Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Petteri Orpo: ”Tässä ei nyt ikään kuin olla rauhanomaisesti vaihtamassa pääministeriä”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Antti Rinteen (sd.) hallitus jätti eronpyyntönsä tänään. Tasavallan presidentti hyväksyi sen.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Petteri Orpo, kokoomuksen puheenjohtaja katsoo, että Rinteen eron taustalla on myös kokoomuksen yhdessä kristillisdemokraattien ja Liike nytin kanssa tekemä välikysymys.

Välikysymyksestä oli määrä keskustella eduskunnassa tänään, mutta Rinteen hallituksen eron takia sitä ei tehty.

Välikysymys ilmeisesti kuitenkin käsitellään vielä jollakin tavalla myöhemmin eduskunnassa.

Aiotteko vetää täyden rallin päälle?

– Ensimmäinen asia on se, että välikysymys teki tehtävänsä. Se oli tehty oikeasta aiheesta oikeaan aikaan ja se johti hallituksen, Rinteen eroon. Sinänsä me emme tarvitse sitä keskustelua mutta siitä, mikä on omistajaohjauksen tilanne ja mikä työmarkkinatilanne, siitä mielelläni keskustelen vaikka joka päivä täällä, Orpo vastaa.

Orpon mukaan hallitus teki suuria virheitä.

– Tämä Postin tapaus kokonaisuudessaan, siihen liittyvä sekava toiminta ja lausunnot. Minä haluan nähdä, että siinä on myös yleistä epäluottamusta sekä omistajapolitiikan että työmarkkinapolitiikan linjaa kohtaan.

”Sitten se on niin.”

Orpo penää kunnollisia hallitusneuvotteluja.

– Toivon ja uskon, että parlamentarismia, valtiosääntöä ja perustuslakia kunnioitetaan ja aidosti avataan keskustelu hallituspohjasta ja ohjelmasta. Sitten jos se päätyy siihen, että nykyiset hallituspuolueet haluavat jatkaa, niin sitten se on niin. Mutta aito keskustelu kaikkien puolueiden kanssa pitäisi käydä, koska minun mielestäni Rinteen hallituksen ohjelma on huono ja vastuuton. Minusta sille ohjelmalle on vaihtoehto ja se pitäisi käydä läpi.

Millaista hallituskokoonpanoa Orpo itse liputtaisi. Hän vastaa, että sellaiset puolueet, jotka haluavat tehdä toisenlaista kuin vasemmistopolitiikkaa.

Porvarihallitus?

– Porvaripuolueitten muodostama hallitus on yksi vaihtoehto. Nyt ensisijaisesti kohdistan viestiäni keskustalle ja miksei vähän vihreille ja RKP:llekin, että haluavatko he olla tämän vasemmistolaisen politiikan takuumiehinä ja -naisina. Mutta oleellisinta tässä vaiheessa kuin nyt mennä mihinkään hallituskokoonpanoihin on se, että tämä prosessi on oikea. Tässä ei nyt ikään kuin olla rauhanmaisesti vaihtamassa pääministeriä, vaan kyse on siitä, että pääministeriehdokkaana ollut ja vaalit voittanut hallitustunnustelija Rinne on joutunut eroamaan ja silloin se tilanne on vähän eri.

Ette perussuomalaisille viestiänne kohdistaisi?

– Niin mutta jos keskusta jatkaa, silloin porvarivaihtoehdon rakentaminen on mahdotonta. Siksi tämä viesti nyt ensisijaisesti meni sinne (keskustalle, vihreille ja RKP:lle).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE