Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Petteri Orpo väläyttää erillisiä kunta- ja kaupunkilakeja – raja 50 000 asukkaassa?

Puolueiden puheenjohtajat olivat Kuntamarkkinoilla tänään järjestetyssä puoluejohdon paneelissa Helsingissä. Kuvassa Petteri Orpo (kok.).

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) on kertonut muun muassa Helsingin Sanomissa, että tämän vuoden loppuun mennessä valmistuu selvitys, onko kaikilla kunnilla tulevaisuudessa samat oikeudet ja velvollisuudet.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Paatero on muistuttanut, että naapurimaissa on jo tehty niin, ettei kaikilla ole samanlaisia velvollisuuksia.

Kun HS kysyi, Paaterolta millaista elämä ”kevytkunnassa” olisi, ministeri sanoi toimittajan kevytkunta-nimityksen kuulostavan pahalta, vaikka se ehkä olisikin kuvaava termi.

– Ihmisen elämään se ei suoraan vaikuttaisi, sillä perustuslaki turvaa kaikille palvelut riippumatta siitä, missä kuntalainen asuu. Enemmän kyse olisi siitä, mikä hallinnon taso osan alueen palveluista hoitaisi. Olisiko se vaikkapa alueen isompi kunta? Paatero pohti.

Orpo ei tee suoraa ehdotusta, mutta vaatii tarkkaa pohdintaa.

Tänään Kuntamarkkinoilla puolueiden puheenjohtajapaneelissa Helsingissä puhuttiin jälleen kuntien tehtävistä

– Emme voi enää tulevaisuudessa lähteä siitä, että kaikilla kunnilla on samat lakisääteiset tehtävät. Toki jokaisen kunnan pitää edelleen huolehtia siitä, että esimerkiksi oman kunnan lapset saavat perusopetusta, mutta mielestäni pienen kunnan pitäisi voida itse päättää, miten se palvelun järjestää, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen totesi alustuksessaan ennen puheenjohtajapaneelia.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo väläytti mahdollisuutta siihen, että Suomessa olisi erilliset kuntalaki- ja kaupunkilaki. Sitä Orpo ei maininnut, että näinhän on historiassa ollutkin.

Orpo avasi ajatusta Demokraatille paneelin jälkeen.

Hänen mielestään erillistä lainsäädäntöä kunnille ja toisaalta kaupungeille pitäisi selvittää.

– Viittaan siihen, mitä Sirpa Paaterokin on puhunut, että voisi olla kuntia kevyemmällä velvoitteella. Minusta se kuitenkin viittaa lainsäädännön muutoksiin. Se pitäisi selvittää, koska tässä on perustuslaillisia haasteita luultavasti, Orpo sanoo.

Orpo mainitsi paneelissa 50 000 asukkaan rajan esimerkinomaisesti siitä, kumpaa lakia voitaisiin soveltaa.

– Suurten kaupunkien C21-verkoston piirissä on huomattu, että 50 000 ylöspäin kaupungeilla on hyvin samankaltaiset haasteet työttömyydessä, maahanmuutossa, elinkeinopolitiikassa ja ylipäänsä kaupungistumiseen liittyviä haasteita, Orpo selvittää Demokraatille.

Suoraaan Orpo ei kuitenkaan ole valmis ehdottamaan, että kunta- ja kaupunkilakeja ryhdyttäisiin sorvaamaan.

– Minä en sano nyt, että näin on tehtävä, mutta kannustaisin kuntaministeriä jatkamaan sitä pohdintaa. Nämä eivät ole sellaisia hokkuspokkus-juttuja. Ne pitää tarkkaan miettiä ja harkita. Tavoite on vain se, että meillä olisi järkevä kuntakenttä, Orpo sanoo.

Laajaa kannatusta erilaisille tehtäville.

Puheenjohtajapaneelissa keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi, että isoissa tehtävissä täytyy siirtyä laajoille hartioille, mutta hän ei pidä hyvänä, että kuntia eriytettäisiin tehtävien suhteen.

Vaikkei hänen vastauksensa suuremmin eronnnut muiden vastauksista, hän oli ainut puheenjohtaja, joka nosti punaisen lapun vihreän sijaan, kun kysyttiin, voisiko kunnilla olla erilaisia lakisääteisiä tehtäviä.

Eduskuntapuolueista vain kristillisdemokraateilla ei ollut edustusta paneelissa.

Esimerkiksi pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne painotti, että asiaa täytyy miettiä perustuslain näkökulmasta.

Periaatteessa hän näkisi mahdollisena, että voisi olla kuntia, joilla on vähän kevyempi taakka velvoitteissa. Rinne lisäsi vastaukseensa toiveensa vapaaehtoisesta yhteistyöstä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE