Politiikka

Petteri Orposta tyly arvio: ”Oletan, että hän yrittää vain näytellä tyhmää”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Vihreiden entinen puheenjohtaja, viime vuoden loppuun saakka sote-selvittäjänä toiminut Osmo Soininvaara kirjoitti Lääkärilehdessä, että sote-uudistukseen liittyvästä valinnanvapausmallista uhkaa tulla taloudellinen katastrofi , josta puolestaan voi seurata hoidollinen kurjuus.

Hän palaa aiheeseen blogikirjoituksessaan.

”Minulle on kerrottu, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on ihmetellyt, miksi markkinamekanismi ei toimisi terveyspalveluissa, kun se toimii muualla. Oletan, että hän yrittää vain näytellä tyhmää.”

Soininvaaran mukaan ei voi olla niin, että sote-uudistusta tekevä hallituksen keskeinen ministeri ei ole tietoinen siitä, mistä on kyse.

”Terveydenhuolto on tyyppiesimerkki alasta, jossa markkinatalous toimii erilaisten markkinavirheiden vuoksi hyvin huonosti. Avainsanoina epäsymmetrinen informaatio ja adverce selection, yhteismaan ongelma ja moraalikato.”

Soininvaaran mukaan pääero tavalliseen markkinatalouteen on se, että kun kolmas osapuoli maksaa, ostajalla ja myyjällä on kiusaus sopia maksajan pään yli hyvin kalliista hoidosta.

”Kuvitelkaa, jos yhteiskunta maksaisi meille kuukausikortin Stockmannille! Nämä ongelmat ovat hyvin tuttuja valuutusmuotoisesta terveydenhuollosta ja niiden voittamiseen käytetään paljon aikaa ja rahaa.”

Soininvaaran mukaan periaatteessa voi maksaa jokaisesta suoritteesta erikseen, kun käy yksityislääkärillä.

”Tällainen johtaisi suoritteiden määrän ja sen mukana kustannusten karkaamiseen, koska potilaalla ei ole mitään taloudellista vastuuta. Se vastaisi suunnilleen kuukausikorttia Stockmannille.”

Tätä ansaa hallitus yrittää välttää Soininvaaran mukaan sillä, että sote-keskus ei saa lainkaan rahaa suoritteista, vaan maksu tulee kirjautuneiden potilaiden määrästä (kapitaatiomaksu). HSL:n vuosilippu toimii vähän samalla periaatteessa.

”Kapitaatiomaksun ongelmana taas on se, että sote-keskuksen kannattaa yrittää saada potilaikseen vain perusterveitä, jotka eivät käytä palveluja lainkaan.”

Soininvaaralla on ehdotus, kuinka ratkaista ongelma.

”Ehdotan, että tärkeimmille suoritteille maksetaan marginaalihinta ja maksetaan palkkiona tuosta marginaalihinnasta jotain 60 %:n ja 80 %:n väliltä. Silloin jokainen toimenpide tuottaa marginaalikustannusmielessäkin tappiota, eikä kannustinta ylihintaan ole. Potilaan valikoiminen ei kuitenkaan ole lainkaan niin kannattavaa kuin puhtaassa kapitaatiomallissa.”

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat