Kotimaa

Pianisti Ralf Gothóni arvostaa formulakuski Sebastian Vetteliä – ”Elämä ei ehkä ole ihmisen parasta aikaa, mutta varmaan tärkeintä”

Ella Kaverma
Ella Kaverma
Ella Kaverma

Ralf Gothóni kertoo norjalaisesta autistimiehestä, joka luetteli piin desimaaleja supertietokoneen vauhdilla. Myös Mozart kertoi teoksensa ”ilmestyneen hänelle”. Jokaisella on oma lahjakkuutensa, jonka löytäminen on ensisijaisen tärkeää. Gothónin elämänjanoa on kasvattanut varsinkin yksi asia.

– Vaikka olemme täällä vain käymässä on ajankäyttömme merkityksellistä. Elämä ei ehkä ole ihmisen parasta aikaa, mutta varmaan tärkeintä.

Moni lahjakas muusikko ja urheilija tekee elämässään yhden huippusuorituksen. He eivät kykene
tekemään sitä toista kertaa. Siihen pystyäkseen pitäisi uudistua jatkuvasti.

Eteenpäinmenemisestä hyvänä esimerkkinä Gothóni pitää saksalaista formula1-kuski Sebastian Vetteliä, joka on nelinkertainen maailmanmestari.

Oman normitekemisen toistaminen ei riitä. Gothóni on siksikin pyrkinyt unohtamaan saamansa palkinnot ja tunnustukset, ettei tuudittautuisi niiden luomaan harhaan.

– Aikaansaannokset ovat kuviteltuja merkityksiä. On pakko herätä uudelleen.

Kun pääsee koskettamaan omaan alitajuntaansa, huomaa, että siellä on olemassa jo kaikki tieto, mitä on etsinyt.

Tiedostamattomasta opittu tieto ei katoa. Hidas harjoittelu auttaa näkemään ja kuulemaan. Onnistunut konsertti tulee useimmiten odottamatta.

– Kun pääsee koskettamaan omaan alitajuntaansa, huomaa, että siellä on olemassa jo kaikki tieto, mitä on etsinyt. Jokaiseen ääneen liittyy merkitys. Musiikissa on sellaista, mitä ei voi sanoilla selittää.

Gothónin mukaan epämusikaalista ihmistä ei ole olemassakaan. Kyse on vain musikaalisuuden aistin aktivoimisesta. On mahdotonta ennakoida, kuka tulee menestymään urallaan. Erityislahjakkaat ovat useimmiten luonteeltaan hyvin vahvoja ja itsepäisiä, mutta herkkiä ja hauraita. Oman tien kulkeminen merkitsee toisinaan ulkopuolisuuden kokemusta. Muusikon tulee itse tehdä, löytää ja kokea oma tiensä. Itseohjautuvuus on yksi muusikon tärkeä ominaisuus. Tiedostamaton ja tiedostettu muodostavat kokonaisuuden, jota kohti taiteilija pyrkii.

Muusikkona kehittymisen edellytyksenä on, miten uskaltautua ja antautua alitajunnan ohjattavaksi tekemättä itse jatkuvasti päätöksiä ja päämääriä.

Ralf Gothónin laaja haastattelu ilmestyy Demokraatin viikkolehdessä 24. elokuuta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat