Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Pidän huolestuttavana kahden suomalaispankin valitsemaa linjaa” – osinkoja maksellaan piittaamatta suosituksista

LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kansanedustaja, Suomen Pankin pankkivaltuutettu Pia Viitanen (sd.) ihmettelee kahden suomalaispankin ilmoitusta poiketa Euroopan keskuspankin ja Finanssivalvonnan suosituksista lykätä osingonmaksuaan syksyyn.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Suosituksen perusteena on torjua mahdollista pankkikriisiä, minkä koronapandemian aiheuttamat taloudelliset vahingot voisivat laukaista.

Suomalaispankeista Aktia ilmoitti tiistaina maksavansa suosituksesta poiketen saman tien toissavuoden osingon, yhteensä 37 miljoonaa. Aiemmin myös Ålandsbanken on kertonut maksavansa osingot suosituksen vastaisesti.

Muilta eurooppalaisilta pankeilta ei ole toistaiseksi vastaavia ilmoituksia tullut. Finanssivalvonta on ilmoittanut pitävänsä valitettavana suomalaispankkien irtautumista eurooppalaisesta linjasta.

– Pidän huolestuttavana kahden suomalaispankin valitsemaa linjaa maksaa osingot suosituksen vastaisesti, SDP:n Viitanen toteaa tiedotteessa.

”Lyhyen tähtäimen voitot eivät saa ajaa yhteisen edun edelle.”

Hän korostaa, että koronan takia on syytä kaikin tavoin pyrkiä ehkäisemään ennalta vakavia seurauksia talousjärjestelmään, ja pankkisektorin kestävyys on tässä kokonaisuudessa kriittinen tekijä.

– Siksi kaikkien olisi syytä malttaa ja noudattaa yhteisiä suosituksia. Lyhyen tähtäimen voitot eivät saa ajaa yhteisen edun edelle.

Viitasen mielestä on syytä saada pankeilta selvitys, miksi kriisiaikana toimitaan suositusten vastaisesti.

Hän pitää aiheellisena laajempaa keskustelua. Viitanen esittääkin, että eduskunnan valtiovarain-, talous- ja tarkastusvaliokunta järjestäisivät asiasta yhteisen julkisen kuulemisen.

– Samalla voitaisiin luoda katsaus ja käydä keskustelua eurooppalaisten pankkien tämän hetkisestä tilanteesta ja kestävyysnäkymistä, sekä tarvittavista keinoista pankkijärjestelmän kestävyyden turvaamiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE