Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Pienellä alkupääomalla ja kovalla työllä tulosta tekevät yrittäjät ovat takamatkalla vanhaan varallisuuteen perustuviin yrityksiin nähden

Kolumnit

Tytti Tuppurainen

Kirjoittaja on eurooppa- ja omistajaohjausministeri.

Verotuksen on oltava oikeudenmukaista. Periaate pätee myös yritysverotukseen. Kuitenkin nykylait suosivat kerättyä varallisuutta uuden yrittäjyyden sijaan. Järjestelmä on tehtävä jo lähtökohtaisesti tasapuoliseksi. Tällöin niin sanottua kansankapitalismia, eli laajapohjaista osakesäästämistä, ei olisi tarpeen ryhtyä tukemaan monimutkaisilla verohuojennuksilla, kuten nykyhallitus budjetissa esittää.

Tytti Tuppurainen

Yrittäjyyteen kuuluu riskinotto. Siihen voidaan kannustaa kohtuullistamalla niin sanottua nettovarallisuudesta tehtävää vähennystä. Aloittavien yritysten tulos verotetaan voittopuolisesti ansiotuloina. Hyvällä yritysidealla tulosta tekevä yrittäjä maksaa veronsa yhtä ankaralla progressiolla kuin palkansaajakin, sillä yritystoiminta ei alkuvaiheessa mahdollista velattoman varallisuuden kasaamista ja pääsyä kevennettyyn pääomatulojen verotukseen.

Kovaan nousuun tähtäävällä start-up-yrittäjällä on kaksi kynnystä: ensimmäinen alkuvaiheen pääomaköyhässä vaiheessa ja toinen tulevaisuudessa pörssilistautumista harkittaessa.

Vastaavasti sukupolvelta toiselle siirretty vanha raha mahdollistaa sen, että yrityksen voitonjaosta iso osa on verosta kokonaan vapaata.

Nykymalli näyttää vieläkin kummallisemmalta siinä vaiheessa, kun yritys laventaa omistuspohjaa pörssilistautumisella ja nettovarallisuus ei enää lain mukaan vähennä verotettavaa voitonjakoa. Kovaan nousuun tähtäävällä start-up-yrittäjällä on kaksi kynnystä: ensimmäinen alkuvaiheen pääomaköyhässä vaiheessa ja toinen tulevaisuudessa pörssilistautumista harkittaessa.

Verotusta on uudistettava oikeudenmukaisemmaksi sekä aloittavien yrittäjien että koko yhteiskunnan näkökulmasta leikkaamalla nettovarallisuusvähennystä. Pienellä alkupääomalla ja kovalla työllä tulosta tekevät yrittäjät eivät olisi enää takamatkalla vanhaan varallisuuteen perustuviin yrityksiin nähden.

Muutos parantaisi myös pörssilistautuneiden firmojen suhteellista asemaa. Säästöjä voisi sijoittaa suoraan pörssiosakkeisiin ja tarve osakesäästötileille ja rahastosijoittamiselle vähenisi.

Oikeudenmukainen ja selkeä yrittämisen verotus toisi enemmän verotuottoa. Se taas vähentäisi painetta nostaa yhteisöverokantaa ja tukisi tällä tavoin kaikkia yrityksiä. Tämä näkökohta on tärkeä: tarvitsemme verovaroja ikääntyvän väestön tarpeisiin ja tulevaisuusinvestointeihin. Julkisen talouden kestävyydestä on huolehdittava myös valtionvelan korkojen noustessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE