Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Pienyrittäjän puolella oleminen ei tarvitse tarkoittaa työntekijöiden aseman heikentämistä

Irtisanomisesitystä ja monia muita hallituksen ajamia heikennyksiä työntekijöiden asemaan perustellaan pienyritysten aseman parantamisella. Hallitus ilmeisesti kuvittelee, että työntekijät nielevät mitä vain, kun hallitus toistaa sanaa “kilpalukyky”. Nyt on jo todettu, että näin ei ole ja useat liitot (jopa kokoomusjohtoinen OAJ) ovat lähteneet työtaisteiluihin hallituksen esitystä vastaan.

Matias Mäkynen

SDP:n varapuheenjohtaja, Vaasa

Jokaisen johtajana toimineen luulisi tietävän, että ylhäältä päin sanelemalla ei synny parasta tulosta. Hyvät tulokset vaativat luottamusta, sitoutumista ja yhteistyötä, jota hallitus on yli kolmivuotisen taipaleensa aikana murentanut työmarkkinoilla määrätietoisesti.

Jo moneen kertaan, hallituksen omaa selvitystä myöten, on todistettu, ettei irtisanomissuojan heikentäminen lisää työllisyyttä. Suomen yli 280 000 yrityksestä alle 10 hengen mikroyrityksiä on 93,3 % ja alle 50 hengen yrityksiä 98,8 %. Myös suurin osa uusista työpaikoista syntyy näissä yrityksissä. Mitä sitten tulisi tehdä pienyrittäjien tukemiseksi ja työllisyyden parantamiseksi?

Yrittämiseen kuuluu aina oma riskinsä, mutta tarpeettomat erot palkansaajien ja yksinyrittäjien väliltä on syytä purkaa sekä jakoa yrittäjän ja palkansaajan työttömyysturvaan höllentää.

Työllistämisen helpottaminen ja pienyritysten tukeminen ei tarvitse tarkoittaa työntekijöiden aseman heikentämistä. SDP on tehnyt kuluneellakin kaudella useita pienyrittäjien asemaa parantavia esityksiä. Suurin työllistämisen este tällä hetkellä on ammattitaitoisen työvoiman puute. Koulutuksen rahoitus on palautettava koulutusleikkauksia edeltävälle tasolle ja oppisopimuskoulutusta on lisättävä välittömästi. Koulutuksen heikentäminen tuntuu työmarkkinoilla jo nyt, mutta erityisesti tulevaisuudessa, ellei asiaa korjata.

Irtisanomiskiistojen välttämiseksi yrityksille olisi tarjottava oikeusapua ongelmien hoitamisesta lain mukaan. Suurin osa ongelmista koituu osaamattomuudesta, ei nykylain kireydestä. Suomessa irtisanottiin 2017 henkilöperusteisesti 14 000 ihmistä ja näistä tapauksista 400 eli alle 2,9% riitautettiin tuomioistuimessa. Riski ajautua tuomioistuimeen ei siis ole suuri.

Tällä hallituskaudella on ajettu alas palkkaamisen kustannuksia madaltavaa palkkatukea. Palkkatukea tulisi lisätä ja sen saamista yksinkertaistaa samalla, kun TE-toimistojen resursseja lisätään maltillisesti. Pienillä lisäyksillä saataisiin TE-toimistoihin aikaa vastata puhelimeen ja ohjata yrittäjiä tai työttömiä eri kysymyksissä. Tänä päivänä vastausta puhelimeen on hankala saada.

Ensimmäisen työntekijän palkkaamisen kustannusta voidaan laskea myös SDP:n esittämällä verovähennyksellä, joka madaltaa kynnystä ja riskiä palkkaamisessa. Aloittelevien yritysten kasvua voidaan tukea myös arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa nostamalla. Pienten ja keskisuurten yritysten kasvua tukisi voimakkaampi apu kansainvälistymiseen.

Aivan oma ryhmänsä ovat yksinyrittäjät ja heidän perheenjäsenensä. Työttömyysturvan osalta yksinyrittäjät ovat palkansaajia heikommassa asemassa, vaikka työskentelevät hyvinkin samankaltaisissa olosuhteissa ja perheenjäsenkin menettää oikeutensa työttömyysturvaan. SDP:n esittämä Yleisturva-malli sosiaaliturvan uudistamiseksi tuo yksinyrittäjät ja palkansaajat samalle viivalle. Yrittämiseen kuuluu aina oma riskinsä, mutta tarpeettomat erot palkansaajien ja yksinyrittäjien väliltä on syytä purkaa sekä jakoa yrittäjän ja palkansaajan työttömyysturvaan höllentää. Siirtyminen kohti yhdistelmävakuutusta, joka huomioi palkkatulot ja yrittäjätulot samalla tavalla olisi yksi askel ja palkansaajien tuntimäärien seurannasta luopuminen työttömyysturvassa toinen.

Lopulta myös yrittäjän tärkeimpiä yrittämisen edellytyksiä ovat toimivat julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut, osaavaa työvoimaa tarjoava laadukas koulutusjärjestelmä sekä sosiaaliturva, joka mahdollistaa myös yrittäjäriskin ottamisen. SDP on politiikallaan halukas edistämään pienyrittäjien asemaa. Ilman tarvetta työntekijöihin kohdistuviin heikennyksiin.

Kirjoittaja on Pohjanmaan Sosialidemokraattien puheenjohtaja Vaasasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE