Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

”Pikakäännytys maksaisi kymmeniä tuhansia euroja henkilöä kohden” – SDP:n Razmyar pitää avausta vastuuttomana

Kari Hulkko
Nasima Razmyar muistuttaa, että Suomi ei voi olla kantamatta omaa osaansa taakasta.

Kansanedustaja Nasima Razmyar (sd.) on pettynyt ministeri Hanna Mäntylän (ps.) avaukseen pikakäännytyksistä Ruotsin ja Suomen välillä.

Demokraatti.fi

– Tämä on täysin perusoikeuksien vastaista, sillä jokaisella on oikeus hakea turvapaikkaa haluamastaan maasta. Huutokilpailulla ei pidä lähteä muuttamaan kansainvälisen politiikan periaatteita.

Hän kysyy, mitä kautta Suomeen pitäisi tulla, jos ei maata pitkin Ruotsista tai Venäjältä.

– Meillä on käytännössä vain nämä kaksi reittiä eikä toivottavasti kukaan edellytä, että Suomeen pitäisi saapua Itämeren yli kumiveneellä, Razmyar huomauttaa.

Ruotsiin arvioidaan saapuvan suurimman arvion mukaan 190 000 pakolaista tänä vuonna. Suomeen vastaavasti on arvioitu saapuvan enimmillään 50 000. Kun kokonaisuutta vielä vertaa maailmanlaajuisesti, Eurooppaan ylipäätään saapuu vain alle 4 prosenttia pakolaisista.

Toivottavasti kukaan ei edellytä, että Suomeen pitäisi saapua Itämeren yli kumiveneellä.

– Erot ovat valtavia eikä Suomi voi olla kantamatta omaa osaansa taakasta. Tämä on kova testi poliitikoille siitä, kuka pystyy paineessakin tekemään kestävää ja vastuullista politiikkaa. Suomi on pystynyt siihen ja toivottavasti tämäkin hallitus, Razmyar vaatii.

Pikakäännytyksiä on ehdottanut hallituksessa useampikin ministeri. Razmyar ihmettelee, että sanallakaan ei mainita käännyttämispolitiikan kustannuksia. Samoin ongelmat käännytyssopimusten täytäntöönpanossa on tiedossa esimerkiksi Ruotsista.

– Pikakäännytys takaisin turvapaikkaa hakevan kotimaahan maksaa kymmeniä tuhansia euroja henkilöä kohden. Pahimmillaan hänet kuljetetaan pitkä matka kotikyläänsä ja vielä osittain epävakaalle alueelle. Kierrettä ei näin katkaista, vaan kohta on jälleen tarve turvapaikalle.

Razmyarin mukaan Suomella on myös mahdollisuus käyttää kasvanut maahanmuutto hyödyksi.

– Jos tämä sama raha käytettäisiin käännytysten sijaan tulokselliseen kotouttamiseen, kestävyysvajeemme voitaisiin jopa puolittaa, Nasima Razmyar muistuttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE