Politiikka

”Ping Suomi” – hallitukselta odotetaan kommenttia Nobelin rauhanpalkinnon kohteesta

Lehtikuva
Lehtikuva

Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty ICAN-kampanjalle, joka taistelee ydinaseiden kieltämiseksi maailmanlaajuisesti. Se on pyrkinyt saamaan ydinaseille samanlaisen kansainvälisen kiellon kuin biologisille ja kemiallisille aseille tai maamiinoille ja rypälepommeille.

Tärkeä merkkipaalu ICANin ponnistuksissa oli, kun YK:ssa hyväksyttiin heinäkuussa ydinkieltosopimus. Sen takana oli 122 maata. Joukosta puuttuivat kaikki ydinasevaltiot: Yhdysvallat, Venäjä, Britannia, Kiina, Ranska, Intia, Pakista, Pohjois-Korea ja Israel.

Suomi ja Ruotsi ovat samaten sopimuksen ulkopuolella. Suomi teki päätöksensä olla allekirjoittamatta sopimusta ”turvallisuuspoliittisen harkinnan pohjalta”. Suomi ei myöskään osallistunut neuvotteluihin, joissa sopimuksen sisältöä värkättiin.

Suomalaispoliitikot ovat kommentoineet Twitterissä rauhanpalkinnon saajaa. SDP:n kansanedustaja, presidenttiehdokas Tuula Haatainen patistaa Suomea hyväksymään ydinasekieltosopimuksen. Samalla asialla on myös kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd.). Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Andersson kirjoittaa Twitterissä ”Ping Suomi”.

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen kyselee, mitä mieltä Suomen hallitus mahtaa olla Nobelin rauhanpalkinnon kohteesta.

EU:n ”ulkoministeri”, ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Fecerica Mogherini iloitsee ICANin saamasta huomionosoituksesta: ”Me jaamme vahvan sitoumuksen ydinasevapaasta maailmasta.”

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat