Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Piraattipuolue voi mullistaa Islannin: Perustuslaki uusiksi, huumeiden dekriminalisointi, Edward Snowden, äänestyspaikoista “pokestoppeja”…

Islanti sai kesällä uuden presidentin politiikan ulkopuolelta.

Islannista kuuluu kummia. Lokakuun parlamenttivaalien alla näyttää edelleen siltä, että gallupien kärkeen noussut Piraattipuolue onnistuu säilyttämään asemansa ja nousemaan maan johtoon.

Piraattipuolue löytyy myös Suomesta, mutta ilman mainittavaa menestystä. Islannissa sen sijaan se on roikkunut mukana mielipidetiedustelujen kärjessä tai kärjen lähellä jo jonkin aikaa. Vasta neljä vuotta sitten perustettu puolue tavoittelee ykköspaikkaa vaaleissa, jotka pidetään lokakuun lopulla.

Panaman papereista käynnistyneet paljastukset horjuttivat syvällisesti myös Islannin hallitusta. Huhtikuussa pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson sai lähteä, kun selvisi, että hän oli siirtänyt suvun miljoonaomaisuutta veroparatiiseihin.

Niin sanotut Panama-paperit paljastivat useiden islantilaispoliitikkojen kiertäneen veroja veroparatiisien avulla. Gunnlaugssonin seuraaja Sigurdur Ingi Johannsson lupasi tuolloin järjestää uudet parlamenttivaalit syksyllä. Vaalipäiväksi on nyt päätetty lokakuun 29.

Kesäkuussa presidentinvaaleissa protestihenki näkyi siinä, että presidentiksi valittiin politiikan ulkopuolelta ehdolle asettunut Gudni Johannesson.

Tätä muutosta ei aja pelko vaan rohkeus ja toivo.

Piraattipuolueella on tällä hetkellä vain vaivaiset kolme paikkaa kuusikymmentäkolmepaikkaisesta Islannin parlamentista, Althingistä. Tämänhetkinen kannatus ennustaa vastaavaa loikkaa, jonka perussuomalaiset teki Suomessa vuoden 2011 “jytky”vaaleissa. Piraattien gallup-kannatus toisi toteutuessaan jopa kaksikymmentä edustajaa parlamenttiin.

Lisää aiheesta

Piraattipuolue ajaa muun muassa suoran demokratian voimakasta lisäämistä ja uutta perustuslakia. Huomiota ovat herättäneet heidän ohjelmastaan niinikään löytyvät vaateet ja tavoitteet huumeiden dekriminalisoinnista ja sananvapaustaistelija Edward Snowdenille myönnettävästä turvapaikasta. Nuorten houkuttelemiseksi äänestämään se haluaisi tehdä äänestyspaikoista myös “pokestoppeja”, jättiläismäisen suositusta Pokémon Go -pelistä tuttuja paikkoja.

Hallitukseen puolue suostuisi ottamaan kumppanikseen kenet tahansa, joka hyväksyy linjauksen “järjestelmän syvällisestä muutoksesta”. Hallituksessa istuva Itsenäisyyspuolue on jo ilmoittanut, ettei hyväksy linjausta.

— Olemme hiljalleen ymmärtäneet, mitä on tapahtumassa. Se on outoa ja jännittävää, mutta olemme valmiita. Tätä muutosta ei aja pelko vaan rohkeus ja toivo. Olemme suosittuja, muttemme populisteja, sanoo Piraattipuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Birgitta Jónsdóttir The Guardianille.

Hän sanoo uskovansa, että heidän kokemattomuutensa on jopa hyödyllistä, koska se saa puolueen tekemään asioita huolellisemmin. Silti hänen seuraavat sanansa ovat kuvaavia:

— Teemme asioita hyvin eri tavalla kuin muut.

Politiikan tutkija Eva Heida Önnudóttir vertaa Piraattien menestystä kreikkalaiseen Syrizaan ja espanjalaiseen Podemokseen. Mutta hänen mielestään alun protestiliikkeestä on jo kasvanut muutakin.

— Vaikka puolueella ei vielä ole selviä linjauksia kaikista politiikan asioista, ihmisiä kiinnostavat heidän näkemyksensä demokratian muttamisesta ja läpinäkyvyyden lisäämisestä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE