Talous

Piristyviä Venäjän kaupan lukuja varjostavat poliittiset riskit ja sanktiot, kertovat suomalaisyritykset

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Suomalaisyritykset näkevät liiketoiminnan Venäjällä kasvavan. Suomalais-Venäläisen kauppakamarin tutkimukseen vastanneista yrityksistä puolet kertoi liiketoimintansa kasvaneen viimeisen puolen vuoden aikana. Reilut puolet uskoo kasvuun seuraavan puolen vuoden aikana, ja vain 7 prosenttia arvioi liiketoiminnan supistuvan.

45 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo viennin lisääntyneen kuluneiden kuuden kuukauden aikana. Keväällä kasvua oli tällä saralla 37 prosentilla ja vuosi sitten neljällä prosentilla. Puolet vastaajista uskoo viennin kasvavan entisestään seuraavan puolen vuoden aikana.

Tuontilukujen kasvusta kertoi 35 prosenttia vastanneista, mikä on myös enemmän kuin kevään kyselyssä.

Tullin tilastot tukevat yritysten näkemyksiä. Vienti kasvoi tammi-elokuussa viidenneksen vuoden takaisesta ja tuonti peräti 50 prosenttia.

Piristyviä lukuja varjostavat poliittiset riskit ja sanktiot, joita yritykset pitävät suurimpana ongelmana Venäjällä toimimisessa. 47 prosenttia yrityksistä arvioi, että Venäjän tuonninkorvauspolitiikalla ja protektionistisilla toimilla on ollut vaikutusta. Yrityksiin vaikuttavat muun muassa Venäjän vastapakotteet ja kotimaisten tuotteiden suosiminen Venäjällä.

Tutkimukseen vastasi 288 kauppakamarin jäsenyritystä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat