Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Pirkanmaan ELY: Eteläpuistoa ei saa kutistaa – rakentamista vähemmän

Helsinkiläisen Maisemasuunnittelu Hemgårdin muutama vuosi sitten ideoima Eteläpuisto säästäisi lähes kokonaan nykyisen puistoalueen rakentamiselta. Keväällä nähtävillä olleet toisenlaiset kaavaluonnokset kirvoittivat kuntalaisilta 470 palautetta.

Pirkanmaan ELY-keskus vastustaa Eteläpuiston virkistysalueen pienentämistä. Kaakinmaan–Nalkalan–Eteläpuiston kaavaluonnosten lausunnossa ELY katsoo myös, että alueen uudisrakentamisen tulee noudattaa olemassa olevan rakennuskannan mittakaavaa. Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnalle esiteltiin tiistaina asemakaavaluonnosten kuntalaispalautteita, joita saapui ennätysmäärä eli 470 kappaletta.

Pirkanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus muistuttaa, että keväällä valmistuneet luonnokset lohkaisisivat kaava-alueella rakentamiseen noin 10 hehtaaria puistoja – muun muassa Eteläpuiston varsinaisesta puistoalueesta menetettäisiin puolet. Nalkalantori ja sen eteläpuolinen urheilukenttä häviäisivät kokonaan.

– Näin suuren osuuden ottamista rakennusmaaksi koko keskustan asukkaita palvelevista virkistysalueista ei voida pitää perusteltuna, kirjoittavat lausunnossa yliarkkitehti Leena Strandén ja ylitarkastaja Soili Ingelin.

He katsovat, että uudisrakentamisen tehokkuutta ja korkeuksia tulee rajoittaa ehdotetusta. Edelleen, maisema-, virkistys- ja kulttuuriarvojen turvaamiseksi Hämeenpuiston eteläpääte sekä Eteläpuiston rantapenkere ylätasanteelta Pyhäjärven rantaan tulisi säilyttää maisemapuistona, joka varataan virkistyskäytölle ja jalankululle. Tämä tarkoittaisi, että ainakin osa Klingendahlin tehtaan eteläpuolelle kaavailluista kerrostaloista jäisi rakentamatta.

– Eteläpuiston säilyttäminen puistomaisena, kaupunkilaisia palvelevana virkistysalueena tulee asettaa ensisijaiseksi tavoitteeksi. Puistomaisuus on osa alueen historiallista luonnetta, joka tulee ottaa alueen jatkosuunnittelun lähtökohdaksi. Tehdyt luontoselvitykset luovat osaltaan velvoitteen säilyttää ranta-alueen luonnontilainen ilme ja puusto, arvioidaan lausunnossa.

– Mikäli Tammerkosken rantavyöhykettä halutaan ottaa esitetyssä laajuudessa rakennuskäyttöön, tulee Eteläpuiston alue säilyttää merkittävästi esitettyä laajempana kokonaisuutena viher- ja virkistyspalvelujen alueena.

Vanhaa rakennuskantaa
tulee alueella säilyttää

Pirkanmaan maakuntamuseon mukaan kummankin kaavaluonnoksen ongelmana on rakennusmassojen sijoittaminen. Museon mielestä rakentamista tulee keventää erityisesti Hämeenpuiston ja Koulukadun ympäristössä. Hämeenpuiston eteläpää on osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Siksi asuinkortteleita ei kyseiselle arvoalueelle tulisi museon mielestä sallia – maankäytön tulee museon mukaan sopeutua alueen historialliseen kehitykseen. Lisäksi maakuntamuseo esittää, että Pyynikin ns. kuumesairaalan rakennukset säilytetään edellyttäen, että vanha päärakennus eli tulirokko-osasto voidaan säilyttää. Myös Koulukadun kenttien tai ainakin sen katsomorakennuksen suojelu olisi tutkittava.

Pirkanmaan liitto puolestaan arvioi, että kaksi luonnosvaihtoehtoa ovat nykyisen sekä tekeillä olevan uuden maakuntakaavan mukaisia. Liitto toivoo lausunnossaan, että kuumesairaalan päärakennuksen ja saunan säilyttämistä vielä harkittaisiin.

Museovirasto kiinnitti huomiota vedenalaiseen arkeologiaan: mikäli Eteläpuiston rantaa täytetään tai alueelle rakennetaan esimerkiksi uusia laitureita, on tehtävä arkeologinen vedenalaisinventointi. Virasto huomauttaa, että vedenalaisia muinaisjäännöksiä ovat sellaiset alusten ja veneiden hylyt ja osat, joiden voidaan olettaa olleen uponneena yli sadan vuoden ajan. Myös muut aiemmasta asutuksesta ja historiasta kertovat vedenalaiset rakenteet kuuluvat samaan sarjaan.

Palautteiden lisäksi Nalkala–Kaakinmaa–Eteläpuisto -luonnoksista annettiin kahdeksan virallista lausuntoa. Palautteista reilusti yli puolessa vastustettiin Eteläpuiston rakentamista keväällä julkistettujen suunnitelmien mukaisesti. Puoltavia kannanottoja oli noin neljännes. Lautakunta merkitsi mielipiteet tiedoksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE