Uutiset

Pirkanmaan kansanedustajat kysyvät Sorin Sirkuksen valtionrahoituksen perään

Mia Bergius
Pirkanmaan kansanedustajat ovat huolissaan Sorin Sirkuksen taloudellisista toimintaedellytyksistä.
Mia Bergius
Pirkanmaan kansanedustajat ovat huolissaan Sorin Sirkuksen taloudellisista toimintaedellytyksistä.
Mia Bergius
Pirkanmaan kansanedustajat ovat huolissaan Sorin Sirkuksen taloudellisista toimintaedellytyksistä.

Pirkanmaan kansanedustajat ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen Sorin Sirkuksen valtionrahoituksesta. Sorin Sirkus on vuonna 1985 perustettu tamperelainen nuorisosirkus. Toiminnan ydin on lasten ja nuorten sirkusharrastuksen edistämisessä, ylläpitämisessä ja kehittämisessä.

– Sorin Sirkuksessa toimii taiteen perusopetusta antava sirkuskoulu, missä on yli 500 oppilasta. Sirkus järjestää lisäksi muun muassa sirkuskursseja ja lyhytleirejä kaikenikäisille sekä tyhy-päiviä ja erilaisia tilaisuuksia yrityksille ja työyhteisöille. Sirkus tarjoaa myös tilausesityksiä erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin, kansanedustajat toteavat.

Sorin Sirkus on ollut Suomessa yksi edelläkävijä sirkustaiteen eteenpäinviemisessä ja on omalta osaltaan luonut sirkustaiteen toimintamallia ja -kulttuuria. Yhteistyö Tampereen yliopiston ja normaalikoulun sirkuspainotusluokkien kanssa on ainutlaatuista Suomessa.

Kirjallisessa kysymyksessään maakunnan kansanedustajat toteavat, että osa oppilaista on siirtynyt vuosien varrella ulkomaille ammattiopintoihin ja sitä kautta sirkustaiteilijoiksi maailman sirkusmarkkinoille. Sosiaalisen sirkuksen opetuskeinoin Sorin Sirkus edistää lasten ja nuorten, myös erityisryhmiin kuuluvien, hyvinvointia osaavalla ja asiantuntevalla tavalla.

Tuet ja avustukset vähenevät

Kansanedustajat korostavat, että Sorin Sirkus on merkittävä sirkustaiteen työnantaja. Työntekijöitä on yli 30. Sirkuksen vuosibudjetti on noin 1,2 miljoonaa euroa, josta 2/3 on omarahoitusta.

– Opetus- ja kulttuuriministeriön kautta ohjautuva tuki sirkuksille muuttui uuden nuorisolain myötä vuonna 2017. Sorin Sirkuksen saama valtionrahoitus kuluvana vuonna oli 75 000 euroa aiempaa pienempi.

– Odotettavissa on vielä suurempi tukileikkaus ensi vuodelle. Samaan aikaan on myös uhkana Tampereen kaupungin myöntämän nuoriso- ja kulttuurityön rahoituksen väheneminen. Rahoitustilanteen muutos on johtanut muun muassa oppilasmaksujen korottamiseen ja henkilökunnan palkattomien lomien pitämiseen.

Nuorten harrastusmahdollisuuksia pitäisi kaikesta huolimatta tukea

Kansanedustajat kirjoittavat, että samaan aikaan valtion nuorisotyön ja -politiikan strategia-asiakirjan mukaisessa ohjelmassa todetaan, että tavoitteena on edistää lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia, vahvistaa nuorten työllistymistaitoja ja vähentää syrjäytymistä, lisätä nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia, ehkäistä nuorten mielenterveysongelmia sekä tukea nuorten itsenäistä asumista.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen: Mitä hallitus aikoo tehdä, että Sorin Sirkus voi jatkossakin toteuttaa valtion nuorisotyön tavoitteiden mukaista lapsia ja nuoria auttavaa ja tukevaa opetusta sekä sosiaalisen sirkuksen työtä?

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat