Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Kolumni

Jyrki Liikka

Kirjoittaja on tamperelainen vapaa toimittaja ja mukava tyyppi.

Pitääkö olla huolissaan?

”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi”, sanoi Tuu-tikki Tove Janssonin muumikirjassa Taikatalvi.

Kunpa voisi ajatella kuin Tuu-tikki. Hänelle se on tietysti helppoa, sillä hän on fiktiivinen hahmo, joka asuu talvisin Muumien uimahuoneessa kahdeksan näkymättömän päästäisen kanssa.

Kun seuraa maakuntavaaleihin liittyvää uutisointia, olo on hyvin epävarma.

Jos kaikki olisi mennyt alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan, vaalit olisi pidetty jo tammikuussa,  samaan aikaan presidentinvaalien kanssa.
Hallitus kuitenkin päätti heinäkuun alussa 2017, että niitä siirretään, koska aikataulu on liian kireä.

Uutisissa vilahtavat varsin usein sanat mahdollisesti, oletettavasti, todennäköisesti ja ilmeisesti.

Varsin hilpeää oli, kun vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoi erääksi maakuntavaalien siirron syyksi sen, että ”äänestäjät tarvitsevat hengähdystauon”.

Mistä pienen ihmisen epävarma olo kumpuaa? Ei tarvitse kuin lukea maakuntavaaleihin liittyvää uutisointia, niin huolen rypyt alkavat komistaa naamaa.

Uutisissa vilahtavat varsin usein sanat mahdollisesti, oletettavasti, todennäköisesti ja ilmeisesti.

Virkkeet ovat tyyppiä ”Maakuntavaalit järjestetään ehkä tai luultavasti tai otaksuttavasti tai kenties.”

Ei sovi unohtaa myöskään suosittua ilmaisua ”kukaties”.

Niin, että mitä että?

Punaiselle viivalle olisi tarvetta.

Ehkä kysymys maakuntavaalien kohtalosta pitäisi lähettää Pitääkö olla huolissaan? -ohjelmaan, sillä se tuntuu olevan ainoa lähde, josta saa varmaa tietoa.

Kirjailija Kari Hotakainen aloittaisi vastauksensa näin: ” Ei tarvitse kuin lukea maakuntavaaleihin liittyvää uutisointia…”

Vastaus kysymykseen on: pitää olla huolissaan.

Muumilaaksossa asuvan Tuu-tikin asenne elämään on tietysti tavoiteltava, sillä mikään ei ole varmaa, ennen kuin se on varmaa. Mikään ei mene koskaan suunnitelmien mukaan. Paitsi fiktiossa.

Hallituksen käsikirjoituksen mukaan maakuntavaalit pitäisi järjestää 28. lokakuuta 2018.

Ai niin, unohdin sanat kaiketi, varmaankin ja potentiaalisesti. Ehkäpä hallituksen olisi hyvä ottaa käsikirjoitus kauniiseen käteensä ja käyttää reippaasti punakynää.

Punaiselle viivalle olisi tarvetta.

Kirjoittaja on tamperelainen vapaa toimittaja ja mukava tyyppi.

Jyrki Liikka

Kirjoittaja on tamperelainen vapaa toimittaja ja mukava tyyppi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Heikki Näreikkö

Heikki Näreikkö on Pirkanmaan aluesivujen toimittaja.

Oikein hyvää naistenpäivää!

Paitsi oikein hyvää, niin oikein juhlavaa naistenpäivää! Tietysti kaikille naisille, mutta etenkin koko Demokraatin kuin myös lehden pirkanmaalaisille naislukijoille! Myös miehille!

Ajattelen niin, että meille viime sotien jälkeen syntyneille miehille naisten kunnioittaminen ja arvostaminen ei ole vaikeaa – ei ainakaan pitäisi. Tasa-arvo perustuu jo oikeudenmukaisuuteen, solidaarisuuteen ja naisten kaikenpuoliseen arvostamiseen.

Meidän ikäpolvemme miehet näkivät jo lapsena oman äitinsa työn ensinnäkin oman perheensä hyväksi. Sodan jälkeen oli isoja lapsiperheitä, joiden asioiden pyörittämiseen äideiltämme vaadittiin kovaa työpanosta. Viisilapsisen perheen keskimmäisenä tiedän, että sana ”kova” pitää kutinsa!

Kaikkiin asuntoihin ei vielä 1950-luvulla, ei edes kaupungeissa, tullut lämmintä vettä. Pienet asunnot lämmitettiin puilla. Samoin niiden hellat, joilla äidit valmistivat perheen ruuan.

Lasten sideharsovaipat ja vaatteet pestiin paljuissa, joihin vesi piti lämmittää hellalla, joiden kyljessä lämpesi tiskivesi. Samoissa paljuissa lapset myös kylvetettin tai pestiin. Korttelisaunoissa käytiin kerta pari viikossa, mutta niihinkin pienet lapset tekivät ensimmäiset saunareissunsa äidin kanssa. Pojat, vasta isompana isän.

Talvella oli sen verran pakkasta, että hellan yöllä sammuessa jääkaappeja ei talvikuukausina tarvittu. En muista, miten kesällä meneteltiin. Kamarin tulipesään isä lisäsi yöllä puita, ennen kuin lähti varhain leipomoon töihin. Sisä-wc:täkään ei vielä 1950-luvulla löytynyt joka huushollista. Jos löytyi, se oli naapurin kanssa yhteinen, kuten meillä.

Kun lapset kasvoivat isommiksi ja aloittivat koulunsa, äidit menivät töihin. Harvat, ainakaan tavallisen kansan naisista, oli koulutettu ammattiin. Sotavuodetkin menivät ammuksia tehdessä. Ei siitä työstä rauhan tullessa suurta hyötyä ollut. Vähissä olivat ammattikoulun käyneet naiset, vielä harvemmassa korkeakoulutetut.

Äidit, toki isätkin, tekivät raskasta työtä. Vapaita lauantaipäiviä viisipäiväisestä työviikosta puhumattakaan ei heti sotien jälkeen ollut. Äiditkin puskivat töitä mahdollistaakseen meidän lapsien kouluttamisen, jotta ”teillä olisi helpompaa kuin meillä”.

Tilanne toki parantunut

Myönteinen asenne ja työ naisten aseman parantamiseksi ei ole kestänyt kauaa. Olisiko muutoksen raikkaat tuulet puhaltaneet vasta pari kolmekymmentä vuotta? Pioneereja on toki ollut jo ennen sotia.

Muutos perustuu osin juuri siihen työhön, mitä äidit aikoinaan tekivät kouluttaakseen lapsensa niin tytöt kuin pojatkin. Näin näen asian omien kokemuksieni pohjalta.

Kun siskoni koulutettiin, he kyllä jo osasivat herättää keskustelua naisten palkkauksestakin. Minulla ei ollut syytä väittää vastaan, kun äitiäni siteeraten olimme samasta ”murjusta” tai ”mörskästä” lähteneet.

Onneksi äiti, kuten koko perheemme monien muidenkin työläisperheiden tavoin pääsi mukaviin, mutta nykymittapuun mukaan vieläkin ahtaisiin asuntoihin 1960-luvun alussa. Onneksi äiti ja isä saivat nauttia kahdelle avarista tiloista  muutaman vuosikymmenen, kun lapset olivat perustaneet omat perheensä.

Naisten aseman parantamisessa ovat ratkaisevan työn tehneet ja tekevät edelleen naiset itse. He ovat luoneet meneillään olevalle muutokselle pohjan. Perustelleet sen tarpeellisuuden.

Uskon, että he ovat saaneet viestinsä perille ainakin suurimalle osalle miehiä. Jos naisten monipuolisia resursseja ei saada käyttöön, se on kaikin tavoin paitsi epäoikeudenmukaista naisia kohtaan, niin myös suurta yhteiskunnallista haaskausta. Jos missä tahansa yhteisössä, organisaatiossa tai vastaavassa osan sen jäsenien tiedoista, taidoista myös tuntemuksista ja tunteista jää käyttämättä, se koituu kyseisten organisaation haitaksi. Joskus jopa kohtalokkaalla tavalla.

Samasta työstä sama palkka. Tämäkin periaate lienee täysin selvä enemmistölle miehiä. Jos asiasta järjestettäisiin kansanäänestys, uskon, että sen tulos olisi täysin kirkas.

Olen joskus kärjistänyt asian niin, että monellako isällä olisi mitään sitä vastaan, vaikka hänen vaimonsa, perheen äiti, toisi kotiin yhteisiin tarpeisiin suuremman tilipussin kuin hän? Voi olla, että olen naivi ja hyväuskoinen, mutta en usko, että näitä miehiä löytyy monta. Ja mikäpä miehelle mukavampaa, jos rinnalla on itseensä luottava, miehensä arvostuksen tunteva nainen!

En tietenkään aja naisten kaiken puolisen aseman kohentamista siksi, että me miehet siitä hyötyisimme. Mutta uskon, että perheemme ja toki mekin siitä paljon nauttisimme!

Kaikki järki-, mutta toivottavasti myös tunnesyyt johtavat siihen, että miehet tukevat naisia joka käänteessä. Miksei myös päin vastoin. Tämähän on ennen kaikkea meidän ihmisten maailma. Meidän kaikkien naisten ja miesten. Sitä me haluamme kehittää lapsillemme ei ainoastaan pojille vaan myös tytöille!

Voi olla, että tekstini kaikesta huolimatta henkii miehistä ellei peräti sovinistista asennetta. Jos näin on, anteeksi! En nimittäin kiistä, etteikö minun ja muidenkin miesten näissä asioissa olisi tarpeellista vieläkin kehittyä.

Naisten aseman parantaminen on itseisarvo. Sitä ei siis tarvitse perustella muilla arvoilla. Eikä missään nimessä siitä saatavilla hyödyillä!

Joka tapauksessa oikeudenmukaisuuteen, tasa-arvoon ja solidaarisuuteen kuitenkin viime kädessä vilpittömästi pyrin.

Vielä kerran: Hyvää naistenpäivää!

Heikki Näreikkö

Heikki Näreikkö on Pirkanmaan aluesivujen toimittaja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Heikki Näreikkö

Heikki Näreikkö on Pirkanmaan aluesivujen toimittaja.

Rappari takapiruna?

Kun sosialidemokraattien voitto Tampereella  viime kunnallisvaaleissa selvisi, alkoi aika armoton pommitus demareita vastaan. Uhreiksi valittiin muutama demarivaltuutettu. Kaiken kaluamisen jälkeen käteen jäi vain Atanas Aleksovski (sd.). Monin tavoin sopiva syntipukki. Hänen päänahkansa metsästäminen oli ja on tosi julmaa.

Heti vaalien jälkeen selvisi, että jotkut tahot pitivät demarien vaalivoittoa ja pormestarin paikkaa valitettavana lipsahduksena. Näin tykkäsi etenkin kaupunginvaltuuston oikeisto. Vaalitaistelu seuraavia kunnallisvaaleja ajatellen alkoi välittömästi – maakuntavaaleja unohtamatta.

Porvarikoalition halua palata valtaan kuvastaa se, että entinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) istutettiin kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. Ikosen näkyvä paikka kuvastaa porvareiden ajatusta, jonka mukaan seuraavissa vaaleissa valtuuston suurimmaksi puolueeksi palaa kokoomus. Ikonen puolestaan uusii pormestarin  pestinsä.

Kannuja valettiin

Kun demarit voittivat kunnallisvaalit, Ikosen tulevaisuutta spekuloitiin monin tavoin. Valtionhallinnossa hetken vieraillut nainen palaisi vähintäin merkittävään valtion virkaan, asettuisi ehdokkaaksi tulevissa eduskuntavaaleissa jne.

Ikonen ankkuroitui kuitenkin lujasti Tampereelle. Hänelle siunaantui aluksi Tampereen yliopiston professuuri. Sen jälkeen Tampere3 -hankkeen johtajan paikka. Samalla kun hän vetää Tampere3 -hanketta, hän lehtitietojen mukaan hoitaa professuuriaan.

Yliopistoilla lienee oikeus kutsua sopivaksi katsomiaan ihmisiä jopa professoreiksi. Ikosen tieteelliset meriitit netistä katsottuna eivät häikäise. Riittävätkö dosenttuuriin? Käytännön opetusta yliopistoissa ainakin vanhaan hyvään aikaan hoitivat etupäässä lehtorit.

Mielenkiintoista olisi tietää, miten Ikonen jakaa aikansa professuurin ja Tampere3 -hankkeen johtajan tehtävien kesken? Miten asia järjestetään, kun hän vissiin on jo yliopiston lukukauden käynnistämisen myötä aloittanut opetuksensa? Professorilla on ennen kaikkea tutkimus-, mutta myös opetusvelvollisuus. Mitä professori Ikonen tutkii? Mitä luentoja Ikonen pitää? Entä Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tehtävät, niiden hoito ja niiden vaatima aika suhteutettuna professorin ja Tampere3 -johtajan tehtäviin? Veikkaan, että asia on hoidettu Ikosen työsopimuksessa, jonka sisältö olisi tietysti  mukava nähdä.

Rappari sparraajana

Ihan oman sivujuonteensa juttuun antaa se, että Ikosen isä Seppo Mäkinen (kok.) oli aikoinaan A-Insinöörit Oy:n johtajia ja Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu. A-Insinööreillä ja Tampereen kaupungilla on mennyt keskenään ihan mukavasti. Menee varmaan nytkin, vaikka YIT on lyönyt hynttyyt yhteen Lemminkäisen kanssa.

Väkisinkin tulee mieleen, että diblomi-insinööri-isän, jota vapaamuurariksikin on tituleerattu, sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtajan perhetapaamisissa jutellaan paitsi kaupungin rakentamisesta myös sen rakentajista. Kyllä, ihan normaalia jutusteluahan se on. Kuten sekin, mitä Mäkinen kavereidensa kanssa ”praataa”, vaikka eläkevaari onkin.

Heikki Näreikkö

Heikki Näreikkö on Pirkanmaan aluesivujen toimittaja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Atanas Aleksovski

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuuston demariryhmän puheenjohtaja

Talousremontin keinojen vaikutukset kyettävä mittamaan

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina 12. helmikuuta kaupungin ”talous- ja strategiaprosessin” eli sen, miten ja minkälaisessa aikataulussa vuoden 2019 talousarvion rakentaminen etenee. Kaupunginvaltuusto puolestaan päätti viime marraskuussa uudesta, vuoteen 2030 ulottuvasta kaupunkistrategiasta, minkä varaan vuoden 2019 talouden suunnittelu perustuu.

Tampereen talous on viime vuodet ollut alijäämäinen. Jo ennen viime vuoden kunnallisvaaleja tiedettiin, että talous on saatava tasapainoon. Talouden sopeuttamistarve on 40-50 miljoonaa euroa. Ongelmaa ratkaistaessa on tarkasteltava sekä tuloja että menoja.

Kaikki tietävät ja tunnustavat, että julkisten palveluiden taso riippuu siitä, minkälaisessa kunnossa on julkinen eli valtion ja kuntien talous. Vahva talous, vahvat palvelut. Heikko talous, heikot palvelut.

Kun talouden tasapainottamisohjelmaa laaditaan, on tärkeää, että jokaisen sen sisältämän toimenpiteen vaikutukset ovat arvioitavissa. Eli on kyettävä mittaamaan, paljonko minkäkin toimenpiteen toteuttamisesta syntyy säästöä.

Säästöjen pitää kohdistua kaikkiin kaupungin toimintasektoreihin, jokainen kivi on käännettävä. On pyrittävä rakenteellisiin uudistuksiin, joista saatavat säästöt ovat yleensä pysyviä. Esimerkiksi hallintoa voidaan uudistaa ja keventää hyödyntämällä digitalisaation antamia mahdollisuuksia.

Uudistuksista huolimatta henkilöstön asema on turvattava. On käytettävä hyväksi niin sanottua luonnollista poistumaan etenkin eläköitymistä.

Kaikkea ei voi leikata

Vaikka Tampereen talouden kuntoonsaattaminen edellyttää osin raskaitakin toimia, on asioita, joihin ei pidä koskea. Mielestäni subjektiivinen päivähoito-oikeus on yksi niistä. Se edistää hyvinvointia ja tasa-arvoa sekä ehkäisee eriarvoistumista ja syrjäytymistä.

Toiseksi peruskoulujen ryhmäkokoja ei pidä kasvattaa. Liian suurissa ryhmissä oppilaiden yksilöllisiä tarpeita on vaikea havaita. Liian isot ryhmät haittaavat myös oppilaiden yksilöllistä opettamista ja opinnoissa auttamista.

Tampere on aina nojautunut kehityksessään koulutukseen. Niinpä jokaiselle peruskoulun päättäneelle on edelleenkin syytä tavoitella opiskelupaikkaa. Niin lukio-, ammmatillisen – kuin korkeakoulutuksenkin parissa riittää jatkuvasti parannettavaa.

Sanomattakin on selvää, että säästöillä ei saa häiritä lakisääteisiä palveluita.

Pormestari Lauri Lylyn pormestariohjelmassa työllisyys nostettiin kaupungin ykkösasiaksi. Yleinen taloudellinen kehitys ja kännistetyt työllistämistoimet ovat työntäneet työllisyyden suotuisaan kehitykseen. Kehitystä on syytä tukea, sillä mitä enemmän ihmiset työllistyvät, sitä enemmän kaupunki saa verotuloja. Verotulojen kasvu on myönteisin vauhdittaja kaupungin talouden tilanteen oikaisemisessa. Mahdollisesta verotulojen kasvustakin on toivottavaa saada mahdollisimman tarkkaa ennakkotietoa.

Atanas Aleksovski

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuuston demariryhmän puheenjohtaja

Kolumni

Esa Kanerva

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (sd)

Puoskarilakia tarvittaisiin

Vanhemmat kieltäytyvät rokotuksista ja juottavat lapsilleen terveellisyyden nimissä jopa myrkyllisiä aineita. Kuuluuko tällainen menettely, yltiöyksilöllisyys ja kaikkivoipaisuus tähän päivään? Lääkärien ja tieteen asiantuntemus kyseenalaistetaan ja ”kyllä minä tiedän”-periaate jyllää. Omalta uraltani en muista tunnistaneeni tällaista ilmiötä – uskonnon ja uskonnolliset rituaalit parantamiskeinona kylläkin. Mistä tässä voi olla kysymys?

Naapurissamme Ruotsissa syöpäsairaita, raskaana olevia ja alle 8-vuotiaita lapsia ei voi hoitaa kuin henkilö, jolla on lainmukainen terveydenhuollon koulutus. Pitäisikö meilläkin lainsäädäntöä uudistaa tähän suuntaan? Mielestäni yhteiskunnan tulisi voida puuttua ainakin siinä vaiheessa tilanteeseen, kun lapsen edun unohtuminen on ilmiselvää. Tai kun lapsen terveyttä suorastaan vahingoitetaan.

Kaikenlaisten ”terveystuotteiden” ja hopeavesien juottaminen imeväisikäisille on edesvastuutonta.

Rokotuskattavuus on vakava asia. Yhdeksänkymmenenviiden prosentin kattavuus antaa suojan väestölle. Pohjanmaalla on alueita, jossa se on 70 prosentin luokkaa. Kysymyksessä on huomattava riski, koska paitsi lapset altistetaan tarttuville taudeille, niin väestössä on myös ihmisiä, joilla on heikko vastutuskyky. Tällaisia ovat vanhukset ja syöpäsairaat. Tuhkarokko lienee taudeista vakavin. Se saattaa aiheuttaa vakavia jälkitauteja, muun muassa aivokalvontulehdusta.

Kaikenlaisten ”terveystuotteiden” ja hopeavesien juottaminen imeväisikäisille on edesvastuutonta. Pitää muistaa, että yhteiskunta kantaa viimesijaisen vastuun. Kun lapsi sairastuu myrkytykseen, julkinen terveydenhoito hoitaa ja kuittaa laskun hoidosta.

Tuotteiden markkinointia tehdään internetissä ja somessa. Hopeaveden hyödyllisyydestä ei ole tieteellistä näyttöä, vahingollisuudesta sen sijaan on. Poliisi on aloittanut esitutkinnan eräästä tapauksesta. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausuntoa odotellaan.

Puoskarilaki tulisi säätää nyt, ettei mitään vakavampaa tilannetta pääsisi syntymään.

Ikävää on myös uskonnon avulla parantaminen silloin kun mukaan kuvioihin tulevat esirukouksia järeämmät keinot. Olen nähnyt potilaan ympärillä transsitilassa tapahtuneita ”tansseja” ja taputteluja. Taustalla on soinut kiihkeä uskonnollinen musiikki ja jytkytys. Yleensä toimijat ovat kuuluneet niin sanottuihin vapaisiin uskontokuntiin. Sairaalahenkilökunnalla ei ole juuri mahdollisuuksia puuttua näihin tilanteisiin.

Puoskarilakia on aikaisemminkin yritetty saada lainsäädäntöömme – huonolla menestyksellä Yheiskunnalliseksi asiaksi vaihtoehtohoidot muuttuvat silloin, kun julkinen terveydenhoito joutuu paikkaamaan näistä hoidoista tai hoitamatta jättämisestä aiheutuneita sairauksia. Lainsäädännön tulee suojata lapsia vanhempien arveluttavilta päätöksiltä.

Puoskarilaki tulisi säätää nyt, ettei mitään vakavampaa tilannetta pääsisi syntymään. Lisäksi terveydenhuolto ja uskomushoidot tulisi selkeästi erotella markkinoinnissa ja terveysneuvonnassa sekä hoitoon hakeutumisessa. Sosiaalinen media ja mainonta lienee sekoittanut muutamien vanhempien todellisuudentajun, netissähän eletään virtuaalimaailmaa, jossa elävää yksilöä ei saisi häiritä maallisen maailman tosiasioilla!

Esa Kanerva

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (sd)

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Esa Kanerva

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (sd)

Helppokäyttöinen digitaalinen raha korvaa setelit ja kolikot?

Voidaan aiheellisesti kysyä, kumpi loppuu maailmasta ensiksi, pilvissä pyörivä digitaalinen raha vai sen tallennustila? Arjessamme olemme konkretisoineet rahan seteleiksi tai pankkikortin saldoksi.

Pankit eivät enää lainaa varsinaista rahaa, vaan velkasuhteita ja –sopimuksia. Ne pyörivät ykkösinä ja nollina palvelimissa. Niitä taas voidaan esimerkiksi kaupitella eteenpäin tai pitää vakuutena. Jos kaikki maailman velat maksettaisiin, maailmassa ei voisi olla enää rahaa.

Maailmantalouden lumetodellisuus johtaa monenlaisiin ongelmiin. Rahaa käytetään spekulointiin ja ”pelaamiseen”. Pörssikurssien ja reaalitalouden välissä on eri tilanteissa ilmaa ja ristiriitaa. Tätä osakkeiden väärää arvostusta hevosmiehet käyttävät hyväkseen ja tekevät rahaa tyhjästä. Rahaa käytetään edelleen mielettömään velkaantumiseen ja loputtomaan talouskasvun tavoitteluun.

Johdannaista voi käyttää riskien hallintaan muun muassa lainan korkojen suojaamiseksi niiden nousulta.

Voisiko maailmassa syntyä tilanne, jossa bitteinä liikkuu suurin osa ihmiskunnan kuviteltavissa olevasta varallisuudesta, jossa kaikki lisäävät panoksia, mitä heillä ei oikeasti ole olemassa? Voiko rahajärjestelmä seota sukkiinsa, vaikka pelin pitäisi olla nollasummapeliä, jossa toinen myy ja toinen ostaa?

Yllä olevaan tuskin kenelläkään on vastausta. Huolestuttavaa on kuitenkin pörssien kaupankäynnin välineet, mm. johdannaiset, optiot ja futuurit. Johdannaisissa on kysymys ”lotosta”. Johdannaisen ostaja veikkaa esimerkiksi öljyn miljoonan barrelin erän hinnan kahden vuoden päästä. Johdannaissopimuksen perusteella hän saa öljyerän joko voittaen tai häviten, riippuen öljyn hintakehityksestä. Johdannaista voi käyttää riskien hallintaan muun muassa lainan korkojen suojaamiseksi niiden nousulta.

Luottolaitos sitoutuu pitämään koron sovitussa tasossa laina-ajan, kun asiakas suostuu maksamaan preemion eli korvauksen siitä. Optiossa sen myyjä tai antaja sitoutuu toteuttamaan sopimusehdot. Osto-option ostaja taas uskoo kohde-etuuden hinnan nousevan tulevaisuudessa. Kun toimitusjohtaja saa option yhtiön osakkeita päivän kurssiin ja luvan myydä ne kahden vuoden päästä, yhtiön pörssikurssin noustessa johtaja kuittaa potin.

Futuureilla käydään kauppaa tulevaisuuden hintatasosta. Kiinalaisten riisikaupasta alkanut ”veikkaaminen” on yleistä. Esimerkiksi ostaja arvaa vehnän hinnan kolmen vuoden päästä ja saa ostaa sopimaansa hintaan viljaerän. Johdannaiset ja muut mainitsemani tuotteet ovat siis pelimerkkejä ja arpalippuja. Raha- ja reaalitaloudessa ne ovat mätiä omenoita, jotka tuhoavat työtä ja sen merkitystä. Kauppaa käydään tyhjillä tynnyreillä.

Joku nörtti odottelee päivää, jolloin paisuvasta markkinasta voisi pyöräyttää niin ison siivun, että yhtenä päivänä ehtisi tehdä vuoden tilin.

Aivan oma aikapomminsa on nykyinen pörssikaupankäynnin robotisaatio ja tekoälyn käyttö sijoittamisessa. Ihmisen osaksi tulee järjestelmien käyttämisessä määritellä riskitasot ja kaupankäynnin taso. Kone pitää huolen lopusta. Ohjelmistot seuraavat globaalisti markkinoiden liikkeitä, käyttävät hyväkseen maailmanajan mikrosekuntien viiveitä ja käyvät kauppaa miljoonilla ostoilla sekä biljoonien summilla. Kyllä siinä tilin tekee päivässä vähäisimmilläkin voitoilla.

Joku nörtti odottelee päivää, jolloin paisuvasta markkinasta voisi pyöräyttää niin ison siivun, että yhtenä päivänä ehtisi tehdä vuoden tilin. Mitä tapahtuu silloin, kun robotit oppivat oppimaan itse? Tyhjästä ei synny mitään paitsi alkemiassa. Tällöin tapahtuu jotakin sellaista, mitä me emme tällä hetkellä tiedä.

Nykyinen korkojen nollaprosenttikriisi on osaltaan syntynyt tästä holtittomasta virtuaalirahamaailmasta, jossa kukaan ei luota toiseen eikä mihinkään. Rahaan liittyvät käsittämättömät määrät katteetonta velkaa, jolloin voidaan vain odotella markkinakuplan puhkeamista.

Rahamarkkinat ovat virtuaalista lumemaailmaa, joka saa vapaasti kulkea yksisuuntaista tietään kohti seuraavaa finanssikatastrofia. Kukaan ei vain tiedä milloin ja missä laajuudessa. Tällöin käteinen raha saattaa jäädä ainoana vaihtovälineenä jäljelle. Sitä voidaan toki painaa lisää, mutta onko sillä sitten mitään arvoa, on jo toinen kysymys. Käypä raha voi todellakin loppua maailmasta!

Esa Kanerva

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (sd)

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta