Työmarkkinat

Pitkään kestänyt umpisolmu avautui: vartiointialan palkat noudattavat liittokierroksen linjaa

Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Lehtikuva / Timo Jaakonaho

Vartiointialan työkiistassa on saavutettu sopu, tviittaa valtakunnansovittelija. Osapuolet Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Palvelualojen työnantajat Palta hyväksyivät aamulla valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Kiista on koskenut palkkoja. Ne seuraavat tasoltaan liittokierroksella syntyneiden sopimusten linjaa, joka on yhteensä 3,2 % 24 kuukauden aikana.

– Pitkä ja vaikea prosessi on päätöksessä ja vartiointialan työntekijöillä uudet työehdot. Alan työntekijät joutuivat kovaan prässiin, jotta tähän päästiin. Jokaiselle lakkoon osallistuneelle kuuluu erityinen kiitos, PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoo.

Hänen mielestään sovintoesitys vastaa kohtuullisessa määrin PAMin neuvotteluille asettamiin tavoitteisiin huomioida alan erityistarpeita ja löytää ratkaisu, jonka avulla työntekijät kokisivat perustelluksi sitoutua työhönsä ja pysyä alalla.

Vartiointialan sovintoesityksen mukainen uusi työehtosopimus on voimassa 1.11.2018–30.4.2020. Sopimuksen palkankorotukset on viety euromääräisinä suoraan taulukkopalkkoihin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla taulukkopalkkoihin tulee 41–96 euron korotukset kuukausipalkkoihin. Yölisä korotettiin 2,20 euroon tunnilta ja lisien maksuaikoja muutettiin. Palkankorotukset tulevat voimaan 1.1.2019.

Lisäksi sovittiin yrityskohtaisesta järjestelyerästä, jonka suuruus on 0,4 % laskettuna yrityksen marraskuun palkkasummasta. Tavoitteena on huomioida erityisolosuhteita ja erityisammattitaitoa. Erä jaetaan kaikille työntekijöille, jos sopuun sen jaosta ei päästä tai siitä ei voida neuvotella luottamusmiehen puutteen vuoksi.

”Juuri tässä kiteytyy paikallisen sopimisen arvo.”

– Erää voidaan käyttää paikallisesti niin, että se palvelee sekä työntekijöiden tarpeita korotuksen kohdistamisessa että antaa työnantajille mahdollisuuden huomioida paikallisia olosuhteita. Juuri tässä kiteytyy paikallisen sopimisen arvo, Selin sanoo.

Sopimuksessa lisättiin muutenkin paikallisen sopimisen mahdollisuuksia.

– On hyvä, että työehtosopimukseen kirjattiin nyt myös työryhmä, joka valmistelee vuosilomapalkan laskentatavan uudistamista, Selin kertoo.

Sopimuksessa on useita tekstimuutoksia muun muassa tauko- ja lepomääräyksiin sekä arvokuljetustehtävien päivärahamääräyksiin. Korvaavan työn käyttöönotto on mahdollista, mutta se edellyttää työntekijän suostumusta ja mahdollisuutta kieltäytyä siitä.

Kaikki työtaistelutoimet peruuntuvat. PAM oli antanut lakkovaroituksen perjantaina kello 14 alkavasta lakosta, joka koski Prevent Prevent 360 Turvallisuuspalvelut -yritystä.

PAM oli lisäksi ilmoittanut, että Securitasta ja Securitas Palveluja koskevan lakon oli tarkoitus alkaa 20. marraskuuta kello 14.

Vartiointiala on ollut sopimuksettomassa tilassa jo vapusta asti. PAM kertoo verkkosivuillaan, että vartiointialan työehtosopimuksen piirissä on noin 8 500 työntekijää, jotka työskentelevät muun muassa vartijoina, turvatarkastajina, vahtimestareina ja arvokuljettajina.

Juttua päivitetty klo 9.53 PAMin kommenteilla.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat