Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pitkän linjan diplomaatti: Trumpin ja Putinin tapaamisen järjestämisestä hyötyä Suomelle

Donald Trump ja Sauli Niinistö piipahtivat aamulla presidentin virka-asunnon Mäntyniemen parvekkeella.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen isännöinti on hyödyllistä Suomelle, sanoo pitkän linjan diplomaatti Pertti Torstila.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hänen mukaansa se antaa presidentti Sauli Niinistölle mahdollisuuden keskustella Trumpin kanssa huomattavasti pidempään kuin vaikka Washingtonissa.

– Niille jotka miettivät, onko tästä hyötyä, sopii miettiä, miten paljon enemmän Suomen poliittinen johto saa aikaa tällaisessa tapaamisessa kuin vaikka Washingtonissa tavatessa.

Torstila on pitkän linjan diplomaatti, joka on toiminut muun muassa ulkoministeriön valtiosihteerinä ja suurlähettiläänä Unkarissa ja Kroatiassa.

Ei usko Trumpin voivan sooloilla.

Torstila ei usko, että Trump pystyisi sopimaan asioista Putinin kanssa omatoimisesti ja oman hallintonsa yli, vaikka näin on julkisuudessa väläytelty. Hänen mukaansa amerikkalaishallinto ei anna Trumpille mahdollisuuksia toimia täysin vapain käsin.
Hän ei myöskään usko, että tapaamisessa pyritään heikentämään Euroopan asemaa. Ennen Helsinkiin saapumista Trump kutsui

EU:ta vastustajakseen kaupankäynnissä. Venäjä taas on pyrkinyt luomaan eripuraa EU-maiden välille jo pitkään.

– Vaikka Trump on antanut tällaisia lausuntoja, amerikkalaishallinnolta tulee aivan päinvastaisia viestejä. Se olisi myös pitkäaikaisesti Yhdysvaltain etujen vastaista.

Trumpin tapa lähestyä Putinia ei ole myöskään täysin ainutlaatuinen. Kaikki Yhdysvaltojen presidentit ovat pyrkineet luomaan toisen maailmansodan jälkeen oman linjansa Venäjän presidenttien kanssa, Torstila huomauttaa.

Se on ollut Torstilan mukaan määrätietoinen lähestymistekniikka, joka ei ole kuitenkaan pääosin tuottanut tulosta, lukuun ottamatta presidentti George H.W. Bushin ja presidentti Mihail Gorbatshovin tapaamista. Hajoamistilanteessa Neuvostoliittoa johtanut Gorbatshov joutui antamaan pitkälti periksi.

– Trump näyttää kuitenkin katsovan, että hänellä on sellaisia henkilökohtaisia ominaisuuksia, joita hänen edeltäjillään ei ole ollut, jotka voivat auttaa suhteiden luonnissa, hän sanoo.

Kokous on myös valmisteltu huomattavasti nopeammalla varoitusajalla kuin perinteiset diplomaattiset kokoukset, mikä luo siihen suurempia riskejä.

Torstila uskoo, että kokouksessa on tapetilla erityisesti Lähi-idän tilanne ja Syyria.

– Se on mahdollisesti eräänlainen lähtölaukaus useammille ministeriö- ja virkamiestapaamisille maiden välillä ja uudenlaisen suhdepohjan luomiselle, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE