Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Kotimaa

”Pitkittyessään asunnottomuus on vakava syrjäytymistekijä” – Suomessa on yli 4500 asunnotonta

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Mielenosoittajia kyltteineen Asunnottomien yö -tapahtumassa Helsingissä 17. lokakuuta 2016.

Tänään vietetään vuosittaista Asunnottomien yötä. Sitä vietetään vuosittain YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tämän vuoden teema on Ulkopuolella – Syrjäytynyt vs. syrjäytetty. Teeman puitteissa kiinnitetään huomiota yhteiskunnan rakenteissa oleviin asunnottomuuden syihin. Lisäksi asuntomarkkinoita vaaditaan torjumaan syrjäytymistä ja asunnottomuutta.

Asunnottomien yötä järjestävien tahojen mukaan muun muassa asumisen hinta, pienituloisuus ja mielenterveys- ja päihdesairaudet lisäävät asunnottomuuden ja yhteiskunnasta syrjään jäämisen riskiä.

-  Kun kohtuuhintaisia asuntoja ei ole tarpeeksi eikä yhteiskunnassa asumista toteuteta käytännön tasolla ihmisoikeutena vaan sananpartena, pienituloisimmat ja heikoimmassa asemassa olevat jäävät asuntomarkkinoilta ulkopuolelle. Pitkittyessään asunnottomuus on vakava syrjäytymistekijä, Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola sanoo kannanotossa.

Yli tuhat pitkäaikaisasunnotonta

Tapahtumia järjestetään ympäri Suomea. Helsingin päätapahtuma järjestetään koronatilanteen vuoksi virtuaalisena iltapäivällä kello 16 alkaen. Lisäksi asunnottomuutta kokeville järjestetään eri puolella kaupunkia pienempiä tapahtumia, joissa on tarjolla esimerkiksi ruokaa, vaatejakoa, hiusten leikkuuta ja terveysneuvontaa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tilaston mukaan Suomessa oli viime vuoden lopulla yli 4  300 yksinelävää asunnotonta ja noin 200 asunnotonta perhettä tai pariskuntaa. Sekä asunnottomien yksineläjien että asunnottomien perheellisten määrä on laskenut toissa vuodesta.

Kasvussa sen sijaan oli pitkäaikaisasunnottomien määrä, joka ylitti jälleen tuhannen rajapyykin viime vuonna.

Teemapäivää on vietetty vuodesta 2002.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE