”Pohjatonta ahneutta” – Kansanedustajalta kova ratkaisu: Kantelu

Kuva: Lehtikuva

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski kantelee eduskunnan oikeusasiamiehelle sähkön siirtohintojen korotuksista. Myllykoski pyytää oikeusasiamiestä selvittämään, onko Energiavirasto toiminut velvoitteidensa mukaisesti sähkömarkkinoita valvovana viranomaisena.

– Energiaviraston velvollisuus on suojata kuluttajan asemaa sähkömarkkinoilla. Tähän kuuluu vastuu seurata alueellisesti eriävää hintakehitystä.

Myllykosken mukaan näin suuret ja alueellisesti epätasaisesti kohdistuvat korotukset sähkön siirtohintoihin eivät vastaa lainsäätäjän vuonna 2013 ilmaisemaa tahtoa.

– Carunan omistava australialainen sijoitusyhtiö First State Investments kehuu mainosvideollaan luonnollisen monopolin varmaa tuottoa sijoittajille. On suomalaisen lainsäädännön ja viranomaisvalvonnan epäonnistuminen, jos suomalaiset kuluttajat joutuvat tällaisen pohjattoman ahneuden uhreiksi.

AVAINSANAT

Tänään tapetilla Paperiliitto – ”Työnantaja ajaa meitä kohti työtaistelua”

Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander
Valmista sellua arkkaamosta lähdössä paalattavaksi Metsä Groupin biotuotetehtaalla. Metsä Groupin biotuotetehtaan avajaisia vietettiin eilen.

Paperiliiton hallitus on tänään koolla pohtimassa työehtoneuvotteluiden jatkoaskelia. Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala ei alkuviikosta lähtenyt ennakoimaan, mitä kokoukselta on odotettavissa.

– Aivan varmaa on, että keskustellaan myös tällaisista asioista kuin neuvottelujen päättämisestä ja työtaisteluista. On aivan selvä, että ne nousevat pinnalle, esitin minä niitä tai en, Vanhala sanoi STT:lle tiistaina.

Vanhala totesi, että Metsäteollisuuden suhtautuminen neuvotteluihin näyttää nyt siltä, että se yrittää ajaa tilannetta kohti työtaistelua.

– Jos ajatellaan, että varsinaisista aidoista neuvotteluista on kuukausi aikaa ja meillä on sopimuskin päättynyt, niin ei tarvitse olla hirveä ennustaja, jos näkee, että ilmeisesti työnantaja ajaa tätä siihen tilanteeseen, että työtaistelu tulee, Vanhala sanoi.

STT:n keskiviikkona tavoittamat Paperiliiton hallituksen jäsenet korostivat toivetta saada neuvottelut etenemään.

Aiemmin tässä kuussa Paperiliitto kertoi kohottavansa valmiutta mahdollisen työtaistelun varalta.

Paperin neuvottelut yksi syksyn merkkipaaluista

Metsäteollisuus on aiemmin kertonut pitävänsä alan työehtosopimuksia osin kohtuuttomina. Se on tyytymätön muun muassa alihankinnan käyttökieltoon, jota muilla aloilla ei ole, sekä joulu- ja juhannusseisokkien moninkertaisiin kompensaatioihin.
Paperin mutkistuneilla neuvotteluilla voi olla monenlaisia vaikutuksia työmarkkinoille ja talouteen.

Metsäteollisuus on Suomen keskeinen vientiala, ja mahdollisilla työntekijöiden työtaisteluilla tai työnantajien työsuluilla voisi olla merkittäviäkin vaikutuksia.

Työmarkkinoilla paperin neuvottelut ovat yksi keskeisistä merkkipaaluista, jotka linjaavat syksyn liittokierroksen suuntaa. Paperin nykyisen työehtosopimuksen sopimuskausi päättyi viime kuun lopussa. Tämän kuun lopussa on puolestaan päättymässä toinen keskeinen sopimus, Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton, entisen Metalliliiton, sopimus.

 

USA:n Puerto Ricossa miljoonat yhä ilman sähköä tai juoksevaa vettä hurrikaanin jäljiltä

Perezin perheen jäämistö pari viikkoa Maria-myrskyn jälkeen Puerto Ricossa.

Yhdysvaltain Puerto Ricossa noin miljoona ihmistä elää yhä ilman juoksevaa vettä ja noin kolme miljoonaa vailla sähköä, kertoo CNN.
Voimakas Maria-hurrikaani tuhosi saaren sähköverkon ja muun infrastruktuurin pahoin noin kuukausi sitten.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että erityisesti puhtaan juomaveden puute lisää tautiepidemioiden riskiä. Muun muassa koleran ja ripulitautien riski kasvaa.

Yhdyvaltain katastrofivirasto Fema on toimittanut Puerto Ricoon sekä vettä että vedenpuhdistustabletteja, mutta puhdasta juomavettä ei silti riitä koko saaren tarpeisiin. Ihmiset ovat CNN:n mukaan etsineet juomavettä muun muassa puroista ja jopa kaivoista, jotka on aiemmin todettu mahdollisesti terveydelle vaarallisiksi kemikaalijäämien takia.

STT, San Juan

 

Kiinan talous kasvoi lähes seitsemällä prosentilla

Kuva: AFP PHOTO/Nicolas Asfouri
Kiinan talousluvut julkaistiin samaan aikaan kommunistipuolueen puoluekokouksen kanssa.

Kiinan talous on kasvanut vuoden kolmannella neljänneksellä 6,8 prosenttia. Kasvuluvut ovat linjassa analyytikkojen ennusteiden kanssa.

Kiinan viralliset kasvuluvut julkistettiin samaan aikaan, kun maan kommunistisella puolueella on joka viides vuosi järjestettävä puoluekokous. Kokouksessa Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen ylimmästä johdosta on vaihtumassa merkittävä osa, mutta presidentti Xi Jinpingin jatko maan ja puolueen johtajana on ilmiselvä.

STT-AFP , Peking

AVAINSANAT

USA:ssa jo 285 joukkoampumista – poliisi otti kiinni Marylandin ampumisista epäillyn miehen

Poliisin julkaisema kuva 37-vuotiaasta Radee Labeeb Prince, jota epäillään Marylandin joukkoampujaksi.

Yhdysvalloissa poliisi otti kiinni Marylandin epäillyn ampujan.

Kiinniotosta kerrottiin Suomen aikaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Miehen epäillään ampuneen kolme ihmistä kuoliaaksi ja haavoittaneen kahta keskiviikkona Marylandin osavaltiossa.

Haavoittuneet vietiin sairaalaan vakavasti loukkaantuneina. Lisäksi miehen epäillään ampuneen vielä yhtä ihmistä Delawaren osavaltiossa.

37-vuotiaan miehen uskotaan olleen muutaman kuukauden ajan töissä keittiötasoja valmistaneessa yrityksessä, jossa myös kuolonuhrit työskentelivät. Harfordin sheriffin Jeffrey Gahlerin mukaan tapauksessa ei ole muita epäiltyjä.

Yhdysvalloissa on tänä vuonna tehty jo 285 joukkoampumista, kun mukaan lasketaan tapaukset, joissa uhreja on neljä tai enemmän.

 

(STT-AFP )

”Olisin odottanut enemmän draivia” – USU: Tyytymättömyys puoluesihteeri Ovaskaan kasvaa

Kuva: Suomen Keskusta

Keskustan puoluesihteerin Jouni Ovaskan (kuvassa) työhön ei olla kentällä tyytyväisiä, kertoo Uutissuomalainen. Piirijohtajista kuusi ilmoitti toivovansa, että puoluesihteeri vaihtuu jo ensi kesänä. Se tarkoittaisi, että Ovaskan aika puoluesihteerinä jäisi vain vuoden mittaiseksi.

Uutissuomalainen kysyi, toivovatko piirijohtajat puoluesihteerin vaihtuvan ensi kesän puoluekokouksessa. Piirijohtajat halusivat kommentoida tilannetta nimettöminä.

– Toivon puoluesihteerin vaihtuvan, koska puheenjohtaja on joutunut ottamaan roolia, joka kuuluisi puoluesihteerille. Järjestötoiminnan kehittäminen on jäänyt vähäiseksi, on painetta vaihtaa henkilöä, eräs piirijohtajista perustelee.

– En ole kovin tyytyväinen hänen toimintaansa. Olisin odottanut enemmän draivia ja kentän aktivointia, pohtii toinen.

Seitsemän vastaajaa ei halunnut kertoa kantaansa.

– Jos kysyttäisiin, että haluanko nähdä ensi kesänä todellisen puoluesihteerikamppailun, niin siihen vastaisin kyllä.

Kuusi piirijohtajaa vastasi, ettei toivo puoluesihteerin vaihtuvan. Heidän mielestään on liian aikaista arvioida Ovaskan työtä ja pohtia ensi kesän puoluekokouksen henkilövalintoja.

– Annetaan hänelle nyt mahdollisuus näyttää sarvensa. Se on sellainen tehtävä, ettei siihen hetkessä pääse sisälle. En ole heittämässä miehiä yli laidan, piirijohdosta kommentoidaan.

Sinun on parannettava juoksuasi.

31-vuotias Jouni Ovaska valittiin keskustan puoluesihteeriksi kesäkuussa Seinäjoella järjestetyssä puoluekokouksessa.

Ovaskan aseman toi julkiseen keskusteluun keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä 16. lokakuuta kirjoittamassaan blogikirjoituksessa, jossa hän pohti syitä puolueen gallup-kannatuksen laskuun.

– Lopuksi haluan myös ilmoittaa, että annan kaiken tukeni istuvasta puoluejohdostamme Juhalle (Sipilä), Juhalle (Rehula), Antille (Kurvinen) ja Katrille (Kulmuni). Jos te haluatte tehtävissänne Sotkamon puoluekokouksessa jatkaa, niin olen tukenanne. Puoluesihteeri Jouni Ovaskan osalta en ole niin varma. Sinun on parannettava juoksuasi, mikäli aiot jatkokaudelle, Kärnä kirjoitti.

Puolueen puheenjohtajaan ja pääministeriin Juha Sipilään ollaan tyytyväisiä. Piirijohtajista 14 kertoi olevansa erittäin tyytyväinen Sipilään, viisi ilmaisi olevansa melko tyytyväinen. Yksikään vastaaja ei kertonut olevansa tyytymätön.

– Yritystaustainen kaveri on tottunut päättämään ja viemään asioita eteenpäin. En voi sietää sellaista vatulointia, mitä monta kautta tehtiin, Keski-Suomen piirijohtaja Pertti Lehtomäki perustelee tyytyväisyyttään.

 

Ei tuossa asemassa oleva ihminen voi provosoitua.

Yli puolet Uutissuomalaisen kyselyyn vastanneista keskustan piirijohtajista kokee, että puolueen puheenjohtajan ja pääministerin Juha Sipilän mediasuhteissa olisi parantamisen varaa. Vielä useamman mielestä media on kohdellut pääministeriä epäreilummin kuin hänen edeltäjiään. Kyselyyn vastasi 19 keskustan piirijohtajaa 21:stä.

Kyselyyn vastanneista piirijohtajista kymmenen mielestä Sipilä on epäonnistunut mediasuhteissa.

– Olisi hän voinut joskus paremminkin toimia. Parissa kohtaa on tullut ylilyöntejä, perustelee Päijät-Hämeen piirin Jukka Mölsä.

– Ei tuossa asemassa oleva ihminen voi provosoitua silloinkaan kun provosoidaan. Toisaalta, ei ole kyetty tuomaan hyviä asioita esille tarpeeksi hyvin, sanoo Helsingin Ville-Veikko Rantamaula.

Uutissuomalainen kysyi piirijohtajilta tiistaina ja keskiviikkona, onko Sipilä onnistunut mediasuhteissa. Viiden piirijohtajan mielestä Sipilä on onnistunut hyvin.

– Jos on ollut pääministeri ja puolueen puheenjohtaja jo vuosia, ja sinä aikana on tapahtunut vain pari yhteentörmäystä median kanssa, niin en pidä sitä huonona tuloksena, Varsinais-Suomen Jani Kurvinen huomauttaa.

Neljä vastaajaa ei halunnut tai osannut kertoa kantaansa kysymykseen.

Some on täynnä Sipilä-haukkuja.

Vastanneista piirijohtajista 12:n mielestä media on kohdellut Sipilää epäreilummin kuin muita pääministereitä.

– Hänestä on kaiveltu asioita, jotka eivät normaalisti kuulu pääministeriyteen, Karjalan piirin Jouni Kemppi sanoo.

– Ainakaan ruotsinkielisessä lehdistössä ei tunnu olleen mitään muuta kuin negatiivista Sipilästä, huomauttaa ruotsinkielisen piirin Peter Knuts.

Neljän piirijohtajan mielestä media ei ole kohdellut Sipilää muita epäreilummin.

– Kyllä pääministeri joutuu kokemaan enemmän kuin tavallinen poliitikko ja tavallinen poliitikko enemmän kuin tavallinen ihminen, Varsinais-Suomen Jani Kurvinen tiivistää.

Kolme piirijohtajaa ei halunnut tai osannut vastata kysymykseen, onko media kohdellut Juha Sipilää epäreilummin kuin muita pääministereitä.

Tietokirjailija Risto Uimonen muistuttaa, että piirien johtajat tarkastelevat asiaa oman puolueen näkökulmasta.

– Ei Sipilä ole mitenkään selvästi huonompaa kohtelua saanut kuin muut pääministerit.

Uimonen on esimerkiksi kirjoittanut kirjan pääministereiden mediasuhteista yhdeksän pääministerin osalta sekä Sipilän elämäkerran.

– Kaikki pääministerit ovat vuorollaan joutuneet median ruodittaviksi. Kenelläkään se ei ole jatkuvaa.

Etelä-Hämeen piirin Timo Silván uskoo, että epäreiluuden tunteessa on kyse myös kulttuurin muutoksesta, kuten sosiaalisen median suosiosta.

– Näyttää siltä, että media kohtelee Sipilää huonommin kuin aikaisempia pääministereitä, vaikka se saattaa johtua siitä, että aika on muuttunut.

Uimonen on osittain samaa mieltä.

– Väitteessä on sillä tavalla perää, että tilanne nimenomaan näyttää siltä kuin kohdeltaisiin epäreilusti. Some on täynnä Sipilä-haukkuja. Vaikutelmaan vaikuttaa myös se, että eduskunnassa on tällä hetkellä kuusi oppositiopuoluetta ja kolme puoluetta hallituksessa. Oppositiolla on volyymiylivoima eli he pääsevät erittäin voimakkaasti Sipilä-haukkuineen esiin.