Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Pohjois-Korea väittää loikkarin tuoneen maahan koronan – Kim Jong-un kutsui koolle hätäkokouksen

Kim Jong-un hätäkokouksessa.

Koronavirustartuntojen olemassaolon aiemmin jyrkästi kiistänyt Pohjois-Korea on kertonut maan ensimmäisestä tartuntaepäilystä. Diktatuurin valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan tartuntaa epäillään loikkarilla, joka olisi palannut Etelä-Koreasta takaisin pohjoiseen viikko sitten sunnuntaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Epäilyn seurauksena Kaesongin rajakaupunki eristettiin maan johtajan Kim Jong-unin mukaan perjantaina varotoimena.
Kim kokosi kabinettinsa hätäkokoukseen lauantaina ja julisti maahan poikkeustilan.

Guardian-lehden mukaan Pohjois-Korea on saanut yhteensä tuhansia koronavirustestejä Venäjältä ja muilta mailta. Maa on pitänyt pandemian aikana rajansa tiukasti suljettuina.

Guardianin mukaan KCNA ei suoraan kertonut, oliko loikkarille tehty koronavirustesti.

Uutistoimiston mukaan tartuntaepäilyn kohteena oleva ihminen olisi loikannut Etelä-Koreaan kolme vuotta sitten ja palannut sittemmin laittomasti Pohjois-Koreaan.

Tartuntaepäilyn myötä hänet määrättiin “tiukkaan karanteeniin”, KCNA kertoo. Sekä hänen kanssaan kontaktissa olleiden että Kaesongissa viimeisten viiden päivänä aikana vierailleiden toimet tutkitaan tarkasti.

Raja Kiinaan vuotaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Etelä-Koreasta ei ole tihkunut mitään tietoa siitä, että joku olisi päässyt ylittämään maiden välisen tarkasti vartioidun ja miinoitetun rajavyöhykkeen.

Etelä-Koreassa uusia tartuntoja on viime aikoina todettu noin 30–60 päivässä. Koko pandemian aikana tartuntoja on noin 51 miljoonan asukkaan maassa todettu yhteensä vähän yli 14 000, kertoo yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta.

Pohjois-Korean ja Kiinan 1 400 kilometriä pitkä raja sen sijaan on helpompi ylittää, erityisesti talvella jokien jäädyttyä.

AFP:n mukaan kymmenet pohjoiskorealaiset ovat kulkeneet rajan yli joka päivä salakuljettaen tavaraa suljettuun maahan.

Asiantuntijat epäilevätkin, että koronavirus on kulkeutunut Kiinasta Pohjois-Koreaan mahdollisesti jo ennen kuin maiden välinen raja virallisesti suljettiin.

– Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö Pohjois-Korean koronavirustartunnat olisi peräisin Kiinasta, sanoo analyytikko Go Myong-hyun eteläkorealaisesta Asan Institute for Policy Studies -ajatushautomosta AFP:lle.

Gon mukaan mahdollisesti Etelä-Koreasta tulleen tartunnan esiin nostaminen palvelee kuitenkin Kimin tarkoitusperiä.

Loikkarit halutaan leimata vaarallisiksi ihmisiksi. Lisäksi taustalla vaikuttavat Koreoiden entisestään jännittyneet välit ja pohjoisen lisääntynyt painostus.

Uusi koronavirus havaittiin viime vuoden lopussa Kiinan Wuhanissa. 1,4 miljardin asukkaan Kiina on ilmoittanut virallisesti noin 86 000 tartunnasta pandemian aikana, mutta asiantuntijat pitävät lukua alimitoitettuna.

Talousahdinko voisi pahentaa epidemiaa.

Pohjois-Korea sulki alkuvuodesta pandemian levitessä rajansa tärkeimmältä kauppakumppaniltaan Kiinalta, mikä uutistoimisto Bloombergin mukaan syventää entisestään maan talousahdinkoa. Pohjois-Korean talous voi arvioiden mukaan supistua tänä vuonna enemmän kuin 1990-luvun nälänhädän aikana.

Pohjois-Korea lukeutuu maailman köyhimpiin valtioihin. Bloombergin mukaan pula tarvikkeista ja valuutasta tekee maasta viruksen edessä erityisen haavoittuvan. Maan terveydenhuoltojärjestelmää pidetään yleisesti täysin alimitoitettuna epidemiasta selviytymiseen.

Pohjois-Korean väkiluku on noin 25 miljoonaa.

Muu maailma on suhtautunut pääosin skeptisesti Pohjois-Korean aiempiin lausuntoihin siitä, että maassa ei ole tavattu koronavirusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE