Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Pohjois-Korealta kova väite – kansainväinen yhteisö tuomitsee – ”Väkivaltainen teko”

Kuva: Lehtikuva

Pohjois-Korea sanoo testanneensa onnistuneesti uudentyyppistä mannertenvälistä ballistista ohjusta. Maan mukaan uusi ohjustyyppi yltää kantomatkaltaan ”kaikkialle Manner-Yhdysvaltoihin”.

Lausunnosta kertoi Pohjois-Korean valtiollinen televisio.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sekä Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea ovat tuominneet ohjuslaukaisun. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään Pohjois-Korean laukaiseman ohjuksen takia.

Pohjois-Korea teki tiistai-iltana Suomen aikaa jälleen ohjuskokeen. Yhdysvaltain puolustusministeriön alustavien arvioiden mukaan kyseessä oli mannertenvälinen ballistinen ohjus.

Ohjus putosi ilmeisesti Japanin aluevesille Japaninmereen oltuaan ilmassa 50 minuuttia.

Japani vaatii pakotteiden täyttä noudattamista

Japanin pääministeri Shinzo Abe tuomitsi ohjuslaukaisun ”väkivaltaisena tekona” ja totesi, ettei ohjuslaukaisuja voida koskaan suvaita.

– Emme koskaan taivu provokaatioiden edessä. Maksimoimme painostuksemme (Pohjois-Koreaa vastaan), Abe sanoi tiedotustilaisuudessa.

Japanin mukaan ohjuslaukaisullaan Pohjois-Korea osoitti välinpitämättömyyttä sitä ”lujaa ja yhtenäistä” tahtoa vastaan, joka kansainvälisellä yhteisöllä on rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi.

– Kansainvälisen yhteisön on pantava sanktiot täytäntöön kokonaisuudessaan ja yhtenäisesti, Abe vaati.

Myös Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on tuominnut kokeen. Moonin mukaan Pohjois-Korean ohjuslaukaisu on edesvastuuton provokaatio, joka kiristää jännitteitä kriittiselle tasolle.

USA:n ulkoministeri uskoo diplomatiaan

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson sanoi ohjuslaukaisun jälkeen, että diplomatia on yhä mahdollista Pohjois-Korean kanssa, ainakin toistaiseksi.

– Diplomaattiset vaihtoehdot ovat yhä mahdollisia ja avoinna, tällä hetkellä. Yhdysvallat on sitoutunut löytämään rauhanomaisen tien Pohjois-Korean riisumiseen ydinaseista ja Pohjois-Korean aggressiivisen käytöksen lopettamiseen, Tillerson sanoi lausunnossa.

Hän vaati kansainvälistä yhteisöä lisäämään painostusta Pohjois-Koreaa vastaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi Pohjois-Korean ohjuslaukaisua toimittajille Valkoisessa talossa. Trump sanoi, että Yhdysvallat ”hoitaa asian”. Trump ei kuitenkaan suoraan ottanut kantaa siihen, kuinka Yhdysvallat aikoo toimia.
Trump on aiemmin uhannut Pohjois-Koreaa ”tulella ja raivolla”, jos se jatkaa ohjuskehittelyään ja uhkailua.

Trump keskusteli ohjuskokeesta Aben ja Moonin kanssa

Puhelimitse Pohjois-Korean uusimmasta ohjuslaukaisusta keskustelleet Trump ja Abe muun muassa totesivat, että Pohjois-Korean provosoivat toimet heikentävät maan omaa turvallisuutta ja eristävät sitä entisestään kansainvälisestä yhteisöstä.

Valkoisen talon tiedotteen mukaan kaksikko myös vakuutti sitoutumistaan taisteluun Pohjois-Korean uhkaa vastaan.

Trump keskusteli ohjuskokeesta myös Etelä-Korean presidentin Moonin kanssa ja kaksikko totesi muun muassa, että Pohjois-Korean provokaatio on uhka koko maailmalle.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )

Potkut kaksi päivää ennen eläkkeelle jäämistä – Trump iloitsi FBI:n ex-apulaisjohtajan irtisanomista Twitterissä

Andrew McCabe

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin kritisoima liittovaltion poliisin FBI:n entinen apulaisjohtaja on irtisanottu.

Oikeusministeri Jeff Sessions antoi Andrew McCabelle potkut vain kaksi päivää ennen kuin tämä aikoi jäädä eläkkeelle. Amerikkalaismedian mukaan irtisanominen vaarantaa ainakin osan hänen eläkkeestään.

Sessionsin mukaan FBI:n sisäisessä selvityksessä paljastui, että McCabe oli antanut luvatta lausuntoja medialle ja ollut epärehellinen oikeusministeriön tutkijalle.

Trump iloitsi McCaben potkuista Twitterissä.

– Andrew McCabe IRTISANOTTU, hieno päivä ahkerille miehille ja naisille FBI:ssa – hieno päivä demokratialle. Tekopyhä James Comey oli hänen pomonsa ja sai McCaben näyttämään kuoropojalta. Hän tiesi kaiken valheista ja korruptiosta FBI:n korkeimmilla tasoilla, Trump tviittasi.

Trump syytti Hillary Clintonin suojelemisesta

Comey oli FBI:n johtaja, jonka Trump irtisanoi viime vuoden toukokuussa. Comeyn potkujen jälkeen McCabe toimi FBI:n virkaatekevänä johtajana.

Trump on syyttänyt Comeyta ja McCabea puolueellisuudesta. Trumpin mukaan he suojelivat demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia syytteiltä tämän käytettyä yksityistä sähköpostia ulkoministerinä.

McCabe on kiistänyt Sessionsin ja Trumpin syytökset. Hän sanoo joutuneensa Trumpin hallinnon ajojahdin kohteeksi.

– Kyseessä on laajempi yritys tahrata FBI:n, lainvalvojien sekä laajemmin tiedusteluasiantuntijoiden maine. Se on osa tämän hallinnon sotaa FBI:ta sekä erikoissyyttäjä (Robert Muellerin) tutkintaa vastaan, McCabe sanoi.

Mueller johtaa tutkintaa Venäjän väitetystä vaalivaikuttamisesta.

McCabe ilmoitti itse eroavansa tammikuun lopulla, mutta jäi FBI:n palkkalistoille maaliskuuhun asti saadakseen eläke-etuudet. Hän täyttää sunnuntaina 50 vuotta, minkä jälkeen hän olisi ollut oikeutettu varhaistettuun eläkkeeseen.

Keskustelua aiheesta

Venäjän vastatoimi Britannialle – karkottaa 23 brittidiplomaattia

Kuva: Lehtikuva

Venäjä aikoo karkottaa 23 Britannian diplomaattia. Kyseessä on vastatoimi Britannian päätökselle karkottaa 23 venäläistä diplomaattia aiemmin tällä viikolla.

Britannia syyttää Venäjää venäläisen ex-kaksoisagentin ja tämän tyttären myrkyttämisestä.

Keskustelua aiheesta

Paralympiapronssia Suomeen! – Matti Suur-Hamari nappasi jo toisen mitalinsa

LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Matti Suur-Hamari on sijoittunut paralympialaisissa kolmanneksi lumilautailun miesten banked slalom -kisassa. Mitali on Suur-Hamarille toinen Pyeongchangin paralympialaisista, sillä hän voitti aiemmin kisoissa lumilautacrossissa kultaa.

SB-LL2-luokassa kilpaillut Suur-Hamari laski kolmannella kierroksella ajan 49,51. Se nosti hänet Japanin Gurimu Naritan voittamassa banked slalomissa kolmanneksi. Suur-Hamari jäi kärjestä 0,83 sekuntia.