Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Pohjois-Korean johtajalta uusi linja: “Ydin- ja ohjuskokeita ei enää tarvita” – Trump: Hyvä uutinen

Pohjois-Korea ilmoittaa sulkevansa ydinaseiden testausalueen maan pohjoisosassa ja keskeyttävänsä mannertenvälisten ohjusten laukaisut. Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n mukaan tämä tapahtuu tästä päivästä alkaen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Uutistoimisto raportoi, että Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin (kuvassa) mukaan ydin- ja ohjuskokeita ei enää tarvita. Kim puhui asiasta maansa hallitsevan puolueen keskuskomitealle.

Kimin lausunnoista ei kuitenkaan mitenkään ilmene, että Pohjois-Korea lupaisi luopua ydinaseistaan tai ohjuksistaan. Sen sijaan Kim sanoi, että ydinaseet ovat tae siitä, että pohjoiskorealaisten jälkeläiset voivat nauttia “onnellisimmasta elämästä maailmassa”.

Pohjois-Korea on Kimin kaudella pyrkinyt voimaperäisesti kehittämään ydinasettaan, joskaan ydinkokeita tai mannertenvälisiä ohjuskokeita ei ole viime marraskuun jälkeen tehty.

Trump odottaa huippukokousta Kim Jong-unin kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump reagoi Pohjois-Korean ilmoitukseen tuoreeltaan ja sanoi sitä hyväksi uutiseksi sekä Pohjois-Korealle että maailmalle. Twitterissä asiaan kantaa ottanut Trump sanoi myös, että kyseessä on suuri edistysaskel.

Lisäksi presidentti kertoi odottavansa huippukokousta Kim Jong-unin kanssa. Myös Etelä-Korea ilmaisi tyytyväisyytensä. Maan mukaan Pohjois-Korean ydinasepäätös on merkittävää edistystä Korean niemimaan ydinaseriisunnassa.

Lisää aiheesta

Japani sen sijaan ei ole tyytyväinen Pohjois-Korean lupauksiin. Puolustusministeri Itsunori Onodera sanoi, ettei Pohjois-Korea maininnut luopuvansa lyhyen kantaman ja keskimatkan ballististen ohjuksien laukaisuista. Ministeri varoitti, että Japani jatkaa Pohjois-Korean painostamista.

Kim ja Moon tapaavat ensi viikolla.

Etelä-Korea vahvisti aiemmin tällä viikolla neuvotelleensa Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean viranomaisten kanssa rauhansopimuksesta, joka muodollisesti päättäisi Korean sodan. Korean sota päättyi aselepoon vuonna 1953, mutta sotaa ei koskaan muodollisesti lopetettu.

Myös Yhdysvaltojen ja Kiinan pitää Koreoiden ohella allekirjoittaa rauhansopimus, sillä Kiina ja Yhdysvallat solmivat aseleposopimuksen Pohjois-Korean kanssa. Etelä-Korea ei tuolloin suostunut allekirjoittamaan sopimusta.

Kiina taisteli sodassa Pohjois-Korean puolella ja Yhdysvallat Etelä-Korean puolella.

Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin mukaan rauhansopimuksen edellytys on, että Pohjois-Korea luopuu ydinaseistaan.

Pohjois-Korean johtaja Kim on puolestaan sanonut, että Pohjois-Korea voi luopua ydinaseistaan, jos sen turvallisuus taataan. Pohjois-Korea on ilmoittanut, että rauhansopimus ja Yhdysvaltojen suhteiden normalisointi voisivat olla asioita, jotka auttaisivat osaltaan turvallisuuden takaamisessa.

Moonin ja Kimin on määrä tavata toisensa ensi viikolla. Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välinen huippukokous on puolestaan määrä järjestää viimeisimmän tiedon mukaan toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE