Ulkomaat

Pohjois-Korean kommunistipuolue täyttää 72 vuotta – ydinkoe ”juhlan kunniaksi” ei olisi yllätys

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Jos Pohjois-Korea tekee lähipäivinä uuden ydinkokeen, ei se tule kenellekään yllätyksenä, sanoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio. Kallion mukaan tähän on kaksi syytä.

– Pohjois-Korea jatkaa ydinohjelmaansa määrätietoisesti ja johdonmukaisesti. Lisäksi se on ajoittanut ydin- tai ohjuskokeita usein merkittävien juhlapäivien yhteyteen.

Pohjois-Koreassa vietetäänkin huomenna merkkipäivää, kun maa juhlistaa hallitsevan kommunistipuolueen perustamisen 72-vuotispäivää. Asiantuntijat ovat varoittaneet, että Pohjois-Korea saattaa tehdä samaan aikaan ydin- tai ohjuskokeen.

Viime viikolla useat mediat kertoivat venäläisen uutistoimisto Ria Novostin tietoihin perustuen, että Pohjois-Korea valmistautuu uuteen pitkänmatkan ohjuskokeeseen. Ria Novosti perusti tietonsa venäläisen kansanedustaja Anton Morozovin lausuntoon. Morozov vieraili viime viikolla Pohjois-Koreassa venäläisdelegaation mukana.

– He antoivat meille jopa matemaattisia laskuja, jotka heidän mielestään todistavat, että heidän ohjuksensa yltää Yhdysvaltojen länsirannikolle. — Yleisesti ottaen he ovat melko riidanhaluisia, Ria Novosti kirjoitti Morozovin sanoneen.

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhapin mukaan Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean joukot lisäsivät tiedusteluoperaatioita, kun spekulaatiot Pohjois-Korean uudesta ohjuskokeesta alkoivat.

Asiasta Yonhapille kertoneen Etelä-Korean armeijalähteen mukaan Pohjoisen provokaatiot eivät vaikuta uhkaavilta, mutta Pohjois-Korean ohjustukikohdassa on havaittu ”jatkuvaa liikehdintää”.

Mikään ei viittaa siihen, että Pohjois-Korean johto haluaisi tehdä itsemurhan.

Ulkopoliittisen instituutin Kallion mielestä mikään ei kuitenkaan vaikuta siltä, että Pohjois-Korea olisi valmistautumassa sotaan ”normaalia enempää”.

– Mikään ei myöskään viittaa siihen, että Pohjois-Korean johto haluaisi tehdä itsemurhan, Kallio viittaa mahdollisten sotatoimien seurauksiin.

Vaikka Pohjois-Korea tekisi uusia ydin- tai ohjuskokeita tällä viikolla, ei se Kallion mukaan muuttaisi kansainvälistä tilannetta suuntaan tai toiseen.

– Pohjois-Korea on tehnyt selväksi, että se jatkaa ydinohjelmaansa, ja sen kehittäminen edellyttää uusien ydin- ja ohjuskokeiden tekemistä. Eli sen silmissä tilanne ei muuttuisi oikeastaan mitenkään.

– Kansainvälisen yhteisön näkökulmasta on huolestuttavaa ja valitettavaa, että Pohjois-Korea etenee lähemmäs sitä, että se todellakin täytyy hyväksyä ydinasevallaksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi viikonloppuna Twitterissä, että ”vain yksi asia toimii” Pohjois-Korean suhteen. Trumpin mukaan 25 vuotta jatkuneet neuvottelut Pohjois-Korean kanssa eivät ole tuottaneet tulosta.

Kallio uskoo, ettei Yhdysvallat ryhdy konkreettisiin toimiin, vaikka Pohjois-Korea tekisi uuden kokeen.

– Yhdysvaltojen reaktio on melkoinen arvoitus presidentti Trumpin valtakaudella, mutta realistisesti tilanne on sellainen, ettei Yhdysvalloillakaan ole juuri muita keinoja tässä tilanteessa kuin todeta tapahtunut.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat