Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Pohjois-Korean kommunistipuolue täyttää 72 vuotta – ydinkoe ”juhlan kunniaksi” ei olisi yllätys

Kuva: Lehtikuva

Jos Pohjois-Korea tekee lähipäivinä uuden ydinkokeen, ei se tule kenellekään yllätyksenä, sanoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio. Kallion mukaan tähän on kaksi syytä.

– Pohjois-Korea jatkaa ydinohjelmaansa määrätietoisesti ja johdonmukaisesti. Lisäksi se on ajoittanut ydin- tai ohjuskokeita usein merkittävien juhlapäivien yhteyteen.

Pohjois-Koreassa vietetäänkin huomenna merkkipäivää, kun maa juhlistaa hallitsevan kommunistipuolueen perustamisen 72-vuotispäivää. Asiantuntijat ovat varoittaneet, että Pohjois-Korea saattaa tehdä samaan aikaan ydin- tai ohjuskokeen.

Viime viikolla useat mediat kertoivat venäläisen uutistoimisto Ria Novostin tietoihin perustuen, että Pohjois-Korea valmistautuu uuteen pitkänmatkan ohjuskokeeseen. Ria Novosti perusti tietonsa venäläisen kansanedustaja Anton Morozovin lausuntoon. Morozov vieraili viime viikolla Pohjois-Koreassa venäläisdelegaation mukana.

– He antoivat meille jopa matemaattisia laskuja, jotka heidän mielestään todistavat, että heidän ohjuksensa yltää Yhdysvaltojen länsirannikolle. — Yleisesti ottaen he ovat melko riidanhaluisia, Ria Novosti kirjoitti Morozovin sanoneen.

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhapin mukaan Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean joukot lisäsivät tiedusteluoperaatioita, kun spekulaatiot Pohjois-Korean uudesta ohjuskokeesta alkoivat.

Asiasta Yonhapille kertoneen Etelä-Korean armeijalähteen mukaan Pohjoisen provokaatiot eivät vaikuta uhkaavilta, mutta Pohjois-Korean ohjustukikohdassa on havaittu ”jatkuvaa liikehdintää”.

Mikään ei viittaa siihen, että Pohjois-Korean johto haluaisi tehdä itsemurhan.

Ulkopoliittisen instituutin Kallion mielestä mikään ei kuitenkaan vaikuta siltä, että Pohjois-Korea olisi valmistautumassa sotaan ”normaalia enempää”.

– Mikään ei myöskään viittaa siihen, että Pohjois-Korean johto haluaisi tehdä itsemurhan, Kallio viittaa mahdollisten sotatoimien seurauksiin.

Vaikka Pohjois-Korea tekisi uusia ydin- tai ohjuskokeita tällä viikolla, ei se Kallion mukaan muuttaisi kansainvälistä tilannetta suuntaan tai toiseen.

– Pohjois-Korea on tehnyt selväksi, että se jatkaa ydinohjelmaansa, ja sen kehittäminen edellyttää uusien ydin- ja ohjuskokeiden tekemistä. Eli sen silmissä tilanne ei muuttuisi oikeastaan mitenkään.

– Kansainvälisen yhteisön näkökulmasta on huolestuttavaa ja valitettavaa, että Pohjois-Korea etenee lähemmäs sitä, että se todellakin täytyy hyväksyä ydinasevallaksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi viikonloppuna Twitterissä, että ”vain yksi asia toimii” Pohjois-Korean suhteen. Trumpin mukaan 25 vuotta jatkuneet neuvottelut Pohjois-Korean kanssa eivät ole tuottaneet tulosta.

Kallio uskoo, ettei Yhdysvallat ryhdy konkreettisiin toimiin, vaikka Pohjois-Korea tekisi uuden kokeen.

– Yhdysvaltojen reaktio on melkoinen arvoitus presidentti Trumpin valtakaudella, mutta realistisesti tilanne on sellainen, ettei Yhdysvalloillakaan ole juuri muita keinoja tässä tilanteessa kuin todeta tapahtunut.

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )

Potkut kaksi päivää ennen eläkkeelle jäämistä – Trump iloitsi FBI:n ex-apulaisjohtajan irtisanomista Twitterissä

Andrew McCabe

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin kritisoima liittovaltion poliisin FBI:n entinen apulaisjohtaja on irtisanottu.

Oikeusministeri Jeff Sessions antoi Andrew McCabelle potkut vain kaksi päivää ennen kuin tämä aikoi jäädä eläkkeelle. Amerikkalaismedian mukaan irtisanominen vaarantaa ainakin osan hänen eläkkeestään.

Sessionsin mukaan FBI:n sisäisessä selvityksessä paljastui, että McCabe oli antanut luvatta lausuntoja medialle ja ollut epärehellinen oikeusministeriön tutkijalle.

Trump iloitsi McCaben potkuista Twitterissä.

– Andrew McCabe IRTISANOTTU, hieno päivä ahkerille miehille ja naisille FBI:ssa – hieno päivä demokratialle. Tekopyhä James Comey oli hänen pomonsa ja sai McCaben näyttämään kuoropojalta. Hän tiesi kaiken valheista ja korruptiosta FBI:n korkeimmilla tasoilla, Trump tviittasi.

Trump syytti Hillary Clintonin suojelemisesta

Comey oli FBI:n johtaja, jonka Trump irtisanoi viime vuoden toukokuussa. Comeyn potkujen jälkeen McCabe toimi FBI:n virkaatekevänä johtajana.

Trump on syyttänyt Comeyta ja McCabea puolueellisuudesta. Trumpin mukaan he suojelivat demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia syytteiltä tämän käytettyä yksityistä sähköpostia ulkoministerinä.

McCabe on kiistänyt Sessionsin ja Trumpin syytökset. Hän sanoo joutuneensa Trumpin hallinnon ajojahdin kohteeksi.

– Kyseessä on laajempi yritys tahrata FBI:n, lainvalvojien sekä laajemmin tiedusteluasiantuntijoiden maine. Se on osa tämän hallinnon sotaa FBI:ta sekä erikoissyyttäjä (Robert Muellerin) tutkintaa vastaan, McCabe sanoi.

Mueller johtaa tutkintaa Venäjän väitetystä vaalivaikuttamisesta.

McCabe ilmoitti itse eroavansa tammikuun lopulla, mutta jäi FBI:n palkkalistoille maaliskuuhun asti saadakseen eläke-etuudet. Hän täyttää sunnuntaina 50 vuotta, minkä jälkeen hän olisi ollut oikeutettu varhaistettuun eläkkeeseen.

Keskustelua aiheesta

Venäjän vastatoimi Britannialle – karkottaa 23 brittidiplomaattia

Kuva: Lehtikuva

Venäjä aikoo karkottaa 23 Britannian diplomaattia. Kyseessä on vastatoimi Britannian päätökselle karkottaa 23 venäläistä diplomaattia aiemmin tällä viikolla.

Britannia syyttää Venäjää venäläisen ex-kaksoisagentin ja tämän tyttären myrkyttämisestä.

Keskustelua aiheesta

Paralympiapronssia Suomeen! – Matti Suur-Hamari nappasi jo toisen mitalinsa

LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Matti Suur-Hamari on sijoittunut paralympialaisissa kolmanneksi lumilautailun miesten banked slalom -kisassa. Mitali on Suur-Hamarille toinen Pyeongchangin paralympialaisista, sillä hän voitti aiemmin kisoissa lumilautacrossissa kultaa.

SB-LL2-luokassa kilpaillut Suur-Hamari laski kolmannella kierroksella ajan 49,51. Se nosti hänet Japanin Gurimu Naritan voittamassa banked slalomissa kolmanneksi. Suur-Hamari jäi kärjestä 0,83 sekuntia.