Ulkomaat

Pohjois-Makedoniaa ja Albaniaa varoitellaan EU-neuvotteluiden viipymisestä

Istock
Istock

Pohjois-Makedonia ja Albania saattavat joutua odottamaan EU-jäsenyysneuvotteluiden aloittamista, koska yksimielisyyttä jäsenmaiden kesken ei ole helppo löytää. Näin varoitteli huippukokouksia johtava Donald Tusk tavattuaan Pohjois-Makedonian presidentin Stevo Pendarovskin keskiviikkona Brysselissä.

EU-maiden odotetaan ottavan ensi viikon tiistaina kantaa maiden jäsenyysnäkymiin.

– Olette tehneet kaiken mitä teiltä odotettiin. Mutta haluan olla teille rehellinen: kaikki jäsenmaat eivät ole valmistautuneet tekemään päätöstä neuvotteluiden avaamisesta lähipäivinä, Tusk sanoi.

Henkilökohtaisesti Tusk sanoo tukevansa neuvotteluiden aloittamista sekä Pohjois-Makedonian että Albanian kanssa, kuten komissio suositteli muutama viikko sitten.

– Kysymyksenä ei ole jos, vaan milloin. Jos olen vähän varovainen, se johtuu siitä, että tiedän konsensuksen saavuttamisen 28 jäsenmaan kesken kestävän joskus kauemmin kuin haluaisin.

Ranska ja Hollanti suhtautuneet varauksella

Noin puolet EU-maista vetosi tällä viikolla jäsenmaihin, jotta jäsenyysneuvottelut aloitettaisiin. Mukana olivat muun muassa Baltian maat ja monia itäisemmän ja Keski-Euroopan maita. Saksa tai laajentumiseen kielteisesti suhtautuneet Ranska ja Hollanti eivät olleet mukana.

Myöskään Suomi tai tämänhetkinen puheenjohtajamaa Romania eivät ole allekirjoittaneet vetoomusta. Suomi on välttänyt vastaavia kannanottoja ennen heinäkuussa alkavaa puheenjohtajakautta.

Komissio suositti toukokuun lopussa toistamiseen, että Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa aloitettaisiin jäsenyysneuvottelut, koska maat ovat täyttäneet niiltä vaadittuja edellytyksiä. Albania on uudistanut oikeuslaitostaan ja Pohjois-Makedonia päässyt Kreikan kanssa historialliseen sopuun valtion nimestä, päättäen 27 vuotta kestäneen nimikiistan.

Pohjois-Makedonia jätti jäsenyyshakemuksensa vuonna 2004 ja Albania 2009. Maat ovat tällä hetkellä ehdokasmaita. Länsi-Balkanin maista EU käy jäsenyysneuvotteluita jo Montenegron ja Serbian kanssa.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Auringonlaskun puolueeksi tuomittu SDP on kuopattu jo monta kertaa, mutta kesällä 2019 Suomessa on demaripääministeri, Rinteen hallitus ja suunnanmuutosta julistava ohjelma, ja sekös monia harmittaa
20.6.2019

Luetuimmat


Uusimmat