Politiikka

Pohjoismainen ay-liike vaatii: ”Uuden teknologian hyödyt on jaettava tasaisesti”

Istock
Istock

Pohjolan ammatillinen yhteisjärjestö (NFS/PAY) arvioi tulevaisuuden työelämää konferenssissaan Tukholmassa. Jäsenjärjestöjen puheenjohtajien yhteisessä kannanotossa korostetaan, että digitalisaatio vaikuttaa rajusti työmarkkinoihin ja työntekijöihin.

Suomesta kannanoton ovat allekirjoittaneet palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

– Mutta pohjoismainen ay-liike on selviytynyt muutoksista ennenkin, ja valmiutemme on hyvä myös tällä kertaa, kannanotossa huomautetaan.

Pohjoismaiset ay-johtajat toteavat suhtautuvansa pohjimmiltaan myönteisesti uuteen teknologiaan ja digitalisaatioon. Se antaa mahdollisuuden entistä parempaan työympäristöön, parempiin palkkoihin ja suurempaan hyvinvointiin.

Ay-liikkeellä on kuitenkin vaatimuksia.

– Työntekijöiden on oltava osallisina kehityksessä. Uuden teknologian hyödyt on jaettava tasaisesti ja oikeudenmukaisesti.

Pohjoismaiselle mallille on ominaista nähdä haasteissa mahdollisuus.

Ay-johtajat muistuttavat, että Pohjoismaissa on investoitava koulutukseen ja osaamisen kehittämiseen, mikäli pohjoismainen kilpailukyky halutaan säilyttää. He kannustavat myös investoimaan uuteen teknologiaan.

Yhteisjärjestö toivoo, että Pohjoismaiden hallitukset nostavat keskustelussa esille työelämän osapuolten yhteistyön ja sosiaalidialogin tärkeyden – myös Pohjolan ulkopuolella.

Kannanotossa ehdotetaan, että Pohjoismaat tekevät aloitteen EU:n vuoden 2021 budjetin yhteyteen osapuolten yhteistyöhön tarkoitetusta uudesta EU-rahastosta. Sillä edistettäisiin vahvojen, riippumattomien ja tehokkaiden sosiaalidialogijärjestelmien rakentamista ja kehittämistä niissä EU-maissa, jossa sellaisille on tarvetta.

Ay-johtajat painottavat, että pohjoismaiselle mallille on ominaista nähdä haasteissa mahdollisuus.

– Siihen tarvitaan vireää ay-liikkeen, työnantajien ja hallitusten välistä keskustelua. Näin uuden teknologian tuottama hyöty koituu työntekijän, ihmisen ja yhteiskunnan hyväksi, kannanotossa muistutetaan.

Tänään ja huomenna koolla oleva pohjoismainen konferenssi juhlistaa samalla YK:n alaisen työjärjestö ILO:n ensi vuonna täyttyvää satavuotista taivalta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat