Ulkomaat

Poikkeustila jatkuu Turkissa – oppositio: ”Jakaa koko kansan kahtia”

Lehtikuva-AFP
Lehtikuva-AFP
Lehtikuva-AFP

Turkissa poikkeustila jatkuu kolmella kuukaudella, kertoo muun muassa Hürriet Daily -lehti. Turkin parlamentti hyväksyi poikkeustilan jatkamisen maanantaina, ja laki poikkeustilan jatkamisesta tulee voimaan keskiviikkona.

Turkissa julistettiin poikkeustila viime kesänä epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Poikkeustilaa on jatkettu jo neljä kertaa. Turkin hallitus perustelee poikkeustilan jatkamista sillä, että se haluaa taistella terroriuhkaa vastaan ja etenkin gülenistejä vastaan. Maan hallitus syyttää gülenistejä viime kesän epäonnistuneesta vallankaappausyrityksestä.

Turkin perustuslain mukaan maahan voidaan julistaa poikkeustila, jos maassa on viitteitä laajalle levinneestä väkivallasta, joka voi uhata Turkin demokratian tilaa tai kansalaisten perusoikeuksia ja vapauksia.

Turkin pääoppositiopuolue CHP:n mukaan poikkeustila on polarisoinut maata. CHP:n kansanedustaja Engin Altay sanoi maanantaina toimittajille, että poikkeustilalaki on vahingoittanut maan taloutta ja jakanut koko kansan kahtia.

Hänen mukaansa hallitus on kohdellut kansalaisia epäoikeudenmukaisesti sen sijaan, että se olisi pannut vallankaappausta yrittäneet vastuuseen. Altayn mukaan maa tarvitsee kipeästi normalisointia.

Poikkeustilan nojalla Turkissa on muun muassa pidätetty noin 50 000 ihmistä ja yli 150 000 on irtisanottu valtion laitoksista. Lisäksi satoja medioita ja yrityksiä on suljettu.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat