ehdokasmainos

”Pois työväentalolta” – vaalityö tehdään turuilla ja toreilla

Vaalikahvit Kahvi
SDP:n vaaliteltta Hakaniemessä
Eduskuntavaalit 2011 Vaalikampanja

Hämeen sosialidemokraattien vaalikoulutukset käynnistettiin Oitin Torpalla Hausjärvellä sunnuntaina. Käsittelyssä oli erityisesti kuntavaalityö järjestöllisestä näkökulmasta katsottuna. Tilaisuudessa SDP:n puoluevaltuuston jäsen Kari Kaistinen kertoi puoluetyön ja järjestökoneiston välisestä yhteydestä sekä antoi vinkkejä vaaleihin.

Kaistisen mukaan vaalityön osalta kulunut fraasi, ”pois työväentalolta”, on totta. Hän kannustaa puolueväkeä ihmisten keskuuteen ”turuille ja toreille”. Kaistinen suosittelee vaalityössä järjestämään kevyempiä, teemallisia keskustelutapahtumia. Myös nettimaailma on hänestä tärkeä hallita. Siitä on hyötyä järjestötyössä vaalien jälkeenkin, sillä sen kautta voi tiedottaa helposti muun muassa valtuustossa tapahtuneita asioita.

Tuleville kuntapäättäjille Kaistinen vinkkaa, että kuntalaki ja omaa lautakuntaa koskeva lainsäädäntö olisi hyvä lukea ainakin kertaalleen läpi vaikkapa iltalukemisena.

–Uusille tulisi kertoa, että lukekaa kuntalaki läpi, kun pääsette päättäjiksi. Niin valtuutettujen ja lautakuntien jäsenten olisi hyvä vahvistaa omaa tekemistään lukemalla laki läpi, Kaistinen neuvoo.

kaistinen

Kari Kaistinen.

Järjestöllistä näkökulmaa

Kaistinen toimii parhaillaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallituksen varapuheenjohtajana. Aiemmin hän on luotsannut Riihimäen sosialidemokraattista kunnallisjärjestöä puheenjohtajana noin kymmenen vuotta. Kaistisen sanojen mukaan tuona aikana ei tapahtunut suurempia vahinkoja, mutta erilaisia tilanteita on tullut eteen.

– On ollut (luottamus)paikkojen saamattomuudesta saatuja nokkaantumisia, on myös autettu ihmisiä eteenpäin. 2000-luvun loppupuolella oli kovia taisteluita, mitkä veivät ääniä ja aiheuttivat järjestöllisiä tappiota, mainitsi Kaistinen.

Aiemmin ongelmana Kaistisen mukaan oli, että lähdettiin ehdolle Riihimäen sosialidemokraattien ehdokkaana, mutta vaalien jälkeen ilmoitettiin, että ollaan kuntalaisten luottamustehtäviin nostamia, eikä sitouduttu yhteisiin päätöksiin. Nykyisin ei ole enää vastaavia sisäisiä taisteluita, mutta sen sijaan ajoittaista päänvaivaa aiheuttavat Kaistisen mukaan virkamiehiin ja kaupunkiin kohdistuvat yksittäiset lehtikirjoittelut.

Nuorissa tulevaisuus

Riihimäellä tehtiin järjestöfuusio jo aiemmin, mistä ei kuitenkaan ole Kaistisen mukaan hirveästi satanut uutta puolueen laariin. Moni lakkautetuissa yhdistyksissä toiminut on jättäytynyt toiminnasta pois. Myös järjestötyötä tekevien määrä on supistunut aiemmista vuosista. Tästä huolimatta Kaistinen on optimistinen tulevaisuuden suhteen.

– SDP on ollut kymmenisen vuotta Riihimäellä puolue, jolla on ollut yksi tai kaksi nuorinta valtuutettua. Nuorille tulee antaa vastuuta, kyllä he tehtäviinsä kasvavat ja oppivat. Ei kannata myöskään kieltää sitoutumattomia ehdokkaita tulemasta ehdolle, heidät kun voi rekrytoida puolueen jäseniksi vaalien jälkeen, Kaistinen kiteyttää.

oitti

Järjestöväkeä Oitin Torpalla.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Työntekijöiden asema uhattuna? – Lahden demarit pitää kiinni hyvinvointikuntayhtymän liitossopimuksen suoja-ajasta

Kuva: Getty Images
Close up of a nurse touching hand of a patient
Hyvinvointikuntayhtymän työntekijöiden tulevaisuus herättää kysymyksiä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän muutosjohtaja Jouko Isolauri oli Lahden SDP:n valtuustoryhmän kuultavana keskiviikkona. Isolauri kertoi vuodenvaihteessa aloittavan hyvinvointikuntayhtymän perustamisprosessista.

SDP:n valtuustoryhmää kiinnosti erityisesti Nastolan terveysaseman tulevaisuus ja Lahden ja Nastolan kuntien yhdistyessä työntekijöille luvattu suoja-aika. Isolaurin mukaan terveysaseman jatko parille seuraavalle vuodelle on turvattu Lahti-Nastola-yhdistysmissopimuksessa.

Työntekijöiden suoja-ajan osalta tilanne ei ole yhtä yksiselitteinen. Hyvinvointikuntayhtymästä päätettäessä Lahden valtuuston asiakirjojen mukaan työntekijöiden kuntaliitoksessa tullut suoja-aika siirtyy heidän mukanaan uuden työnantajan alaisuuteen.

Hyvinvointiyhtymän tulkinta suoja-ajan siirtymisestä ei ole sama. Jos suoja-aika ei siirry työntekijöiden mukana valtuuston linjaamalla tavalla, aikoo Lahden SDP:n valtuustoryhmä ryhtyä toimiin.

– Jos jotain sovitaan, sen mukaan pitää mennä, muuten katoaa pohja pois päätöksenteon uskottavuudelta, Lahden SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarkko Nissinen sanoo.

SDP:n Lahden valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarkko Nissinen ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän muutosjohtaja Jouko Isolauri

SDP:n Lahden valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarkko Nissinen ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän muutosjohtaja Jouko Isolauri

SDP:n valtuustoryhmää arvelutti myös muutoskustannusten suuruus ja tulevatko ne huomioitua ensi vuoden talousarviossa. Pelkona on, että kustannukset nousevat samalla, kun päätösvalta on annettu uudelle yhtymälle.

Iso huoli koski myös eri sosiaali- ja terveydenhuollon rajapintojen sijainnista jatkossa. Mihin koulukuraattorit, työllistyminen, velkaneuvonta tai terveysvalvonta jatkossa sijoittuu: kuntaan vai yhtymään ja jatkossa maakuntaan?

Valtuustoryhmä tutustui kokouksessa myös SDP:n sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviin linjauksiin. Aluekuntamalli jätättäisi palveluiden rahoituksen kunnille, eikä sisältäisi yhtiöittämispakkoa palveluille ja järjestötkin huomioitaisiin paremmin.

Kunnat antavat lausuntonsa sote-uudistuksesta ja maakuntahallinnosta marraskuun alkupuolella.

 

Keskustelua aiheesta

Pokémoneja ja politiikkaa – ”Tempauksissa täytyy olla aallon harjalla ja reagoida nopeasti”

Kuva: Sofia Nevalainen
42-saraetola_pa%cc%88a%cc%88kuva
Sara Etola rakastaa organisointia ja askartelua, joten tempausten suunnittelu on hänelle mieluista puuhaa.

Kesällä lahtelainen Sara Etola innostui monen muun tapaan metsästämään japanilaisia taskumonstereita – siis pelaamaan kännykällään Pokémon Go:ta. Hän huomasi nopeasti, että puhelimen akku ei kestänyt pitkää pelaamista. Siitä paikallisten Demarinuorten puheenjohtaja sai idean tempaukseen.

– Keksin, että voimme mennä Demarinuorten matkalatureiden kanssa pitämään latauspistettä paikkaan, jossa pyörii paljon pelaajia. Laitoimme luret [=pelissä käytettävä houkutin, joka tuo pyydystettäviä otuksia luokseen] päälle ja katsoimme, kun ihmiset vain tulivat luokse, Etola kuvailee.

Demarinuorten latauspisteelle löysivät tiensä niin nuoret kuin pienet lapset vanhempineen. Joidenkin kanssa puhuttiin pelistä, toisten kanssa politiikastakin. Sattuipa paikalle myös uteliaita eläkeläisiä, jotka halusivat nuorten näyttävän kännyköistään, mikä tämä lapset, nuoret ja aikuiset sisätiloista ulos houkutellut peli oikein on.

– Tällaisissa tempauksissa on täytyy olla aallon harjalla ja reagoida nopeasti. Jos olisin nyt syksyllä lähtenyt tekemään Pokémon-tempausta, se olisi ollut jo myöhäistä, Etola sanoo.

Tänä päivänä ei enää toimi se, että järjestetään toimistolla joku tilaisuus.

Koulutehtävä paljasti demariuden

Sara Etola syttyi sosialidemokratialle yläasteikäisenä. Yhdeksännellä luokalla yhteiskuntaopissa tehtävänä oli esitellä kaikki sen hetken eduskuntapuolueet. Hän piirsi A4-kokoiseen vihkoon puolueiden logot, kirjasi ylös puheenjohtajat, puoluesihteerit ja kaikenlaista muuta tietoa, mitä vain kustakin puolueesta keksi kertoa. Muista puolueista hän sai aikaan nipin napin sen yhden pakollisen sivun, mutta SDP:n kohdalla vihosta uhkasi loppua tila kesken.

– Demarit saivat jostain syystä kaikkia koristeita, ruusuja sun muita, kaikkein eniten. Olen tykännyt romantisoida tämän niin, että sillä hetkellä tiesin olevani sosialidemokraatti. Sieltä vain löytyi eniten niitä itseä koskettavia juttuja, Etola kertaa.

Puolueeseen Etola liittyi 17-vuotiaana. Hän ei heti aktivoitunut sen suuremmin – mitä nyt möi Tarja-arpoja presidentinvaaleissa. Ammattikorkeakoulussa Etola löysi tiensä opiskelijapolitiikkaan. Vuonna 2011 restonomiksi valmistumisen jälkeen iski armoton järjestökrapula, jota piti lääkitä.

– Olin päässyt opiskelijahommissa järjestömaailmaan kiinni ja ajattelin, että pitää keksiä jotain opiskelijapolitiikan korvaavaa. Päätin, että lähden katsomaan demarijuttuja, hän kertoo.

Intoa ideoinnista

Niitä demarijuttuja Etola löysi Demarinuorista. Häntä naurattaa, kun hän kertoo Lahden Demarinuorten aktiiveja olleen vielä vuoden 2012 alussa käytännössä hän ja Eero Vainio, vaikka jäseniä paljon olikin. Menneelle on helppo nauraa, kun aktiivisia on tätä nykyä parin sijaan parikymmentä. Etola kertoo, että tänä vuonna alkuvuodesta sähköposti lauloi ja puhelin soi tavallista tiheämmin.

– Parin kuukauden aikana tuli vajaa kymmenen uutta jäsentä. Kaikki heistä ottivat oma-aloitteisesti yhteyttä, eivätkä he olleet sellaisia, joita olisimme tunteneet entuudestaan. Olimme varmasti joka viikko kahvilla jonkun toiminnasta kiinnostuneen kanssa, Etola iloitsee.

Sara Etola on niitä tyyppejä, jotka innostuvat organisoinnista, ideoinnista ja askartelemisesta. Restonomiksi hän opiskeli, koska halusi ryhtyä hääsuunnittelijaksi. Toistaiseksi häitä on suunniteltu vasta yhdet – omat viime keväänä. Nyt hän työskentelee osuuskunta Tradekalla osa-aikaisena projektikoordinaattorina. Organisointi-intoaan hän pääsee purkamaan työn lisäksi SDP:n ja Demarinuorten toiminnassa.

– Lahden Demarinuorissa me emme harrasta kokoustamista kuin sen pakollisen yhden kerran vuodessa. Muutoin teemme tempauksia ja muita lyhyempiä kampanjoita, Etola kertoo.

Pokémon-tempaus laitettiin pystyyn nopeasti ja pienellä budjetilla.

Pokémon-tempaus laitettiin pystyyn nopeasti ja pienellä budjetilla.

Tempauksilla lähelle ihmisiä

Pokémon-tempaus on vain yksi esimerkki siitä, millä tavoin sosialidemokraatit voivat näkyä positiivisella tavalla arkisissa ympyröissä. Etola korostaa, että tärkeintä on mennä sinne, missä ihmiset ovat.

– Tänä päivänä ei enää toimi se, että järjestetään toimistolla joku tilaisuus. Sinne eivät tule kuin jäsenet, koska se on liian korkea kynnys astua, Etola sanoo.

Etola muistuttaa, että kaiken ei tarvitse olla viimeisen päälle hienoa. Pokémon-tempauksessakin askarreltiin vain edellisenä iltana pahvinen, hyvin yksinkertainen kyltti. Suurta budjettiakaan ei usein tarvita. Pari vuotta sitten Demarinuoret lakkasivat Lahdessa ihmisten kynsiä sateenkaaren värein. Tämän tempauksen budjetti oli viiden kynsilakkapullon hinta. Lisäksi käytettiin nuorten aktiivien nurkista löytyneitä jämäpulloja.

– Tänä syksynä lakkaamme kynsiä vaaleanpunaiseksi Roosa nauha -päivän kunniaksi. Demarinaiset ovat mukana jakamassa kahvia ja nuoret lakkaavat kynsiä. Kävijät saavat halutessaan lahjoittaa kukkaronsa ja omantuntonsa mukaan lippaaseen, johon kerätyt rahat menevät lyhentämättömänä Roosa nauha -keräykseen, Etola kertoo.

Etola toivoo, että yhä useampi nuori löytäisi tiensä SDP:n ja Demarinuorten luo. Liikkeessä pitempään olleita hän kannustaa ottamaan nuoret avosylin ja ennakkoluulottomasti vastaan, antamaan vastuuta sitä haluaville ja tilaa toteuttaa uudenlaisiakin juttuja.

Kaksi kysymystä

Minkä asian haluaisit muuttaa maailmassa?

Haluaisin lisää suvaitsevaisuutta – ihmisten erilaisuuden hyväksymistä ja ymmärtämistä.

Terveiset sd-kentälle?

Nyt vain vaalityötä ihan täysillä ja kaikki mukaan! Toivon ymmärrystä kentälle, että kaikilla ei ole aikaa osallistua samalla tavalla. Vaikka joku tekisi jotain ihan pientä – vaikka vain kahvipöytäkeskustelua työpaikalla – on siitäkin apua.

Juttu on osa Demokraatin Miten minusta tuli demari -juttusarjaa. 

Keskustelua aiheesta

Emmi Jurkan elämä näyttämölle – KSR:n Hämeen rahasto tukee alueellista kulttuuri- ja sivistystyötä

Pianisti Eero Ojanen ja näyttelijä Erkki Saarela.
Pianisti Eero Ojanen ja näyttelijä Erkki Saarela.

Kansan sivistysrahaston Hämeen rahasto järjestää tulevana sunnuntaina Ilta Emmin kanssa -teatteriesityksen Hämeenlinnan teatterissa. Esityksen vetonaulana toimii näyttelijä Erkki Saarela, lisäksi esityksessä on mukana pianisti Eero Ojanen. Esitys kuvaa suomalaisen näyttämötaiteen legendan, näyttelijätär Emmi Jurkan elämää.

KSR:n Hämeen rahaston puheenjohtaja Aarne Kaurasen mukaan niin Hämeen rahasto kuin sen alarahasto, Kari Laitisen muistorahasto, ovat vakiinnuttaneet asemansa alueellisena kulttuuri- ja sivistystyön tukijana. Tapahtuman tuotot menevät täysimääräisenä rahastolle, ja tarkoituksena on vahvistaa rahastojen pääomia.

– Haluamme saada lisää pääomaa rahastoihin, jotta pystymme jakamaan enemmän apurahoja aktiivisille kulttuuri-ihmisille, järjestöille ja alan opiskelijoille. Tämän vuoden osalta apurahojen haku on loppunut, mutta ensi vuonna on taas uusi haku. Jatkossa on tarkoitus jakaa rahaa entistä enemmän ja entistä useammalle, Kauranen toteaa.

Hämeen rahaston tehtävänä on tukea yhteiskunnallisesti suuntautunutta kulttuuri- ja sivistystyötä Hämeessä jakamalla apurahoja rahaston pääomatuotoista. KSR:n Hämeen rahastolta voi hakea apurahaa esimerkiksi opiskeluun, musiikki-instrumentin hankintaan, opintomatkalle tai kurssille osallistumiseen.

Kansan sivistysrahaston Hämeen Rahaston Ilta Emmin kanssa-esitys Hämeenlinnan Teatterissa sunnuntaina 2.10. klo 15.00.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

SDP:n Filatov nollatuntisopimuksista: ”Ei voi olla työsuhteen muotoa, jota lainsäädäntö ei tunne”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Vapaaehtoisten aktiivien liikkeelle laittama kansalaisaloite nollatuntisopimusten kieltämiseksi on tulossa syksyllä eduskunnan käsittelyyn. SDP:kin on herätellyt keskustelua nollatuntisopimuksista ja ollut vaatimassa reiluja pelisääntöjä työelämään.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) muistuttaa, että Suomen lainsäädäntö ei tällä hetkellä edes tunne nollatuntisopimuksia.

Hänen mielestään kansalaisaloitteella ja sosialidemokraateilla on yhteinen tavoite:

– Oleellista on se, että saadaan turvallisuutta, ennakoitavuutta ja työelämän peruspelisäännöt koskemaan kaikkea työtä. Ei voi olla työsuhteen muotoa, jota ei olla lainsäädännössä ja niin epäselvää tilannetta työelämässä, jota nollasopimukset aiheuttavat, hän tarkentaa.

Nollatuntisopimusten määrä on ollut Suomessa voimakkaassa kasvussa. Niitä on tällä hetkellä noin 83 000.

Filatov huomauttaa, että jos työntekijän viikkotyötunneiksi on määritelty 0–40 tuntia, työnantaja voi halutessaan kiertää kaikkia työelämän normaaleja pelisääntöjä, kuten irtisanomissuojaa, sairauslomaa, vanhempainvapaita.

Jopa irtisanoutuminen työsuhteesta, jossa työtunteja on nolla, voidaan tulkita irtautumiseksi normaalista työsuhteesta pitkine karenssijaksoineen.

– Kun ihminen sairastuu, hyvä työnantaja maksaa sairausajan palkan, jos on huono työnantaja, hän kirjoittaa työvuorolistaan nolla tuntia. Jos työaika vaihtuu  paljon, ihmisen on mahdotonta suunnitella elämäänsä, Filatov kuvaa nollatuntisopimuslaisen arkea.

On myös paljon nollatuntisopimuksia, joissa työaika on kuitenkin käytännössä vakiintunut.

– Miksei näitä voisi vakinaistaa vaikka pienelläkin tuntihaarukalla?, Filatov kysyy.

– Nollatuntisopimuksiin liittyy paljon hyvin epäterveitä piirteitä, jotka realisoituvat ihmisten elämässä ja tuovat kestämättömiä tilanteita, Filatov toteaa.

Ei työvuoroistan tekijän mielivallalle.

Filatovin mukaan vakiintuneen työajan käsite pitää selkeyttää eli se, milloin työaikaa voidaan pitää vakiintuneena. Filatovin mielestä tähän riittää jo muutaman kuukauden työ tietyllä tuntivaihtelulla. Asiaan on saatava selkeät pelisäännöt. Yhtä lailla työttömyysturvaan liittyvät asiat pitää saada kuntoon ja työntekijän ja työnantajan vastuukysymykset tasapainoon.

– Se että se työaika muuttuu yhtäkkiä pitäisi perustella ja silloin työntekijällä on oltava asiasta ennakkotieto. SDP:n lähtökohta on se, että puututaan ongelmiin ja haetaan sellaisia tasoittumisjaksoja, jolloin jollakin viikolla työaika voi olla hyvin pieni ja jollakin enemmän. Tämän pitää lähteä työn tarpeesta eikä asia voi olla työvuorolistan tekijän mielivaltaa.

Eduskunnan Kansalaisinfossa järjestetään torstaina kello 18 Eroon nollatuntisopimuksista – Uusi-Seelanti näyttää suuntaa -seminaari. Uusi-Seelanti kielsi ensimmäisenä nollatuntisopimukset keväällä 2016. Tilaisuuteen saapuu apulaispääsihteeri Tom Buckley ammattiliitto Unitesta.

Sosialidemokraattien eduskuntaryhmän järjestämän tilaisuuden avaa Tarja Filatov.

Tilaisuutta ennen Suomessa kansalaisaloitteen nollatuntisopimusten kieltämisestä tehnyt Operaatio Vakiduuni järjestää mielenilmauksen eduskunnan edessä kello 17 alkaen.

”Helppo keino vaihtaa nätimpään ja halvempaan” – Filatov pelkää naisten ja ikääntyneiden puolesta

Kuva: Jukka-Pekka Flander
filatov-tarja
Tarja Filatov on huolissaan työsopimuslain muuttamisen seurauksista.

Kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) arvioi, että hallituksen suunnitelmat työsopimuslain muuttamisesta heikentävät entisestään naisten ja ikääntyneiden asemaa työmarkkinoilla. Hallitus aikoo pidentää koeaikaa ja höllentää takaisinottovelvoitetta.

Hallitus perustelee muutoksia työllisyydellä, mutta lain perusteluista ei löydy tukea tavoitteelle.

– Perusteluissa viljellään sanamuotoja ”saattaa olla”, ”ei tutkittua tietoa”, ”ei luotettavaa tilastoa”. Nämä ovat aika heikkoja perusteita työntekijöiden aseman heikentämiseen, Filatov tuhahtaa.

Koeajan pidentäminen on Filatovin mielestä ongelmallinen tasa-arvon kannalta. Perhevapaiden käyttö saattaa lakimuutoksen myötä johtaa hyvin pitkiin koeaikoihin, joissa suurimman osan työntekijä on poissa työpaikalta.

– Tämä lisää syrjivin perustein tehtyjen koeaikapurkujen määrää. Tämä on todettu myös lain perusteluissa.

Ideologia määrää, tuloksista viis.

Filatov näkee, että työsopimuslain muutos heikentäisi merkittävästi naisten asemaa työmarkkinoilla.

– Harvoin törmää lakiin, jossa pykälät on hallitusohjelmassa sovittu ja sitten niille keksitään väen vängällä perustelut. Parempi olisi, jos ohjelmassa asetettaisiin tavoitteet ja asiantuntijavalmistelussa etsittäisiin keinot. Tosin, tätähän hallituksen työelämäasioiden valmistelu on tähän asti ollut. Ideologia määrää, tuloksista viis.

Lain ongelmallisin kohta on Filatovin mukaan takaisinottovelvoitteen heikentäminen. Sen perusteet ovat hatarat, sillä sen vaikutuksista ei ole juuri tehty työmarkkinoilla tutkimusta.

– Itse pelkään, että muutoksesta tulee helppo keino vaihtaa ikääntyneempi työntekijä nuorempaan, nätimpään ja halvempaan. Muutos saattaa jopa heikentää työllisyyttä, koska kaikki tiedämme, että ikääntyneen on vaikeampi päästä takaisin työhön, kun hän joutuu työttömäksi.

Hän epäilee, että muutoksen jälkeen vanha firma voi helposti siirtyä uusiin työntekijöihin. Vastuuta irtisanottujen takaisinottamisesta ole, vaikka taloudelliset ja tuotannolliset perusteet irtisanomiselle olisivat menneet ohi.

Filatovin mukaan hallitus ansaitsee kuitenkin ymmärrystä siitä, että se pyrkii alentamaan yritysten rekrytointikynnystä. Tavoitteen toteutumiseksi Filatov esittää kuitenkin toisenlaisia keinoja.

– Pitkäaikaistyöttömien aseman helpottamiseksi tulisi ottaa käyttöön Rinteen malli, joka mahdollistaisi peruspäivärahan aktiivisemman käytön ja alentaisi näin työllistämiskynnystä. Vastaavasti SDP:n esitys 20 000 euron verovähennyksestä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen toteuttaisi tavoitetta huomattavasti tehokkaammin. Myös omaehtoinen opiskelu työttömyysturvalla olisi järkevää, Filatov huomauttaa.