Ulkomaat

Poliisi: New Yorkin autoiskusta epäilty suunnitteli tekoa viikkoja

LEHTIKUVA / AFP PHOTO Don Emmert
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Don Emmert
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Don Emmert

New Yorkin Manhattanin yliajosta epäilty 29-vuotias mies suunnitteli iskua viikkoja ja jätti jälkeensä käsin kirjoitettuja arabiankielisiä viestejä, joissa ylistettiin äärijärjestö Isisiä. Asian vahvisti New Yorkin poliisi keskiviikkona.

– Viestin pääsanoma oli, että Isis säilyy ikuisesti, sanoi New Yorkin poliisin tiedustelusta ja terrorismin vastaisesta toiminnasta vastaava John Miller.

– Hän näyttää noudattaneen lähes täysin ohjeita, joita Isis on aiemmin laittanut sosiaalisen median kanaviinsa. Ohjeissa neuvotaan kannattajia tällaisten iskujen tekemisessä, Miller jatkoi BBC:n mukaan.

Iskun aikana epäillyn kerrotaan huutaneen ”Allahu Akbar” eli ”Jumala on suuri”.

Tiistain yliajossa kuoli kahdeksan ja loukkaantui 12 ihmistä. Kuolleiden joukossa oli viisi argentiinalaista ja yksi belgialainen.

Epäiltyä kuulusteltu sairaalassa.

Yliajoa tutkitaan viranomaisten mukaan terroritekona. Keskiviikon lehdistötilaisuudessa Miller kumosi New York Timesin tiedot, joiden mukaan epäilty olisi aiemmin ollut liittovaltion viranomaisten silmällä pidon alaisena. Millerin mukaan mies ei ollut ennen tekoa liittovaltion FBI:n tai paikallispoliisin tarkkailussa.

Poliisin mukaan tutkinnan tässä vaiheessa on vielä liian aikaista määritellä, milloin epäilty 29-vuotias mies radikalisoitui. Sen sijaan New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo sanoi uutiskanava CNN:llä, että tämä tapahtui vasta miehen tultua Yhdysvaltoihin.

Epäilty on amerikkalaismedian mukaan kotoisin Uzbekistanista. Hänen kerrotaan tulleen Yhdysvaltoihin vuonna 2010. Kyytipalvelu Uber on BBC:n mukaan vahvistanut miehen toimineen yrityksen kuljettajana.

Mies ajoi tiistaina avolavapakettiautolla jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden päälle ja törmäsi sen jälkeen koulubussiin.

Hänellä oli kädessään kaksi aseen näköistä esinettä, jotka osoittautuivat jälkikäteen värikuula-aseeksi ja ilmakivääriksi.

Poliisi ampui miestä ja otti hänet kiinni.

Epäilty on sairaalassa, jossa häntä on poliisin mukaan kuulusteltu.

Turvatoimia lisätään maratonin aikana.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi haluavansa lakkauttaa suositun oleskelulupien arvonnan eli niin sanotun Green Card -loton. Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun selvisi, että New Yorkin yliajosta epäilty mies oli tullut Yhdysvaltoihin Green Card -ohjelman kautta.

– Meidän täytyy tehdä se, mikä on oikein suojellaksemme kansalaisiamme, Trump sanoi.

Green Card -ohjelman kautta noin 50 000 ihmistä on saanut pysyvän oleskeluluvan Yhdysvalloissa ja mahdollisuuden työskennellä maassa laillisesti.

Viranomaisten alustavien arvioiden mukaan 29-vuotias mies toimi yksin eikä kuulunut laajempaan salaliittoon. Tästä huolimatta kuvernööri Andrew Cuomo määräsi lisäämään turvatoimia lentokentillä, tunneleissa sekä Penn Stationilla, joka on toinen New Yorkin päärautatieasemista ja tärkeä liikenteen solmukohta.

Pormestari Bill de Blasio puolestaan ilmoitti, että New Yorkin maraton aiotaan viedä suunnitellusti läpi sunnuntaina, mutta turvatoimia lisätään tapahtuman aikana. Talojen katoille asetetaan lisää poliiseja, ja reitin varrella on univormupukuisia poliiseja. Lisäksi yleisön joukossa liikkuu siviiliasuisia poliiseja.

New Yorkin maratonille on ilmoittautunut yli 50 000 juoksijaa. Lisäksi katujen varsille juoksua seuraamaan arvioidaan saapuvan noin 2,5 miljoonaa ihmistä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat