Kotimaa

Poliisi: Valepoliisirikoksista on syntynyt Suomeen vakava ongelma

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Valepoliisirikoksista on syntynyt Suomeen vakava ongelma, tiedottaa poliisi. Poliisin tilastojen mukaan kuluvan vuoden aikana poliisina esiintymisestä eli virkavallan anastuksista, niihin liittyvistä petosrikoksista ja niiden yrityksistä on kirjattu jo lähes 800 rikosilmoitusta.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan valepoliisirikosten ennalta ehkäisyssä on entisestään lisätty yhteistyötä poliisin sekä muun muassa finanssialan ja vanhustyötä tekevien sidosryhmien kanssa.

– Varoitamme erityisesti iäkkäitä ihmisiä, jotka ovat valepoliisi-ilmiön mahdollisia kohteita siitä, että varallisuuteen sekä pankkikortti- ja pankkitileihin liittyvät tiedot on pidettävä salassa eivätkä poliisit niitä virkatehtävissään koskaan kysy, Kolehmainen muistuttaa.

Valepoliisi-ilmiössä poliisiksi tekeytyvät rikolliset käyttävät hyväkseen suomalaisten luottamusta virkavaltaan. Valepoliisit kalastelevat erityisesti ikäihmisten pankkikortti- ja verkkopankkitunnuksia.

Rikosvahingot ovat yli 500 000 euroa.

Valepoliisirikosten rikosvahingot ovat yli 500 000 euroa. Saman verran poliisi on onnistunut jäädyttämään rikollisten pankkitileille yhdessä pankkien turvallisuusyksiköiden avulla.

Poliisihallitus teki jo viime vuonna esityksen lainsäädäntömuutokseksi, jotta rangaistuksia virkavallan anastamisissa kovennettaisiin. Tämä mahdollistaisi muun muassa salaisten pakkokeinojen kuten telekuuntelun käytön ja lisäisi ennalta estävyyttä sekä tehostaisi rikosten selvittämismahdollisuuksia.

Kaiken kaikkiaan Tammi-syyskuussa poliisille ilmoitettiin kuusi prosenttia vähemmän rikoksia kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Poliisien tilastoista selviää, että seksuaaliset ahdistelut sekä omaisuusrikokset, erityisesti Internetissä tapahtuneet petos- ja maksuvälinerikokset, ovat vähentyneet. Henkirikokset, törkeät pahoinpitelyt ja raiskausrikokset ovat puolestaan lisääntyneet.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat