Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Kotimaa

Poliisi varoittaa tiedotteessaan – sama huijaus saanut taas ihmisiä menemään halpaan

Kari Hulkko

Itä-Suomen poliisilaitos varoittaa pankin nimissä tehdyistä verkkohuijauksista ja kehottaa olemaan tarkkana verkossa tapahtuvassa pankkiasioiden hoidossa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Poliisin tietoon on tullut tämän viikon aikana useampi tapaus, joissa ihmisiä on jälleen huijattu internetin hakukoneita manipuloimalla hakeutumaan huijareiden tekemälle pankin valesivulle. Erehdyttävästi aidolta näyttävän pankin valesivun kautta on huijattu tai yritetty huijata rahaa, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Aiemmin alkukesästä tuli ilmi useita vastaavia tapauksia samalla tekotavalla. Poliisi kehottaa ihmisiä olevaan tarkkana verkossa asioidessaan, eikä pankin sivuille kannata mennä hakukoneiden kautta vaan opetella tekemään kirjautuminen suoraan pankin omien verkkosivujen kautta tai käyttämään pankin omia mobiilisovelluksia.

– Oman pankin verkkopalvelusivuille kannattaa tehdä omalle tietokoneelle pikalinkki ja hoitaa pankkiasiat aina tämän tutun ja turvallisen linkin kautta. Mikäli käyttää puhelinta tai tablettia, niin silloin kannattaa käyttää oman pankin valmista sovellusta pankkiasioiden hoitoon, sanoo Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Teemu Moilanen tiedotteessa.

Moilasen mukaan valesivulle syötetyt tiedot päätyvät suoraan rikollisten käsiin ja tämä on mahdollistanut uhrin tilillä olleiden rahavarojen siirron rikollisten tileille.

– Tänä kesänä on myös esiintynyt ainakin kaksi muuta tekotapaa, joilla on kalasteltu pankkitunnuksia. Pankin nimissä on lähetetty joko tekstiviesti tai sähköposti, jotka sisältävät linkin. Linkin avaamalla uhri päätyy rikollisten sivulle, jonne pitää kirjautua pankkitunnuksilla ja samalla tunnukset päätyvät rikollisille, Teemu Moilanen kertoo.

Kuluvana vuonna eri tavoin tehtyjen huijausten kautta rikolliset ovat aiheuttaneet jo useiden miljoonien eurojen vahingot yksittäisille asianomistajille.

Paras keino ehkäistä rikoksia on poliisin tiedotteen mukaan levittää tietoisuutta huijauksista ja keskustella asiasta oman lähipiirin kanssa. Jos herää epäily siitä, että on joutunut huijatuksi, on tärkeää reagoida välittömästi. Ripeät alkutoimenpiteet parantavat poliisin mahdollisuuksia saada rahat palautettua sekä rikolliset kiinni.

– Kaikki kulunut aika auttaa rikoksentekijää ja hankaloittaa uhrin tilannetta. Varat siirtyvät eri tilien kautta nopeassa tahdissa Suomesta myös ulkomaille, jolloin siirrettyjen varojen takaisin saanti ja poliisin tutkinnan työ hankaloituu, rikoskomisario Moilanen kertoo.

Ensimmäiseksi tulee ottaa välittömästi yhteys omaan pankkiin ja kertoa huijausepäilystä. Pankkia tulee pyytää palauttamaan kaikki rahasiirrot ja sulkemaan tilit. Poliisi opastaa, että mikäli et ole täysin varma verkkopankin sivustosta tai tunnistuspyynnöstä, niin muista seuraavat:

1. Älä klikkaa tekstiviesteissä tai sähköposteissa olevia linkkejä
2. Internetissä varmistu aina, että olet pankin aidoilla verkkosivulla eli tarkasta verkko-osoite varsinkin, jos olet siirtynyt pankin sivulle hakukoneen kautta
3. Älä anna pankkitunnuksiasi kenellekään ulkopuoliselle, viranomaiset tai pankit eivät kysy pankkitunnuksia puhelimella, tekstiviestillä tai sähköpostilla
4. Mikäli epäilet tuleesi huijatuksi tai sinua yritetään huijata, niin ilmoita tapaus viipymättä poliisille sekä omalle pankillesi

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE