Poliisien FB-kohu laajenee – verrataan jo Aarnion aiheuttamaan sotkuun

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Helsingin poliisi on varoittanut ainakin kahteen otteeseen Poliisihallitusta salaisesta Facebook-ryhmästä, kertovat lähteet STT:lle. Molemmissa varoituksissa salainen ryhmä rinnastettiin Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion aiheuttamien sotkujen kaltaiseksi uhaksi.

Long Play -julkaisu kertoi viikonloppuna, että lähes 3 000 poliisin salaisessa Facebook-ryhmässä on käyty avoimen rasistista keskustelua. Tiedot perustuvat yli sataan kuvakaappaukseen.

Ensimmäinen varoituskerta oli noin vuosi sitten Helsingin poliisin tilaisuudessa. Paikalla oli Poliisihallituksesta muun muassa kolme poliisitarkastajaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen esikunnasta.

Lähdetietojen mukaan toisella kerralla asia nostettiin esiin poliisiammattikorkeakoulun ennalta estävän toiminnan seminaarissa, jossa paikalla oli kymmenien muiden osanottajien lisäksi Poliisihallituksen väkeä.

Helsingin poliisin tilaisuus koski informaatiovaikuttamista. Kuvaesityksessä nostettiin lähdetietojen mukaan esiin muun muassa asiaton kommentti poliisien salaisesta ryhmästä.

– Tilaisuudessa myös varoitettiin, että tästä salaisesta Facebook-ryhmästä voi syntyä poliisille seuraava Aarnio-keissi, STT:lle kerrotaan.

Poliisiammattikorkeakoulun tilaisuudessa Aarnio-vertaus toistettiin uudestaan. Rikoksista tuomittu Aarnio on aiheuttanut lommon Helsingin huumepoliisin ja koko laitoksen uskottavuuteen.

Kolehmainen ja Helsingin poliisin päällikkö Lasse Aapio ovat kiistäneet tienneensä yksityiskohtia poliisien Facebook-ryhmän viestittelystä ennen viikonlopun uutisointia. Molemmat ovat sanoneet tienneensä ryhmän kommenteista vain yleisellä tasolla ja toistivat kommenttinsa tiistai-iltana.

Julkisuudessa on kummasteltu, miksi ylläpito ei ole poistanut viestejä.

Aapio tai Kolehmainen eivät ole olleet kummassakaan tilaisuudessa läsnä henkilökohtaisesti. STT:n tietojen mukaan Helsingin poliisi halusi kuitenkin nettipoliisina tunnetuksi tulleen Marko ”Fobba” Forssin pysyvän salaisessa ryhmässä, jotta hän suitsisi tilannetta.

Aapio kiistää tietävänsä siitä, että Forssia olisi pyydetty jäämään ryhmään. Hän myöntää kuitenkin käyneensä keskustelua ryhmän asioista Forssin kanssa.

– En ole kuullut mistään yksittäisestä asiasta, vaan yleisistä ryhmään liittyvistä huolista. Ja siitä Forssin kanssa keskustelinkin viime syksynä.

STT ei ole tavoittanut Forssia kommentoimaan häntä koskevia uusia tietoja.

Aapio siirsi Forssin syrjään vihapuheryhmän tutkinnanjohtajan paikalta viikonlopun kohun vuoksi. Forss toimi aiemmin poliisin salaisen Facebook-ryhmän ylläpitäjänä. Lähdetietojen mukaan myös Forss oli paikalla, kun Helsingin poliisi kertoi Poliisihallitukselle ryhmän riskeistä noin vuosi sitten.

Kolehmainen kertoo aikovansa selvittää Poliisihallituksen toiminnan asiassa. Aiemmin Kolehmainen on sanonut STT:lle, että Poliisihallituksella ei ole ollut tietoa siitä, että keskusteluun olisi mahdollisesti pitänyt puuttua virkamiesoikeudellisin toimin.

Kolehmainen sanoo yhä, että yksityiskohdat eivät ole tulleet hänen tietoonsa ennen niiden tuloa julkisuuteen. Forssin siirtämistä syrjään tutkinnanjohtajan tehtävistä selvittelyn ja mahdollisen esitutkinnan ajaksi hän ei näe poikkeuksellisena.

– En tiedä, mitä poliisilaitos ja Aapio ovat asiassa tehneet. Mutta ainakin asian selvityksen ajan Forss on perusteltua siirtää tutkinnanjohtajan paikalta luotettavuuskriteerien takia.

Julkisuudessa on kummasteltu muun muassa sitä, miksi ylläpito ei ole poistanut mediakohun kohteeksi joutuneita viestejä.

Aiemmin Forss sanoi Twitterissä, että ylläpito esimerkiksi julkaisi ryhmässä tiedotteen, jossa jäseniä kehotettiin asialliseen keskusteluun ja muistutettiin virkavastuusta.

STT–MIKKO GUSTAFSSON, JANNE HUUSKONEN

Uusi huumetrendi rantautui Suomeen – ”Harvinainen ilmiö”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Pohjois-Suomessa ja Itä-Suomessa on toiminut amfetamiinin välitysorganisaatio, joka on saostanut nestemäistä amfetamiinia katukauppaa varten, kertoo keskusrikospoliisi (KRP).

Amfetamiinia on saostettu syrjäisellä mökillä. Nestemäisen amfetamiiniemäksen saostaminen Suomessa on harvinainen ilmiö, kertoo rikoskomisario Jukka Nurmenniemi KRP:stä.

– Se on uusi trendi Suomessa, mutta kasvava.

Nestemäinen amfetamiini epäillään salakuljetetun muualta Euroopasta.

– Viime aikoina Euroopassa on ollut näkyvissä ilmiö, että Hollannissa tai Belgiassa valmistettu nestemäinen amfetamiiniemäs salakuljetetaan määränpäähän ja vasta siellä se saostetaan käyttövalmiiksi amfetamiiniksi, Nurmenniemi kertoo.

Poliisi on takavarikoinut organisaatiolta amfetamiinia 1,5 miljoonan euron katukauppahinnan arvosta. Poliisin mukaan poikkeuksellisen takavarikosta tekee huumeen määrä: kahdessa takavarikossa organisaatiolta takavarikoitiin huumeita määrä, josta olisi saanut valmista amfetamiinia yhteensä noin 35 kiloa.

Ensimmäisen takavarikon poliisi teki jo lokakuussa 2016 Oulun seudulla asunnosta. Viime kesäkuussa poliisi otti kiinni Pohjois-Karjalassa kolme ihmistä, jotka olivat saostaneet amfetamiiniliuoksesta valmista amfetamiinia syrjäisellä mökillä, poliisi kertoo.

Nurmenniemi ei kerro tarkemmin mökin sijaintia.

KRP epäilee, että organisaation toiminta on ollut pidempiaikaista. Jutun esitutkinta on kestänyt noin puolitoista vuotta ja esitutkinta epäiltyjen törkeiden huumausainerikosten osalta on saatu valmiiksi.

Rikoksesta epäiltyinä on ollut yhteensä kymmenen ihmistä, joista neljä miestä on nyt vangittuna. Heitä epäillään törkeistä huumausainerikoksista. Juttu siirtyy syyteharkintaan lähipäivinä.

Juttuun liittyy myös talousrikoshaara, jossa tutkitaan epäiltyä törkeää rahanpesurikosta. Tämä tutkinta siirtyy syyteharkintaan ensi vuoden puolella.

STT–TUULI OIKARINEN

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

10 kuukauden ikäinen vauva kuoli kolarissa

Pohjanmaalla Uudenkaarlepyyn alueella on sattunut kolmen henkilöauton kolari, jossa kuoli 10 kuukauden ikäinen lapsi.

Poliisin mukaan onnettomuus tapahtui aamulla kello seitsemän aikaan. Pohjoisen suunnasta Vaasaa kohti ajanut auto oli toistaiseksi tuntemattomasta syystä ajautunut vastaantulevalle kaistalle ja törmännyt henkilöautoon.

Pohjoisesta tulleen auton kyydissä ollut pieni vauva kuoli ja kaksi aikuista loukkaantui. Myös toisen auton kuljettaja loukkaantui törmäyksessä.

Vaasan suunnasta tullut kolmas auto törmäsi vielä kahteen onnettomuusautoon, mutta tämän auton kuljettaja säilyi vammoitta.

Poliisi olettaa, että menehtynyt lapsi oli äitinsä kanssa takapenkillä, eikä autossa ollut lasten turvaistuinta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kysely kertoo mainonnan vaikutuksesta: pelaaminen vain kiihtyy

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Puolet rahapeliongelmaansa apua hakeneista kokee mainonnan saaneen heidät pelaamaan enemmän ja siten pahentaneen peliongelmaa. Tieto käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselystä, joka oli tehty Peliklinikan asiakkaille.

– Rahapeliongelmasta kärsivät, toipumisvaiheessa olevat ja nuoret ovat erityisen alttiita markkinoinnin vaikutuksille. Mainonta kiihdyttää jo olemassa olevaa rahapeliongelmaa ja lisää retkahdusalttiutta pelaajilla, jotka ovat päättäneet lopettaa, sanoo THL:n erikoistutkija ja psykologi Sari Castrén THL:n tiedotteessa.

Vajaalla puolella vastanneista päämotiivi pelaamiseen oli rahan voittaminen, mutta neljännes ilmoitti pelaavansa paetakseen tai siirtääkseen huomion pois muista asioista. Niin ikään noin puolella vastanneista oli peliongelmaisia myös lähipiirissään.

Runsas puolet ilmoitti pelaavansa voittaakseen rahaa.

Tutkimukseen osallistui 119 Peliklinikalta rahapeliongelmaan apua hakenutta asiakasta.

THL vertaili vastauksia väestökyselyyn, johon vastasi yli 7 000 ihmistä Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa. Siihen vastanneista joka yhdeksäs oli kokenut rahapelien pelaamisen aiheuttaneen haittaa elämälleen.

Väestökyselyn vastaajista runsas puolet ilmoitti pelaavansa voittaakseen rahaa, mutta seuraavaksi yleisin syy pelaamiseen oli jännitys, ajanviete tai huvi.

– Nuorimmat, 18–24-vuotiaat vastaajat erottuivat vanhemmista siinä, että he pelasivat rahan voittamisen sijaan jännityksen, ajanvietteen ja huvin vuoksi. Nuorin ikäryhmä oli myös ainoa, jossa tutun porukan kanssa pelaaminen oli yleisempää kuin yksin pelaaminen, kertoo THL:n erikoistutkija Anne Salonen.

Haluatko sivistää itseäsi? – seuraa silloin tätä mediaa

Kuva: Marja Luumi

Sanomalehdet ovat yleissivistykselle tärkein media, osoittaa Sanomalehtien Liiton teettämä selvitys. Tätä mieltä on yli 80 prosenttia vastaajista eli vieläkin useampi kuin aiemmin. Toiseksi tärkeimpinä vastaajat ovat pitäneet Ylen televisiokanavia.

Vähiten merkitystä yleissivistyksen kannalta koetaan olevan sosiaalisella medialla, kuten Instagram, Linkedin, Twitter ja Whatsapp sekä Facebook ja Youtube.

Kolme neljästä vastaajasta arvioi valeuutisten ja valemedian vaikuttavan vahvasti ihmisten mielipiteisiin. Suurin osa vastaajista on sitä mieltä, että vastuuttomat uutismediat lietsovat ja lisäävät kielteisiä ilmiöitä.

Lähdekriittisyys on mitä tärkein kansalaistaito.

Vastaajia pyydettiin luettelemaan omin sanoin tällaisia medioita. Yleisesti arvioitiin kaikki valheita ja faktoja tarkistamattomat mediat sekä ääriliikkeiden julkaisut. Joka neljäs vastaaja mainitsi MV-julkaisun.

Lisäksi useita mainintoja saivat Magneettimedia, Hommaforum ja sosiaalisessa mediassa vaikuttavat Venäjän trollit. Jotkut vastaajat ilmoittivat Ylen ja isot sanomalehtibrändit.

Kolme neljästä vastaajasta kokee yhteiskunnan heikkenevän, jos kotimainen uutistarjonta yksipuolistuu. Niin ikään kolme neljästä uskoo yhteiskunnallisen vastakkainasettelun ja eriarvoistumisen lisääntyvän.

– Elämme aikaa, jossa lähdekriittisyys on mitä tärkein kansalaistaito. Tietoa tarvitaan ja sitä pitää olla monipuolisesti tarjolla, jotta ihmiset uskovat mahdollisuuksiinsa ja pysyvät kiinni yhteiskunnassa. Tiedon saatavilla olo edellyttää, että Suomessa säilyy laaja kotimainen uutistarjonta, toteaa Sanomalehtien Liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen tiedotteessa.

Suomalaisten media-asenteita selvitettiin marraskuussa IROResearchin toteuttamassa tutkimuksessa, johon vastasi tuhat ihmistä.

Kaatuneen luotsiveneen nostoa suunnitellaan maanantaille

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Suruliputus rakennuksen edustalla, jossa on luotsausliikelaitos Finnpilot Pilotage Oy:n toimipaikka, Kampissa Helsingissä.

Suomenlahdella kaatuneen luotsiveneen nostoa suunnitellaan maanantaille, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Veneen nostamisajankohta riippuu saatavilla olevasta kalustosta ja aallokosta, Nurmi sanoo. Sää maanantaina päivällä vaikuttaa sopivalta, eli jos paikalle saadaan nosturi ja sukeltajia, nosto on mahdollista, Nurmi lisää.

Vene on noin 20–30 metrin syvyydessä.

Kaksi ihmistä kuoli perjantaina, kun luotsivene kaatui lähellä Emäsalon pohjoista luotsipaikkaa. Onnettomuuden syytä ei vielä tiedetä.