tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Poliisien FB-kohu laajenee – verrataan jo Aarnion aiheuttamaan sotkuun

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Helsingin poliisi on varoittanut ainakin kahteen otteeseen Poliisihallitusta salaisesta Facebook-ryhmästä, kertovat lähteet STT:lle. Molemmissa varoituksissa salainen ryhmä rinnastettiin Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion aiheuttamien sotkujen kaltaiseksi uhaksi.

Long Play -julkaisu kertoi viikonloppuna, että lähes 3 000 poliisin salaisessa Facebook-ryhmässä on käyty avoimen rasistista keskustelua. Tiedot perustuvat yli sataan kuvakaappaukseen.

Ensimmäinen varoituskerta oli noin vuosi sitten Helsingin poliisin tilaisuudessa. Paikalla oli Poliisihallituksesta muun muassa kolme poliisitarkastajaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen esikunnasta.

Lähdetietojen mukaan toisella kerralla asia nostettiin esiin poliisiammattikorkeakoulun ennalta estävän toiminnan seminaarissa, jossa paikalla oli kymmenien muiden osanottajien lisäksi Poliisihallituksen väkeä.

Helsingin poliisin tilaisuus koski informaatiovaikuttamista. Kuvaesityksessä nostettiin lähdetietojen mukaan esiin muun muassa asiaton kommentti poliisien salaisesta ryhmästä.

– Tilaisuudessa myös varoitettiin, että tästä salaisesta Facebook-ryhmästä voi syntyä poliisille seuraava Aarnio-keissi, STT:lle kerrotaan.

Poliisiammattikorkeakoulun tilaisuudessa Aarnio-vertaus toistettiin uudestaan. Rikoksista tuomittu Aarnio on aiheuttanut lommon Helsingin huumepoliisin ja koko laitoksen uskottavuuteen.

Kolehmainen ja Helsingin poliisin päällikkö Lasse Aapio ovat kiistäneet tienneensä yksityiskohtia poliisien Facebook-ryhmän viestittelystä ennen viikonlopun uutisointia. Molemmat ovat sanoneet tienneensä ryhmän kommenteista vain yleisellä tasolla ja toistivat kommenttinsa tiistai-iltana.

Julkisuudessa on kummasteltu, miksi ylläpito ei ole poistanut viestejä.

Aapio tai Kolehmainen eivät ole olleet kummassakaan tilaisuudessa läsnä henkilökohtaisesti. STT:n tietojen mukaan Helsingin poliisi halusi kuitenkin nettipoliisina tunnetuksi tulleen Marko ”Fobba” Forssin pysyvän salaisessa ryhmässä, jotta hän suitsisi tilannetta.

Aapio kiistää tietävänsä siitä, että Forssia olisi pyydetty jäämään ryhmään. Hän myöntää kuitenkin käyneensä keskustelua ryhmän asioista Forssin kanssa.

– En ole kuullut mistään yksittäisestä asiasta, vaan yleisistä ryhmään liittyvistä huolista. Ja siitä Forssin kanssa keskustelinkin viime syksynä.

STT ei ole tavoittanut Forssia kommentoimaan häntä koskevia uusia tietoja.

Aapio siirsi Forssin syrjään vihapuheryhmän tutkinnanjohtajan paikalta viikonlopun kohun vuoksi. Forss toimi aiemmin poliisin salaisen Facebook-ryhmän ylläpitäjänä. Lähdetietojen mukaan myös Forss oli paikalla, kun Helsingin poliisi kertoi Poliisihallitukselle ryhmän riskeistä noin vuosi sitten.

Kolehmainen kertoo aikovansa selvittää Poliisihallituksen toiminnan asiassa. Aiemmin Kolehmainen on sanonut STT:lle, että Poliisihallituksella ei ole ollut tietoa siitä, että keskusteluun olisi mahdollisesti pitänyt puuttua virkamiesoikeudellisin toimin.

Kolehmainen sanoo yhä, että yksityiskohdat eivät ole tulleet hänen tietoonsa ennen niiden tuloa julkisuuteen. Forssin siirtämistä syrjään tutkinnanjohtajan tehtävistä selvittelyn ja mahdollisen esitutkinnan ajaksi hän ei näe poikkeuksellisena.

– En tiedä, mitä poliisilaitos ja Aapio ovat asiassa tehneet. Mutta ainakin asian selvityksen ajan Forss on perusteltua siirtää tutkinnanjohtajan paikalta luotettavuuskriteerien takia.

Julkisuudessa on kummasteltu muun muassa sitä, miksi ylläpito ei ole poistanut mediakohun kohteeksi joutuneita viestejä.

Aiemmin Forss sanoi Twitterissä, että ylläpito esimerkiksi julkaisi ryhmässä tiedotteen, jossa jäseniä kehotettiin asialliseen keskusteluun ja muistutettiin virkavastuusta.

STT–MIKKO GUSTAFSSON, JANNE HUUSKONEN

”Siinä mielessä on rajoitettu liikkumista ja seurataan, ketä täällä nyt kulkee”

Kuva: Lehtikuva

Turkulaisessa Pansion vastaanottokeskuksessa on varauduttu levottomuuksiin lisäämällä vartiointia Turun joukkopuukotuksen jälkeen. Poliisin ja henkilökunnan mukaan mitään mainittavaa ei kuitenkaan ole ilmennyt.

SPR:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen kertoo, että tarkoituksena on ennaltaehkäistä levottomuuksia, joita voisi olla vastaanottokeskuksen sisällä tai joita siihen voisi kohdistua ulkopuolelta. Vartioinnin lisääminen sisältyy valmiussuunnitelmaan.

Vastaanottokeskuksen ovet ovat olleet myös lukittuina siten, että sisältä pääsee ulos, muttei ulkoa sisään.

– Siinä mielessä on rajoitettu liikkumista ja seurataan, ketä täällä nyt kulkee, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan ulkopuolisia vierailijoita on vastaanottokeskuksessa ollut todella vähän.

– Kyllähän täälläkin mieliala on sillä tavalla apea, että meidän turvapaikanhakijamme pyörivät ihan samalla tavalla sen surun kanssa kuin kantaväestökin.

Heikkisen mukaan tapaus koskettaa turvapaikanhakijoita siitäkin syystä, että he kokevat muutenkin painetta siitä, hyväksytäänkö heidät.

Myös poliisin mukaan lauantain ja sunnuntain välinen yö on ollut rauhallinen Turun seudulla. Komisario Kai Loukkaanhuhta Lounais-Suomen poliisilaitokselta arvioi, että alueella oli selvästi rauhallisempaa kuin normaalisti.

– Rutiinitehtäviä oli jonkin verran. Kaupunki oli todella hiljainen. Poikkeuksellisen hiljainen, kun otetaan huomioon, että nyt on kuitenkin vielä elokuu ja viikonloppuyö.

– Todella vähän on oikeasti ollut muutenkin ihmisiä liikenteessä, erittäin rauhallista, Loukkaanhuhta sanoo.

Keskustelua aiheesta

Suomi hiljeni muistamaan Turun puukotusten uhreja – epäilty poliisivartioinnissa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Muistokynttilöitä ja kukkia Turun kauppatorilla sunnuntaina 20. elokuuta 2017. Koko maassa pidettiin hiljainen hetki Turun perjantaisen puukotusiskun uhreille.

Suomi hiljentyi aamupäivällä muistamaan Turun perjantaisen joukkopuukotuksen uhreja. Minuutin hiljainen hetki järjestettiin koko maassa aamukymmeneltä.

Hallitus oli toivonut, että suomalaiset yhtyisivät hiljaiseen hetkeen laajasti. Esimerkiksi kaikissa Suomen kirkoissa kello 10 alkaneet jumalanpalvelukset aloitettiin hiljaisella hetkellä. Lisäksi hiljainen hetki näkyi ainakin lentokentillä.

Turun kaupungin johto, poliisijohto ja kirkon johtajat viettivät hiljaisen hetken uhrien muistoksi Kauppatorilla. Ennen sitä he laskivat kukkia ja kynttilöitä uhrien muistopaikalle.

Lounais-Suomen poliisista arvioidaan, että hiljaista hetkeä oli paikalla seuraamassa muutamia satoja ihmisiä. Lehtikuvan kuvaajan mukaan tunnelma paikan päällä oli arvokas ja ihmiset vakavia.

Epäilty sairaalassa poliisivartioinnissa

Poliisi on jatkanut joukkopuukotusten tutkintaa. Tapahtumien kulkua on selvitetty muun muassa rekonstruktiolla eli tilanteen uudelleen lavastamisella, joka järjestettiin aamulla tapahtumapaikalla eli Turun Kauppatorilla ja sen läheisyydessä. Alueella oli paljon poliiseja.

Keskusrikospoliisista kerrotaan, että tapauksen selvittämiseksi tehdään kovasti töitä. Lisätietoja on luvassa iltapäivällä kello 14. Päivän aikana on tarkoitus muun muassa kuulla epäiltyä tulkin avustuksella.

Iskua tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja niiden yrityksinä.

KRP:n mukaan Turun puukotuksista on epäiltynä vain yksi aktiivinen toimija eli sairaalassa oleva Marokon kansalainen.

Pääepäillyn lisäksi tutkitaan yhteensä viiden ihmisen osuutta tapaukseen. Pidätettyinä on neljä muuta ihmistä, jotka ovat myös

Marokon kansalaisia. Lisäksi yhdestä ihmisestä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus.

Tapauksen vuoksi sairaalahoidossa oli aamulla edelleen neljä ihmistä, joita yksi on epäilty puukottaja.

– Epäilty pidetään edelleen teholla. Se on paras paikka tällaisessa tilanteessa, kun vielä joku illalla halusi hänen henkeäänkin uhata. Meillä jatkuu siellä poliisivartiointi, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

Epäillyn lisäksi tehohoidossa on kaksi puukotusten uhria ja yksi on osastohoidossa. Lääkärit arvioivat tilanteen uudelleen aamupäivällä, minkä jälkeen tilanteesta saadaan uutta tietoa.

Suomen islamilainen neuvosto tuomitsee jyrkästi Turun puukotuksen

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Suomen islamilainen neuvosto (Sine) tuomitsee jyrkästi Turun perjantaiset puukotukset, yhdistys kertoo verkkosivuillaan.

– Otamme osaa kuolleiden omaisten suruun sekä muiden uhrien ja heidän läheistensä kärsimyksiin. Olemme järkyttyneitä, että Suomessakin epäillään nyt terroristista tekoa, sanotaan yhdistyksen kannanotossa.
Sine kertoo tuomitsevansa jyrkästi myös sen väkivaltaisen ideologian, joka on todennäköisesti ollut iskun takana.

– Tällaisia tekoja ei voi millään tavoin perustella. Viattomiin siviileihin kohdistuva väkivalta – tapahtui se sitten Turussa, Barcelonassa tai Charlottesvillessä – on vastoin niin islamin kuin kaikkien muidenkin uskontojen perusperiaatteita ja yleisiä inhimillisiä arvoja.
Yhdistys kiinnittää huomiota siihen, että lukuisat ihmiset auttoivat uhreja ja auttajien joukossa oli myös kaksi muslimia, jotka pyrkivät pysäyttämään hyökkääjän.

– Olemme kaikki yhdessä sillä puolella, joka toivoo rauhaa ja haluaa estää tällaiset tapahtumat.
Suomen islamilaisen neuvoston tarkoituksena on toimia Suomen islamilaisten yhteisöjen yhteistyöelimenä. Kannanoton ovat allekirjoittaneet myös Vantaan islamilainen yhdyskunta ja Helsingin muslimit.

 

Poliisin tutkinta näkyi aamulla puukotusten tapahtumapaikalla Turussa

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Turussa poliisi järjesti tänä aamuna puukotusten tutkintaan liittyvän rekonstruktion tapahtumapaikalla eli Kauppatorilla ja sen läheisyydessä, kertoo keskusrikospoliisi Twitterissä.
Tarkoitus on selvittää rikosten tapahtumien kulku lavastamalla tilanne uudelleen. KRP korostaa, ettei ohikulkijoilla siis ole syytä huolestua, vaikka alueella on paljon poliiseja.

Lounais-Suomen poliisin mukaan rekonstruktio aiheuttaa lyhyitä liikennekatkoksia ja poliisi on ohjaamassa liikennettä.

 

Koko maassa pidetään hiljainen hetki Turun uhrien muistolle – alkaa klo 10.00

Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen
Aurajoen ylittävä Kirjastosilta valaistiin perjantain puukkohyökkäyksen uhrien muistoksi Suomen lipun väreihin lauantaina.

Tänään pidetään hiljainen hetki Turun joukkopuukotuksen uhrien muistolle. Minuutin pituinen hiljainen hetki järjestetään koko maassa kello 10. Hallitus toivoo, että suomalaiset yhtyisivät siihen laajasti.

Myös kaikissa Suomen kirkoissa kello 10 alkavat jumalanpalvelukset aloitetaan hiljaisella hetkellä.

Turun kaupungin johto, Turun poliisijohto ja kirkon johtajat viettävät hiljaisen hetken uhrien muistoksi kello 10 Turun Kauppatorilla. Torille tulevat kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen ja kaupunginjohtaja Aleksi Randell. Turun valtuuston ja hallituksen jäsenet on myös kutsuttu paikalle. Myös Turun poliisipäällikkö Tapio Huttunen osallistuu Kauppatorin hiljaiseen hetkeen.

Hiljaista hetkeä voi seurata Yle Areenalta klo 9.30 lukien.

Turun tuomiokirkon jumalanpalveluksessa ovat läsnä arkkipiispa Kari Mäkinen ja Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala.

Ennen hiljaista hetkeä kaupungin, poliisin ja kirkon johtajat laskevat kukkia ja kynttilöitä uhrien muistopaikalle Turun Kauppatorilla kello 9.30.

Korjattu ohjelmalähde.