Poliisien FB-kohu laajenee – verrataan jo Aarnion aiheuttamaan sotkuun

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Helsingin poliisi on varoittanut ainakin kahteen otteeseen Poliisihallitusta salaisesta Facebook-ryhmästä, kertovat lähteet STT:lle. Molemmissa varoituksissa salainen ryhmä rinnastettiin Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion aiheuttamien sotkujen kaltaiseksi uhaksi.

Long Play -julkaisu kertoi viikonloppuna, että lähes 3 000 poliisin salaisessa Facebook-ryhmässä on käyty avoimen rasistista keskustelua. Tiedot perustuvat yli sataan kuvakaappaukseen.

Ensimmäinen varoituskerta oli noin vuosi sitten Helsingin poliisin tilaisuudessa. Paikalla oli Poliisihallituksesta muun muassa kolme poliisitarkastajaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen esikunnasta.

Lähdetietojen mukaan toisella kerralla asia nostettiin esiin poliisiammattikorkeakoulun ennalta estävän toiminnan seminaarissa, jossa paikalla oli kymmenien muiden osanottajien lisäksi Poliisihallituksen väkeä.

Helsingin poliisin tilaisuus koski informaatiovaikuttamista. Kuvaesityksessä nostettiin lähdetietojen mukaan esiin muun muassa asiaton kommentti poliisien salaisesta ryhmästä.

– Tilaisuudessa myös varoitettiin, että tästä salaisesta Facebook-ryhmästä voi syntyä poliisille seuraava Aarnio-keissi, STT:lle kerrotaan.

Poliisiammattikorkeakoulun tilaisuudessa Aarnio-vertaus toistettiin uudestaan. Rikoksista tuomittu Aarnio on aiheuttanut lommon Helsingin huumepoliisin ja koko laitoksen uskottavuuteen.

Kolehmainen ja Helsingin poliisin päällikkö Lasse Aapio ovat kiistäneet tienneensä yksityiskohtia poliisien Facebook-ryhmän viestittelystä ennen viikonlopun uutisointia. Molemmat ovat sanoneet tienneensä ryhmän kommenteista vain yleisellä tasolla ja toistivat kommenttinsa tiistai-iltana.

Julkisuudessa on kummasteltu, miksi ylläpito ei ole poistanut viestejä.

Aapio tai Kolehmainen eivät ole olleet kummassakaan tilaisuudessa läsnä henkilökohtaisesti. STT:n tietojen mukaan Helsingin poliisi halusi kuitenkin nettipoliisina tunnetuksi tulleen Marko ”Fobba” Forssin pysyvän salaisessa ryhmässä, jotta hän suitsisi tilannetta.

Aapio kiistää tietävänsä siitä, että Forssia olisi pyydetty jäämään ryhmään. Hän myöntää kuitenkin käyneensä keskustelua ryhmän asioista Forssin kanssa.

– En ole kuullut mistään yksittäisestä asiasta, vaan yleisistä ryhmään liittyvistä huolista. Ja siitä Forssin kanssa keskustelinkin viime syksynä.

STT ei ole tavoittanut Forssia kommentoimaan häntä koskevia uusia tietoja.

Aapio siirsi Forssin syrjään vihapuheryhmän tutkinnanjohtajan paikalta viikonlopun kohun vuoksi. Forss toimi aiemmin poliisin salaisen Facebook-ryhmän ylläpitäjänä. Lähdetietojen mukaan myös Forss oli paikalla, kun Helsingin poliisi kertoi Poliisihallitukselle ryhmän riskeistä noin vuosi sitten.

Kolehmainen kertoo aikovansa selvittää Poliisihallituksen toiminnan asiassa. Aiemmin Kolehmainen on sanonut STT:lle, että Poliisihallituksella ei ole ollut tietoa siitä, että keskusteluun olisi mahdollisesti pitänyt puuttua virkamiesoikeudellisin toimin.

Kolehmainen sanoo yhä, että yksityiskohdat eivät ole tulleet hänen tietoonsa ennen niiden tuloa julkisuuteen. Forssin siirtämistä syrjään tutkinnanjohtajan tehtävistä selvittelyn ja mahdollisen esitutkinnan ajaksi hän ei näe poikkeuksellisena.

– En tiedä, mitä poliisilaitos ja Aapio ovat asiassa tehneet. Mutta ainakin asian selvityksen ajan Forss on perusteltua siirtää tutkinnanjohtajan paikalta luotettavuuskriteerien takia.

Julkisuudessa on kummasteltu muun muassa sitä, miksi ylläpito ei ole poistanut mediakohun kohteeksi joutuneita viestejä.

Aiemmin Forss sanoi Twitterissä, että ylläpito esimerkiksi julkaisi ryhmässä tiedotteen, jossa jäseniä kehotettiin asialliseen keskusteluun ja muistutettiin virkavastuusta.

STT–MIKKO GUSTAFSSON, JANNE HUUSKONEN

Kauppojen aukiolo vapautui, mutta alkoholin myynti väheni alkuvuonna – näin Mikael Jungner tulkitsee tilastoa: ”Asiantuntijathan ovat juuri kertoneet meille…”

Alkoholin vähittäismyynti väheni vuoden ensimmäisellä puoliskolla kaksi prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Päivittäistavarakaupan etujärjestö. Määrä putosi sekä litroina että 100-prosenttisena alkoholina mitattuna.

Päivittäistavarakauppa huomauttaa, että alkoholijuomien myynti väheni, vaikka kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on tuonut päivittäistavarakaupoille noin 15 uutta myyntipäivää.

”Miten tuo on mahdollista? Siis 15 uutta myyntipäivää, nousukausi ja alkoholin myynti vähenee. Asiantuntijathan ovat juuri kertoneet meille, miten monta ihmistä kuolee jos alkoholilainsäädäntöä hiukankaan vapautetaan”, kirjoittaa Mikael Jungner Facebook-sivuillaan.

Pukki kaalimaan vartijana, sanoisi vanha kansa.

SDP:n entinen kansanedustaja tarjoaa kaksi selitystä.

”Ensimmäinen on se, että ”asiantuntija” ja ”fanaatikko” menevät helposti keskenään sekaisin. Moni alkoholin kiroista suivaantunut kun on tehnyt alkoholin vastustamisesta elämäntehtävänsä ja hakeutunut uralle, jossa pääsee unelmaansa toteuttamaan. Tällaiset asiantuntijat erottaa tiukoista sanakäänteistä, eikä heitä kannata tituleerata ”asiantuntijaksi”, oli titteli mikä hyvänsä. ”Raittiuslobbari” olisi ehkä osuvampi nimike. Pukki kaalimaan vartijana, sanoisi vanha kansa. Aatteensa sokaisema, sanoisi nuorempi väki.”

”Toinen syy en se, että myös maltillisemmat asiantuntijat ovat yleensä vahvasti sitoutuneet menneeseen. Mitä vankempi asiantuntija, sitä vaikeampaa on nähdä kompleksisen maailman yllättävät dynaamiset vaikutukset. Tämä ilmiö on levinnyt laajalle, asiantuntijat eivät osanneet ennustaa sen enempää Kreikan talouskriisiä, finanssikriisiä, Perussuomalaisten nousua, Brexitiä, Trumpin päätymistä presidentiksi tai mitään muutakaan viime aikojen suurta mullistusta.”

Keskustelua aiheesta

AL: Suomi ja Ruotsi puuhaavat harjoitusta valeuutisia vastaan

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomi ja Ruotsi järjestävät yhteisen harjoituksen, joka keskittyy informaatiovaikuttamiseen, kuten valeuutisiin ja trollaamiseen, kertoo Aamulehti.

Harjoituksessa on mukana noin 20 virkamiestä Suomesta ja Ruotsista. Lehden mukaan osallistujat ovat eri alojen osaajia, mutta heidän taustoistaan ei kerrota tarkemmin. Harjoitukseen osallistuu myös Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksen asiantuntijoita.

– Harjoituksen valmistelu käynnistyi noin vuosi sitten, mutta asia on ollut puheen alla jo pidempään, kertoo valtioneuvoston kanslian johtava viestintäasiantuntija Jussi Toivanen Aamulehdelle.

Konkreettinen aloite harjoitukseen on lähtöisin Suomesta. Informaatiovaikuttamiseen keskittyvä harjoitus toteutetaan ensimmäistä kertaa toisen valtion kanssa.

– Suomessa on harjoiteltu informaatiovaikuttamista jo aiemmin maan sisällä, mutta nyt tätä tehdään tietääkseni ensimmäistä kertaa ulkomaan kanssa, sanoo Toivanen lehdelle.

Ruotsin kerrotaan suhtautuneen harjoitukseen hyvin myönteisesti.

Kovassa humalassa törmäilleelle majurille tuomio

Kuva: Lehtikuva

Majuri James Mashiri tuomittiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja vuoden ajokieltoon. Hän sai tuomion törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä vammantuottamuksesta.

Mashiri törmäsi vastaan tulleeseen autoon huhtikuussa Turun Helsinginkadulla. Autoa kuljettanut nainen loukkaantui törmäyksessä.

Ajon jälkeen Mashirin veren alkoholipitoisuus oli 1,42 promillea ja hän ajoi 101 kilometrin tuntinopeudella alueella, jossa rajoitus oli 50 kilometriä tunnissa.

Mashiri on myöntänyt teot.

Juttua päivitetty tuomiolla.

AVAINSANAT

Alkoholin vähittäismyynti väheni 2 % vuoden takaisesta

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Alkoholin vähittäismyynti väheni vuoden ensimmäisellä puoliskolla kaksi prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Päivittäistavarakaupan etujärjestö. Määrä putosi sekä litroina että 100-prosenttisena alkoholina mitattuna.

Päivittäistavarakaupan mukaan asia selviää sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran tilastoista.

Päivittäistavarakauppa kiinnittää huomiota siihen, että alkoholijuomien myynti väheni, vaikka kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on tuonut päivittäistavarakaupoille noin 15 uutta myyntipäivää.

– Alkoholi kuuluu yhä useammin ruoan yhteyteen, ja määrän sijasta panostetaan laatuun, sanoo toimitusjohtaja Kari Luoto.

Päivittäistavarakauppa haluaa, että kaupoissa voitaisiin myydä entistä vahvempia alkoholijuomia.

Lääketieteelliset alat siirtyvät ensi vuonna yhteisvalintaan

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Lääketieteelliset alat siirtyvät yhteisvalintaan vuoden 2018 opiskelijavalinnassa, kertoo Oulun yliopisto. Yhteisvalintaa koordinoi Oulun yliopisto, jonka lisäksi yhteisvalinnassa ovat mukana Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto.

Ensi vuodesta lähtien hakija voi hakea korkeakoulujen yhteishaussa vain joko lääketieteen, hammaslääketieteen tai eläinlääketieteen hakukohteisiin.

Hakijalle annetaan yhteisvalinnassa vain yksi ensisijaisuuspiste ensimmäiseksi hakutoiveeksi asetettuun lääketieteen tai hammaslääketieteen hakukohteeseen.

Tämän vuoden korkeakoulujen yhteishaussa lääketieteellisille aloille oli yhteensä 9435 hakijaa.

Ensi kevään aloituspaikkoja lääketieteen yhteisvalinnassa on yhteensä 735, hammaslääketieteessä 180 ja eläinlääketieteessä 68.