Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Poliisien yhteistyö Suomen ja Ruotsin raja-alueella sai sinettinsä

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Suomi ja Ruotsi ovat allekirjoittaneet sopimuksen raja-alueen poliisiyhteistyöstä Tornionlaaksossa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg allekirjoittivat valtiosopimuksen tiistaina Torniossa.

– Suomen ja Ruotsin poliisiyhteistyöllä on pitkät perinteet. Nyt tarkoituksena on entisestään parantaa viranomaisyhteistyötä ja ihmisten kiireellistä avunsaantia alueella, jossa rajat ylittävä kanssakäyminen ja yhteistoiminta on hyvin tiivistä muutenkin, Ohisalo toteaa sisäministeriön tiedotteessa.

Sopimusta sovelletaan Suomessa Enontekiön, Kolarin, Muonion, Pellon, Tornion ja Ylitornion kuntien alueilla. Ruotsissa sopimusta sovelletaan Haaparannan, Kiirunan, Pajalan ja Ylitornion kuntien alueilla.

Sopimuksen mukaan naapurivaltiolle voidaan esittää pyyntö, jos tarvitaan kiireellistä apua sellaisen vakavan rikoksen torjumiseksi, johon liittyy ihmisen elämää, terveyttä tai ruumiillista koskemattomuutta uhkaava vaara.

Tällaisia rikoksia ovat esimerkiksi raiskaus, törkeä pahoinpitely ja henkirikokset. Pyynnöstä on mahdollista kieltäytyä.

Poliisi voi antaa apua naapurivaltiolle myös ilman erillistä pyyntöä, kertoo sisäministeriö tiedotteessa. Tätä sovelletaan vain, jos on olemassa riski, että vaara toteutuu ennen kuin isäntämaan poliisit ehtivät paikalle.

Poliisien, jotka toimivat toisen maan alueella sopimuksen perusteella, on noudatettava isäntämaan lainsäädäntöä ja toimittava kansalliseen lainsäädäntöönsä perustuvien toimivaltuuksiensa rajoissa. Sopimuksessa määrätään myös muun muassa rikos- ja siviilioikeudellisesta vastuusta sekä kulujen vastaamisesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE