Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Poliisille oikeus määrätä rattijuopumuksesta ajokielto ilman käräjäoikeuden päätöstä kesäkuusta 2019 lähtien

LEHTIKUVA / HANDOUT / SISÄMINISTERIÖ

Sakkomenettelyn käyttöä laajennetaan vuoden 2019 kesäkuusta alkaen siten, että ajokiellon määrääminen siirretään kokonaan poliisille. Muutoksen jälkeen rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä. Asiasta kertoo oikeusministeriö tiedotteessaan.

Demokraatti.fi

Nykyisin ajokielto on määrättävä käräjäoikeudessa, mikä estää sakkomenettelyn käytön rattijuopumuksissa. Sakkomenettelyssä rikosta ei käsitellä tuomioistuimessa, vaan syyttäjä määrää sakkorangaistuksen poliisin vaatimuksen perusteella.

Tuomioistuimessa käsitellään kuitenkin jatkossakin törkeät rattijuopumukset samoin kuin rattijuopumukset, jotka johtavat vankeusrangaistukseen.

Uudistuksen myötä poliisi määrää ajokiellon sen jälkeen, kun liikennerikos on ratkaistu joko sakkomenettelyssä tai tuomioistuimessa. Lisäksi ajokieltomenettelyä uudistetaan muun muassa siten, että poliisi voi kuulla kuljettajaa jo tapahtumapaikalla. Poliisin ajokieltopäätökseen voi vaatia oikaisua ja sen jälkeen valittaa hallinto-oikeuteen.

Rikoksesta epäillyn ei jatkossa ole myöskään välttämätöntä tunnustaa teokaan tain ilmoittaa hyväksyvänsä seuraamusta, jotta asia voitaisiin käsitellä sakkomenettelyssä. Toisin sanoen sakkomenettelyyn liittyvää suostumusta koskevaa sääntelyä kevennetään. Uudistuksen tultua voimaan on riittävää, että rikoksesta epäilty suostuu asian käsittelemiseen sakkomenettelyssä.

Ministeriö odottaa, että sakkomenettelyn käytön laajentaminen nopeuttaa rikosasioiden käsittelyä ja parantaa siten oikeuden saatavuutta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE