Politiikka

Poliisille oikeus määrätä rattijuopumuksesta ajokielto ilman käräjäoikeuden päätöstä kesäkuusta 2019 lähtien

LEHTIKUVA / HANDOUT / SISÄMINISTERIÖ
LEHTIKUVA / HANDOUT / SISÄMINISTERIÖ
LEHTIKUVA / HANDOUT / SISÄMINISTERIÖ

Sakkomenettelyn käyttöä laajennetaan vuoden 2019 kesäkuusta alkaen siten, että ajokiellon määrääminen siirretään kokonaan poliisille. Muutoksen jälkeen rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä. Asiasta kertoo oikeusministeriö tiedotteessaan.

Nykyisin ajokielto on määrättävä käräjäoikeudessa, mikä estää sakkomenettelyn käytön rattijuopumuksissa. Sakkomenettelyssä rikosta ei käsitellä tuomioistuimessa, vaan syyttäjä määrää sakkorangaistuksen poliisin vaatimuksen perusteella.

Tuomioistuimessa käsitellään kuitenkin jatkossakin törkeät rattijuopumukset samoin kuin rattijuopumukset, jotka johtavat vankeusrangaistukseen.

Uudistuksen myötä poliisi määrää ajokiellon sen jälkeen, kun liikennerikos on ratkaistu joko sakkomenettelyssä tai tuomioistuimessa. Lisäksi ajokieltomenettelyä uudistetaan muun muassa siten, että poliisi voi kuulla kuljettajaa jo tapahtumapaikalla. Poliisin ajokieltopäätökseen voi vaatia oikaisua ja sen jälkeen valittaa hallinto-oikeuteen.

Rikoksesta epäillyn ei jatkossa ole myöskään välttämätöntä tunnustaa teokaan tain ilmoittaa hyväksyvänsä seuraamusta, jotta asia voitaisiin käsitellä sakkomenettelyssä. Toisin sanoen sakkomenettelyyn liittyvää suostumusta koskevaa sääntelyä kevennetään. Uudistuksen tultua voimaan on riittävää, että rikoksesta epäilty suostuu asian käsittelemiseen sakkomenettelyssä.

Ministeriö odottaa, että sakkomenettelyn käytön laajentaminen nopeuttaa rikosasioiden käsittelyä ja parantaa siten oikeuden saatavuutta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat