Uutiset

Poliitikkolegenda Miina Sillanpää oli myös historiallinen ay-pomo — ”Silloin vastassa oli kivikatto”

Ulla Rohunen
Ulla Rohunen
Ulla Rohunen

Työväenmuseo Werstaan auditoriossa Tampereella järjestetään perjantaina seminaari Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Seminaari ammentaa Sillanpään historiasta, mutta katsoo tätä päivää tuoden näkökulmia naisten asemaan ja sen kehittämiseen ammattiyhdistysliikkeessä. Puhujina ovat muun muassa ammattiliittojen puheenjohtajina toimivia naisia Pamin Ann Selinistä Superin Silja Paavolaan.

– Ajatus on katsoa naisten tilannetta ay-johtajina Suomessa tänään ja pohtia, miksei liittojen saati keskusjärjestöjen puheenjohtajina ole naisia juuri näkynyt. Kun rakenteelliset syyt ja esteet tunnistetaan, voidaan esteitä ryhtyä raivaamaan, Miina Sillanpään seuran hallituksen jäsen Rauli Warto pohjustaa.

Työväenmuseo Werstaan Komuutti-galleriassa on esillä näyttely Miina Sillanpäästä. Kuva Ulla Rohunen.

Työväenmuseo Werstaan Komuutti-galleriassa on esillä näyttely Miina Sillanpäästä. Kuva Ulla Rohunen.

Sillanpää on ollut tärkeä edelläkävijä naisille ay-liikkeessä. Hän oli ensimmäinen naispuolinen ammattiliittojohtaja Suomessa luotsatessaan Palvelijataryhdistystä vuosina 1901–1952. Silloin ei puhuttu lasikatoista.

– Silloin vastassa oli kivikatto. Sillanpään puheenjohtajuus oli täysin poikkeuksellista, mutta hän oli omassa ajassaan ja työssään muutoinkin täysin poikkeuksellinen. Hän näki, että ilman yhdistymistä ja edunvalvontaa ei saada mitään aikaiseksi, Warto kertaa.

Seminaarin aluksi esitetään lyhytdokumentti Miina Sillanpäästä. Se on katseltavissa myös Miina Sillanpään seuran verkkosivuilta.

Naiset ammattiyhdistysjohtajina -seminaari 30.9. Työväenmuseo Werstas kello 12-15. Seminaari on kaikille avoin. Ilmoittautumisia toivotaan tarjoilun takia osoitteeseen seminaari@tyovaenmuseo.fi. Werstaan Komuutti-galleriassa on nähtävillä näyttely Miina Sillanpäästä 30.10. saakka. Lisää tietoa Miina Sillanpään juhlavuoden tapahtumista löytyy täältä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat