ehdokasmainos

”Poliitikot ovat vieraantuneet tavallisesta elämästä” – pitkäaikaissairaat haluavat tulla kuulluksi

laakariaihekuva
Pitkäaikaissairaat haluavat osallistua aktiivisemmin omaan hoitoonsa.

Pitkäaikaissairaat toivovat pidempiä hoitosuhteita ja haluavat osallistua aktiivisemmin omaan hoitoonsa, käy ilmi tuoreesta kyselystä.

Myös hoitosuunnitelman laadinnassa, seurannassa ja tiedonkulussa on kyselyyn vastanneiden mielestä puutteita.

– Kun sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja kehitetään, tärkeää olisi kuunnella asiakkaita. Poliitikot ja asiantuntijat ovat usein vieraantuneet tavallisesta elämästä, yksi kyselyyn vastanneista sanoi.

Selvityksen mukaan pitkäaikaissairaat ovat kuitenkin pääosin tyytyväisiä elämäänsä. Kyselyn perusteella he ovat myös varsin valmiita käyttämään sähköisiä palveluita ja kiinnostuneita niistä.

Kyselyssä selvitettiin pitkäaikaissairaiden näkemyksiä terveydenhuollon kehittämiseksi. Sähköpostitse lähetettyyn kyselyyn vastasi reilut 1 000 pitkäaikaissairasta.

Kyselyn pohjalta tehty selvitys luovutettiin keskustan varapuheenjohtaja Anneli Saarikolle. 

Kyselyn toteuttaneessa projektissa ovat mukana Soste, Lääkäriliitto, Tehy, Sitra, Abbvie ja Finanssialan keskusliitto.

OP:n Karhinen vertaa Slushia 1900-luvun alun kansallismieliseen pöhinään

Tänään julkaistiin Aalto-yliopiston professori Jarmo Limnéllin toimittama kirja Suomen idea (Docendo). Siinä 26 (19 miestä ja 7 naista) ansioitunutta suomalaista kertoo näkemyksiään pian 100-vuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen tulevaisuudesta ja menestyksestä.

OP Ryhmän pääjohtaja, vuorineuvos Reijo Karhinen pohjaa ajatuksiaan myös varta vasten kirjaa varteen tehtyyn kyselyyn.  OP tutki kahden eri sukupolven mielipiteitä ja näkemyksiä Suomen vahvuuksista ja tulevaisuuden mahdollisuuksista.

TNS Gallupilta tilatussa kyselytutkimuksessa haastateltiin kesäkuussa 2016 yli 500 suomalaista 18–28- ja 61–71-vuotiasta.

Karhinen katsoo 100-vuotiaan Suomen tulleen yhden historiansa merkittävimmän taitekohdan äärelle. Suomen tulevaisuuden suunta kulminoituu kahteen eri sukupolveen.

Sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat ovat olleet merkittävällä tavalla rakentamassa Suomesta vientiteollisuuden ja hyvinvointiyhteiskunnan menestystarinaa. Heidän vaikutusvaltansa yhteiskuntaan on yhä voimakas. Toisaalta tulevaisuus nojaa nuoriin.

Vanhemmalta ikäluokalta puuttuu synnynnäinen taipumus.

Niin 18-28-vuotiaiden kuin 61-71-vuotiaiden ikäluokat ovat OP:n haastattelututkimuksen mukaan samaa mieltä siitä, että Suomi onnistuu säilyttämään vähintään nykyisen elintasonsa vuoteen 2035 mennessä.

Tärkeimmiksi taloudellisen menestyksen tekijöiksi nousevat yhteiskunnan rakenteet ja turvalliset olosuhteet: julkiset palvelut, eheä yhteiskunta, turvallisuus, luotettavat instituutiot, korruption vähäisyys ja puhdas luonto. Uuden teknologian teollisuus, tietotekniset palvelut ja tietoliikenne ovat tulevaisuuden elinkeinorakenteen tukijalka.

Karhinen on huolestunut Suomen kyvystä uudistua.

– On päivänselvää, että jos haluamme olla digitalisaation edelläkävijöitä, ei vanhemmalla ikäluokalla ole synnynnäistä taipumusta ja osaamista tuon maailman rakentamisesta, hän sanoo.

Uudistumisen avaimet ovat nuorilla. Karhinen kertoo vaikuttuneensa kouriintuntuvammin nuorison tekemisen ilmapiiristä Suomessa järjestettävässä Slush-tapahtumassa. Kyseessä on kansainvälinen jo useana vuonna järjestetty teknologia- ja kasvuyritystapahtuma. Karhisen mukaan se on vastamyrkkyä pysähtyneisyyden ja toivottomuuden tunnelmalle, joka maassamme on viime vuosina vallinnut.

– Nyt sadannen itsenäisyyspäivän kynnyksellä tekeekin mieleni verrata 1900-luvun alun kansallismielistä pöhinää tämän päivän start-up-pöhinään. Suomen itsenäistymiseen vuonna 1917 päätynyt kansallinen innostus oli kenties myös seurausta eri puolilla maata käynnissä olleesta innostuneisuudesta, joka lähti erityisesti nuoremmasta sukupolvesta. Moni uusi asia sai tuolloin Suomessa alkunsa.

Karhinen nostaa esimerkeiksi tuolloin perustetut yhdistykset, yritykset ja kansakoulun.

Nuoret haluavat jo rytminmuutoksen.

Karhisen mielestä ”vanhemman polven halu ottaa riskejä ei ole enää entisensä”.

– Nuorempi polvi olisi jo halukas tekemään rytminmuutoksen ja valmiimpi hyödyntämään uutta teknologiaa ja kansainvälistymään, mutta vanhemman polven määrätessä ei tahti ota muuttuakseen.

– Perheyrityksessä piilee valtaisa potentiaali, mutta pankinjohtajana joutuisin harkitsemaan visusti, onko yritys sittenkään enää vanhaan sukupolveen tukeutuvana rahoituskelpoinen. Olisiko sittenkin ensin toteutettava hallittu sukupolvenvaihdos?

Karhisen mukaan aiempien polvien rakentama materiaalinen ja henkinen pohja tarjoaa lähtökohdat uudelle menestykselle. Myös suurilla ikäluokilla on edessään haaste. Heidän on huolehdittava yhteiskunnan normipohjan ja rakenteiden päivittämisestä digimurroksen huomioivalle tasolle.

– Korostaessamme yhtiöiden hallinnossa sukupuolten välistä tasa-arvoa, tulisi meidän yhtä lailla huolehtia myös siitä, että eri sukupolvet olisivat niissä vahvemmin edustettuina.

Yksilön ja yhteiskunnan välinen työnjako on Karhisen mielestä mietittävä uudelleen. Kuten olettaa saattaa, hän vaatii yhteiskunnan roolin keventämistä.

22 sai syytteen Jyväskylän mellakasta

Kuva: Lehtikuva
jyväskylä
Vastarintaliikkeen mielenosoitusta rauhoittamaan tarvittiin poliisia.

Yhteensä 22 ihmistä saa syytteen epäillystä väkivaltaisesta mellakasta Jyväskylässä. Suomen vastarintaliikkeen mielenosoitus kärjistyi mellakoinniksi viime vuoden elokuussa.

Syytetyistä kolmea syytetään väkivaltaisen mellakan johtamisesta.

Seitsemää syytetään mellakoinnin lisäksi pahoinpitelystä ja kahta haitanteosta virkamiehelle. Pahoinpitelyjen uhriksi joutui kaksi miestä ja yksi nainen.

Syyttäjien mukaan epäillyt ovat esitutkinnassa pääosin kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Jälleen klovnihavaintoja Tuusulassa – nyt ahdistelua teräaseet käsissä

LKS 20161018 MEX131; Clown costumes are displayed for sale at a store in the historical centre of Mexico City on October 17, 2016. Days before Halloween celebration, Latin American clowns hold their 21st annual conference in Mexico City from October 17 through 20 to discuss the "lurking clown' phenomenon as a wave of hysteria about sightings of "creepy" or "killer" clowns sweeps the United States and European nations. / AFP / Yuri CORTEZ - LEHTIKUVA / AFP
Nämä klovnit pitivät vuosittaista latinalaisamerikkalaisten klovien kokousta Mexico Cityssä eivätkä juoksennelleet pitkin kaupunkia puukot käsissä.

Klovneiksi pukeutuneita henkilöitä on liikkunut Tuusulassa keskiviikkoiltana, kertoo poliisi.

Kolme klovnipukuun pukeutunutta henkilöä oli juossut ja ahdistellut ohikulkijaa teräaseet käsissä Tuusulassa Kivensirulla puoli kahdeksan jälkeen illalla. Lisäksi Rusutjärventie–Hämeentie-alikulun paikkeilla havaittiin kymmenen aikaan illalla kolme klovniksi pukeutunutta henkilöä astalot mukanaan. Alueella oli useita poliisipartiota etsimässä klovneja, mutta heitä ei löydetty.

Tapauksista on tehty rikosilmoitukset nimikkeellä laiton uhkaus.

 

 

Keskustelua aiheesta

Asfalttikartelli tuomiolla: Lemminkäinen porskuttaa, vaikka suurin korvausten maksaja

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
asfaltti

Helsingin hovioikeus tuomitsi asfalttikartelliin osallistuneet yhtiöt maksamaan noin 35 miljoonaa euroa korvauksia kunnille ja valtiolle ylihintaisesta asfaltista. Hovioikeus katsoi, että kartelli toimi vuodesta 1994 paikallisesti ja ainakin vuodesta 1997 valtakunnallisesti maaliskuuhun 2002 saakka.

Käräjillä valtio ei saanut korvauksia, koska oikeuden mukaan se hyväksyi toiminnan, osallistui kartelliin ja hyötyi siitä.

Hovioikeuden mukaan valtion Tielaitos ei ollut tietoinen kartellista, johon osa sen tuotannon toimihenkilöstöstä osallistui. Valtio ei näin ollut hyväksynyt menettelyä ja sai siksi korvauksia.

Helsingin käräjäoikeuden ja Helsingin hovioikeuden käsiteltävänä on ollut kaikkiaan 39 kunnan sekä valtion vahingonkorvausvaatimukset.

Hovioikeuden määräämät korvaukset ovat pienemmät kuin käräjäoikeuden langettamat noin 40 miljoonan korvaukset.

Todellisuudessa kartellin lasku on huomattavasti suurempi, koska päälle tulevat tuotto- ja viivästyskorot.

Vahingonkorvausten palautukset parantavat silti selvästi Lemminkäisen tulosta.

Hovioikeus hylkäsi korvausvaatimukset yrityksille, jotka ovat hankkineet kartelliin osallistuneiden yritysten liiketoiminnan tai osakekannan kartellin jälkeen. Osan vaatimuksista hovioikeus hylkäsi puolestaan, koska se ei löytänyt näyttöä.

Suurimmat korvaukset joutui maksamaan rakennusyhtiö Lemminkäinen, jonka oikeus tuomitsi maksamaan 25 kunnalle yhteensä lähes 16 miljoonaa euroa ja valtiolle neljä miljoonaa euroa.

Lemminkäinen tiedotti, että vahingonkorvausten palautukset parantavat silti selvästi Lemminkäisen vuoden 2016 tulosta.

Yhtiön mukaan korvaukset vähenivät yhdeksän miljoonaa tapauksissa, joissa Lemminkäinen oli ainoa vastaaja. Osin yhteisvastuullisista kanteista korvaukset vähenivät viidellä miljoonalla eurolla. Osin yhteisvastuulliset korot ja oikeudenkäyntikulut vähenivät 3–7 miljoonaa euroa.

– Lemminkäinen tarkentaa myöhemmin sen summan, mikä on hovioikeuden päätösten mukaan Lemminkäiselle palautettavien vahingonkorvausten kokonaismäärä, yhtiö tiedotti.

Käräjäpäätöksestä seurannut lasku Lemminkäiselle oli yhtiön mukaan yhteensä 48 miljoonaa euroa. Summasta 26 miljoonaa oli korvauksia, loput 22 miljoonaa korkoja ja oikeudenkäyntikuluja.

Oikeus laski vapaaksi Asema-aukion pahoinpitelystä epäillyn

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Helsingin käräjäoikeus päätti keskiviikkona vapauttaa Helsingin Asema-aukion pahoinpitelystä epäillyn miehen, mutta määräsi hänet matkustuskieltoon. Jesse Eppu Oskari Torniaista, 26, epäillään todennäköisin syin törkeästä kuolemantuottamuksesta ja pahoinpitelystä syyskuussa.

Mies kuuluu uusnatsistiseen Suomen vastarintaliikkeeseen, jossa hän on ollut näkyvä tekijä.

28-vuotiasta ohikulkijaa potkaistiin rintaan syyskuussa Suomen vastarintaliikkeen mielenilmauksen yhteydessä. Mies kaatui ja löi päänsä. Hän kuoli vammoihinsa sairaalassa myöhemmin.