Poliittinen myrsky tuomarista: Republikaanit pelkäävät Obaman valintaa

Lehtikuva
Antonin Scalia tunnettiin korkeimman oikeuden konservatiivituomareista jyrkimpänä.
Lehtikuva
Antonin Scalia tunnettiin korkeimman oikeuden konservatiivituomareista jyrkimpänä.
Lehtikuva
Antonin Scalia tunnettiin korkeimman oikeuden konservatiivituomareista jyrkimpänä.

Korkeimman oikeuden tuomarin Antonin Scalian seuraajasta on virinnyt poliittinen taisto Yhdysvalloissa. Yhdeksänjäsenisen korkeimman oikeuden konservatiivisiipeen kuulunut Scalia kuoli lauantaina 79-vuotiaana.

Korkeimman oikeuden tuomarit nimittää presidentti, mutta valinnalle pitää saada senaatin hyväksyntä. Senaatin republikaanienemmistö kiirehti ilmoittamaan, että Scalian seuraajan nimitys pitäisi jättää marraskuussa valittavalle uudelle presidentille.

Republikaanit pelkäävät, että presidentti Barack Obama yrittäisi nostaa tehtävään liberaalin tuomarin, mikä muuttaisi korkeimman oikeuden ideologista tasapainoa.

Ennen Scalian kuolemaa konservatiivit olivat tuomaristossa 5–4-enemmistössä.

– Amerikkalaisilla pitää olla mahdollisuus vaikuttaa seuraavan korkeimman oikeuden tuomarin valintaan. Siksi paikkaa ei pidä täyttää ennen kuin seuraava presidentti on valittu, sanoi senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell.

Otan nämä velvoitteeni vakavasti, ja niin kaikkien pitäisi tehdä.

Republikaanien vastustuksesta huolimatta Obama aikoo esittää seuraajaa Scalialle. Hän korosti, että senaatti on velvoitettu käsittelemään hänen ehdokkaansa asian reilusti ja viivyttelemättä.

– Aion täyttää perustuslaillisen velvoitteeni ja nimittää seuraaja ajallaan. Otan nämä velvoitteeni vakavasti, ja niin kaikkien pitäisi tehdä. Ne ovat puoluepolitiikkaa suurempia, tässä on kyse demokratiastamme, Obama sanoi.

Myös senaatin demokraattien johtaja Larry Reid muistutti, että senaatilla on velvollisuus täyttää Scalian paikka viivyttelemättä.

– Korkeimman oikeuden käsittelyssä on niin paljon tärkeitä asioita, että senaatilla on velvollisuus täyttää tyhjät paikat mahdollisimman nopeasti. Olisi ennennäkemätöntä viimeaikaisessa historiassa, että korkeimmassa oikeudessa olisi paikka tyhjillään vuoden ajan, Reid sanoi.

Korkeimmalla oikeudella on Yhdysvalloissa paljon valtaa. Sen päätökset perustuslaillisissa kiistoissa ovat lopullisia. Sillä on monesti ollut myös merkittävä rooli Yhdysvaltojen politiikassa.

Korkeimman oikeuden viimeisin merkittävä päätös on kuluneelta viikolta: se laittoi Obaman ilmastosuunnitelman jäihin, koska siitä oli nostettu oikeusjuttu alemmassa tuomioistuimessa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat