Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Politico: Voiko Edward Snowdenista tulla pelinappula huippujohtajien tapaamisessa?

Edward Snowden (kuva vuodelta 2017).

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen aattona kahtatoista Venäjän armeijan tiedustelu-upseeria vastaan nostettiin syytteet Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin sekaantumisesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sekä republikaani- että demokraattilainsäätäjät ovat vaatineet, että Trump ottaa esille heidän luovuttamisensa Yhdysvaltoihin Helsingin huippukokouksessa.

Venäjällä asuu vielä korkeaprofiilisempi hakkeri: Yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden, joka haki ja sai turvapaikan Venäjällä vuonna 2013 sen jälkeen kun Snowden oli julkistanut paljastuksensa Yhdysvaltojen turvallisuusviraston NSA:n laajasta vakoiluohjelmasta. Turvapaikkalupaa pidennettiin viime vuonna vuoteen 2020.

Trump esittää tuskin vaateita venäläisistä tiedustelu-upseereista, Politico kirjoittaa. Syy siihen on, että Trump ei halua nostaa haloota Venäjän mahdollisesta sekaantumisesta vaaleihin, joiden perusteella hänet valittiin presidentiksi.

Snowden on Politicon mukaan ihan oma tapauksensa. Presidentinvaalikampanjansa aikana Trump vakuutti, että hän saa Snowdenin luovutetuksi Yhdysvaltoihin, mutta presidentiksi tultuaan hän ei ole osoittanut kiinnostusta keskustella Putinin kanssa Snowdenin kohtalosta.

Syitä voi Politicon mukaan olla monia: Snowden on jossain määrin painunut unholaan, ja Trump itse on profiloitunut yhdysvaltalaisen tiedustelutoiminnan vastustajaksi.

Lavrov aiemmin: Snowden saa päättää itse.

Siitä huolimatta Snowdenin luovuttaminen Yhdysvaltoihin olisi Putinille helppo tapa suoda Trumpille hänen kaipaamansa voitto, Politico kirjoittaa.

– Jos Trump haluaa tämän voiton, en näe mitään syytä, miksi Putin ei sitä hänelle antaisi, sanoo Politicon haastattelema tiedusteluasiantuntija Geoffrey Stone.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on vaatinut Snowdenin luovuttamista Yhdysvaltoihin. Vuonna 2016 hän sanoi, että Snowden tulisi saada oikeuden eteen vakoilusta syytettynä, ja jos kaikki menee oikein, tuomita kuolemaan.

Snowden itse kommentoi tilannettaan viimeksi toukokuussa, podcast-haastattelussa Interceptille.

– Vaikuttaa selvältä, että maailmassa ei ole henkilöä, jota hän (Trump) rakastaisi enemmän kuin Venäjän presidenttiä. Aikooko hän yrittää jonkinlaista diiliä? Ehkä. Voinko minä tehdä asialle yhtään mitään? En.

Asiantuntijat eivät usko, että tapaus Snowden nousisi agendalle Trumpin ja Putinin keskusteluissa tänään. Politicon mukaan Putinille voi olla otollista, että Snowdenin tilanne pysyy muuttumattomana.

Kriitikot sanovat, että Snowden on ollut silmiinpistävän hiljaa Venäjän autoritaarisista toimista samalla kun hän suositulla Twitter-tilillään moittii Trumpin hallintoa, Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisia ja maan teknologiajättejä.

Politico kirjoittaa, että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, että Snowden itse saa päättää, jääkö hän Venäjälle vai ei.

Lavrovin mukaan Putin ei koskaan ole keskustellut Snowdenista Trumpin hallinnon kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE