Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Politiikassa ratkaisevat teot, eivät koulutus tai varsinkaan lupaukset

Kansanedustaja Jussi Saramoa ehdotetaan Li Anderssonin sijaiseksi opetusministerinä Anderssonin äitiysloman ajaksi.

Timo Kalema

Kanta-Helsingin demarien puheenjohtaja

Tästä ehdotuksesta on noussut myrsky vesilasiin, koska Saramon koulutus, ammattikoulututkinto  datanomi ei monien mielestä riitä opetusministerille. Monet vaativat opetusministeriltä jopa tohtorin tutkintoa.

Politiikassa tärkeintä ovat kuitenkin näkemys, rohkeus ja taito ajaa asioita eteenpäin ja päätökseen ja tietysti myös vastuu päätösten eettisyydestä. Koulutus on työkalu, joka auttaa näiden asioiden edistämisessä.

Katsotaan esimerkkinä kolmea Suomen entistä pääministeriä K.-A. Fagerholm, Ahti Karjalainen ja Rafael Paasio. Fagerholm oli koulutukseltaan parturi, Karjalainen valtiotieteen tohtori ja Paasio lehtimies. Ei todellakaan voi sanoa, että Karjalainen olisi ollut näistä ansioitunein poliitikko, vaikka hänelle oli korkein koulutus.

Fagerholmin 1. hallitus 1948–1950 taisteli täysillä ja onnistuneesti Suomen kommunistien ja Neuvostoliiton painostusyrityksiä vastaan. Siinä ei kysytty tohtorin tutkintoa vaan  rohkeutta ja määrätietoisuutta. Karjalaisella ei taas vastaavaa määrätietoisuutta ollut. Päällimmäisenä taisi olla oman poliittisen uran edistäminen, niin kuin hänen jälkiensä seuraajalla Paavo Väyryselläkin.

Politiikassa tärkeintä ovat kuitenkin näkemys, rohkeus ja taito ajaa asioita eteenpäin ja päätökseen ja tietysti myös vastuu päätösten eettisyydestä.

Suomessa ministerin kelpoisuusvaatimus on ollut, että hänen täytyy olla rehellinen ja taitava Suomen kansalainen. Siltä pohjalta on hyvä edelleenkin arvioida ministereitä. Ja taitava ei tarkoita lupauksia vaan tekoja.

Timo Kalema

Kanta-Helsingin demarien puheenjohtaja

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
25.9.2020
Tänään kuultiin murheellista tietoa koronarokotteen aikataulusta – THL:n ylilääkäri torppaa nyt väitteen Demokraatille
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE