Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Politiikkaklubin paneelissa ja keskustelutilaisuudessa Tampereen Työväen Teatterin aseman heikentämistä ei hyväksytty

Politiikkaklubin paneeliin osallistuivat pormestari Lauri Lyly (vas), näyttelijä Karoliina Blackburn, kansanedustaja Sofia Vikman, toimitusjohtaja Pauliina Ahokas ja teatterinjohtaja Reino Bragge.

Ei liene yllätys, että Tampereen työväentalolla Politiikkaklubin järjestämä paneeli ja keskustelutilaisuus tuomitsivat tiistai-iltana  suunnitelmat leikata Tampereen Työväen Teatterin (TTT) valtionosuuksia. Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama valtionosuustyöryhmä (VOS-työryhmä) esittää, että TTT:ltä otettaisiin pois sen asema kansallisnäyttämönä, mikä merkitsi ainakin “parin miljoonan lovea teatterin vuosittaiseen budjettiin”.

Paneelissa olivat mukana Tampere-talon toimitusjohtaja Pauliina Ahokas, näyttelijä Karoliina Blackburn, Tampereen Teatterin (TT) teatterinjohtaja Reino Bragge, pormestari Lauri Lyly (sd.) ja kansanedustaja Sofia Vikman (kok.). Tilaisuuden juonsi  Tamperelainen -lehden päätoimittaja Karri Kannala.

Päätoimittaja Karri Kannala juonsi Politiikkaklubin tilaisuuden. Yleisö antoi kehut.

Pormestari Lauri Lyly toi tilaisuuteen sen osanottajia miellyttäneen uutisen: Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) oli parhaillaan vierailulla TTT:ssa kuunnellakseen teatterin edustajien näkemyksiä VOS-työryhmän suunnitelmista.

Paneelikeskusteluunkin ministeriä pyydettiin yllätysvieraaksi, mutta hänen aikataulustaan siihen ei löytynyt rakosta. Asian parissa tiiviimmin työskennelleet, kuten kansanedustaja Sofia Vikman, antoivat tunnustusta ministeri Terholle asiallista suhtatumista TTT:n huoliin.

Lämmittelykysymys panelistien omasta suhteesta teatteriin

Paneelin puheenjohtaja Karri Kannala teki tilaisuuden aluksi “lämmittelykysymyksen”. Hän tiedusteli, mikä panelistien oma suhde on teatteriin.

Lisää aiheesta

Jokainen kertoi käyvänsä säännöllisesti teatterissa. Kaikki olivat katsoneet molemmissa kaupungin isoissa teatterissa muun muassa ensi-illat, jotka käsittelevät vuoden 1918 tapahtumia. Reino Braggella oli toki teatterinjohtajana laajin skaala, mikä luonnollisesti johtuu hänen työstään.

Kannala kyysyi seuraavaksi, miten panelistit reagoivat kuulleessaan VOS-työryhmän esityksestä.

Pauliina Ahokas oli saanut tietoa työryhmän suunnitelmista jo ennen niiden virallista julkistamista. Niin varmaan muutkin panelistit. Tieto niistä oli vuotanut monen toimittajankin korviin. Ahokas pahoitteli sitä, että keskustelu jäi alkuvaiheessaan vain tamperelaisten sisäiseksi. Nyt tilanne on onneksi muuttunut.

Reino Bragge ajatteli, että työryhmän suunnitelma ei voi “näin” toteutua. Jos rahaa ei tule lisää, siitä ei hyvää seuraa.

Katariina Blackburn puolestaan oli shokissa viikon.

– Tunnen paitsi näyttelijät myös muut teatterin työntekijät. Jos rahat valuisivat Helsinkiin, teatteriväen työttömyys ei kasvaisi ainoastaan Tampereella vaan koko maassa. Ihmettelin sitäkin, ettei (Suomen) Näyttelijäliitolta kysytty asiasta mitään.

Sofia Vikman havaitsi paitsi teatterissa myös matkailualalla työskentelevien työllisyyttä haittaavat vaikutukset. Vikman kertoi, että asian tiimoilta tavattiin ministeri Terho. Hänelle kerrottin heti, että valtion asianomaisista tuista menisi 60 prosenttia Helsinkiin, missä kuitenkin asuu vain 20 prosenttia maan asukkaista.

Pormestari Lylyä huolestutti paitsi teatterien ja teatteritaiteen tulevaisuus Tampereella, myös työryhmän esityksen taloudelliset vaikutukset koko Pirkanmaalle. Lyly painotti, että teatterit ja kulttuuri ylipäätään ovat Tampereen ja Pirkanmaan yksi merkittävä vetovoima.

– VOS-työryhmän suunnitelmilla on haitalliset vaikutukset myös Tampereen näyttelijäkoulutukselle. Jos ne toteutuvat, pääsevätkö opiskelijat isolle näyttämölle? Miten esitetty ratkaisu vaikuttaa Tampereen hakemukseen ja asemaan kilpailussa Euroopan kulttuuripääkaupungista? Tähtäin on vuodessa 2026. Tampere ei voi lisätä TTT:n tukea. Meillä on tuettavana muitakin teattereita.

Lylyn mukaan tilanne voi muuttua hallituskoalition vaihtumisen myötä

Valtiovarainministerikin tietää

Sofia Vikmanin mukaan TTT:n asemaa uhkaavat suunnitelmat ovat nyt tiedossa myös Tampereen ulkopuolella. Valtiovarainministeri Petteri Orpoakin (kok.) on asiasta informoitu.

Karoliina Blackburnin mukaan näyttelijät muuallakin kuin Tampereella ymmärtävät vaaran. Hänen mukaansa näyttelijät pannaan tavallaan taisteleman keskenään: “vapaa kenttä vastaan laitosteatteri”. Ei ymmärretä, että näyttelijät tai taiteilijat yleensä vaihtavat työpaikkaa.

Blackburnin mukaan taustalla kummittelee myös Tohlopin draamatuotannon kohtalo. Tarkoitus oli lisätä tuotantoja ja näyttelijöiden kannalta töitä, mutta toisin kävi.

Reino Braggen mukaan asiasta on teatterinjohtajien kesken keskusteltu vähän.

– Joku johtaja on kysynyt TTT:n erikoisaseman perään. Ehkä jotkut toivovat omille, pienille ryhmilleen enemmän tilaa.

Pauliina Ahokkaan mukaan jotkut haluavat TTT:n säilyttävän asemansa, jotkut taas eivät. Taideneuvoston lausunto asiasta on kuulemma työn alla.

Mitä kaupunki voi tehdä?

Talouttaan paikkaava Tampere ei rahallista tukeaan voine lisätä. Se, mitä pormestari Lylyn mukaan kaupunki voi tehdä, on vaikuttaa VOS-työryhmän esityksestä tehtävään lopulliseen päätökseen.

– Jos lisää rahaa ei löydy, nykyinen järjestelmä on säilytettävä.

Tampere on pitkään rakentanut ja tukenut teattereitaan. Tuen piiriin on kyetty niukoistakin ajoista huolimatta ottamaan uusia teattereita, esimerkiksi Tampereen Komediateatteri. Tampere on tukenut varsin avarakatseisesti myös muuta kulttuuria.

Tampereen teatterit tarjoavat hengähdyshetken paitsi kaupunkilaisille myös monille muillekin ihmisille – myös Pirkanmaan ulkopuolella asuville.

Pauliina Ahokkaan mielestä TTT:n toimintaedellytysten tuhoaminen heikentäisi myös Tampere-talon asemaa. Hän pelkää lumipalloefektiä.

Miten käy?

Kannala kysyi tilaisuuden lopuksi, mitä jos TTT menettää kahden miljoonan euron valtionosuutensa?

Selkeimmän vastauksen antoi Reino Bragge. Hän sanoi, että edessä on lisätulojen hankkiminen tai säästöt. Säästöjä voisi löytyä esimerkiksi Tampereen isojen teattereiden hallinnon yhdistämisellä.

Bragge kuitenkin uskoi, että meneillään olevassa taistossa saavutetaan torjuntavoitto. Ahokas ilmoitti olevansa kannassaan Braggea varovaisempi.

Sofia Vikman puolestaan totesi, ettei “leikkuri toteudu”, Katariina Blackburn ei suostunut veikkaamaan, mutta toivoi, että ” ihmisillä olisi järki päässä”.

– Teemme kaikkemme, ettei leikkuri toteudu. Muu on korkeimmassa kädessä, pormestari Lauri Lyly totesi.

Kantaa otettu ja keskusteltu eduskuntaa myöten

Pirkanmaan maakuntahallitus vaatii 12. maaliskuuta asiasta antamassaan lausunnossa, että valtionosuustyöryhmän esitystä Tampereen Työväen Teatterin osalta muutetaan nykyisen valtionosuuden turvaavalle tasolle. Maakuntahallituksen mielestä TTT:n tulee jatkossakin olla yksi Suomen kansallisnäyttämöistä.

Viime viikolla eduskunnassa käytiin ajankohtaiskeskustelu suomalaisen kulttuurin merkityksestä, kehitystrendeistä ja muuttuvasta toimintaympäristöstä. Yhtenä isoimmista kysymyksistä nousi esiin Tampereen Työväen Teatterin asema. TTT:n puolesta ääntä käyttivät etenkin pirkanmaalaiset kansanedustajat. Huoli teatterista yhdisti kansanedustajat yli hallitus- ja oppositiorajojen.

Artikkelia on korjattu  14. maaliskuta kello 20.05. Tamperelainen -lehden päätoimittajan etunimi on Karri eikä Kari. Pahoittelemme virhettä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE