Ulkomaat

Pompeo ja Lavrov tapasivat – toiveissa paremmat Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet

LEHTIKUVA / AFP Pavel Golovkin
LEHTIKUVA / AFP Pavel Golovkin
LEHTIKUVA / AFP Pavel Golovkin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa löytää uusia mahdollisuuksia yhteistyöhön Venäjän kanssa, sanoo ulkoministeri Mike Pompeo.

Pompeo on vierailulla Sotshissa, missä hän tapaa Venäjän johtoa.

Pompeo kertoi Sotshin-vierailunsa syyksi sen, että Trump on sitoutunut parantamaan maiden välisiä suhteita.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov korosti hänkin, että Yhdysvaltojen ja Venäjän on aika uudistaa suhteensa.

– Mielestäni maittemme tulisi rakentaa uutta, vastuullisempaa ja rakentavampaa suhdetta. Olemme valmiita siihen, Lavrov sanoi Sotshissa.

Asialistalla muun muassa Iran, Venezuela ja asevarustelu

Pompeo tapaa tänään myös presidentti Vladimir Putinin. Kyseessä on ensimmäinen suurvaltojen välinen korkean tason tapaaminen sen jälkeen kun Putin ja Trump tapasivat Helsingissä heinäkuussa.

Trump ja Putin keskustelivat kuitenkin puhelimessa toista tuntia vajaa kaksi viikkoa sitten.

Trumpin läheisillä suhteilla Putiniin ei ole juurikaan kannatusta kongressissa eikä välttämättä edes hänen lähipiirissään. Pompeo muistutti ennen lähtöään, ettei usko veljeilyyn Venäjän kanssa.

– Amerikkalaiset päättäjät ovat irtautuneet realismista uskomalla, että Kiinan ja Venäjän ottaminen mukaan niin sanottuun sääntöihin perustuvaan demokratiaan edistäisi niiden kehittymistä kohti demokratiaa, Pompeo sanoi puhuessaan konservatiivisessa Claremont-instituutissa.

– Kun kylmän sodan päättymisestä on kulunut 30 vuotta, näemme, että Putinin hallinto teurastaa kylmäverisesti toisinajattelijoita ja miehittää naapurimaitaan, ulkoministeri jatkoi.

Pompeon ja Lavrovin keskustelujen odotetaan keskittyvän muun muassa Venezuelan kriisiin ja Iranin ydinsovun romuttumiseen. Myös ydinaseita rajoittavan Uusi Start -sopimuksen jatko noussee esille.

– Yritän kysyä Pompeolta, miten amerikkalaiset aikovat selvittää tämän (Iranin) kriisin, joka johtuu täysin heidän yksipuolisista päätöksistään, suorapuheisuudestaan tunnettu Lavrov sanoi eilen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 31 Demokraatti
PAM - Taas haetaan palkkatasa-arvoa
SDP - Tulevaisuus tehdään tänään
TSL - Sata vuotta suomalaisten sivistämistä
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


JOHANNES IJÄS

SDP:n 120-vuotisjuhlassa visioitiin tulevaa – Sanna Marin: ”Miksei 4 päivän työviikko ja 6 tunnin työpäivä voisi olla seuraava tavoite?”
17.8.2019

Luetuimmat


Uusimmat