Politiikka

Poneja ja politiikkaa – Helsingin SDP:n kansalaispäivää vietettiin Tokoinrannassa

Abdirahim "Husu" Hussein ja Eero Heinäluoma osallistuivat Helsingin SDP:n kansalaispäivään Tokoinrannassa.
Abdirahim "Husu" Hussein ja Eero Heinäluoma osallistuivat Helsingin SDP:n kansalaispäivään Tokoinrannassa.
Abdirahim "Husu" Hussein ja Eero Heinäluoma osallistuivat Helsingin SDP:n kansalaispäivään Tokoinrannassa.

Helsingin SDP järjesti kansalaispäivän Tokoinrannassa lauantaina 13.pävä lokakuuta.  Kansalaisilla oli mahdollista keskustella puolueen poliitikkojen kanssa kansalaisia askarruttavista asioista. Perheen pienimmät pääsivät sillä aikaa nauttimaan  poniratsastuksesta. Demokraatti päätti käydä paikan päällä jututtamassa poliitikkoja, ja kyselemässä heiltä kuulumisia.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) sattui ensimmäisenä kohdalle. Hymyilevän kansanedustajan ilme kuitenkin vakavoitui, kun keskustelu kääntyi aamun Helsingin Sanomissa olleeseen työministeri Jari Lindströmin (sin.) haastatteluun. Ay-liikkeeseen pettynyt työministeri uhkaili, että seuraavaksi hallitus aikoo iskeä yleissitovuuteen, joka on ollut kulmakivi ammattiliitoille.

– Olin aika yllyttynyt, että ministeri sanoo olevansa pettynyt ay-liikkeeseen, Heinäluoma aloittaa.

– Yleensä ajatellaan, että ministeritehtävässä pitäisi nauttia kansalaisten luottamusta, eikä kansalaisten tai kansalaisjärjestöjen tule nauttia ministerin luottamusta, Heinäluoma toteaa.

Heinäluoma painottaakin, että ennen kuin kompromissia voidaan saada, pitää osapuolten olla valmis istumaan samaan neuvottelupöytään.

Kansanedustaja muistuttaakin, kuinka hallitus antoi myös vuonna 2015 tiedonannon, joka silloin koski paljon uutisoituja pakkolakeja. Tällöin hallitus ja ay-liike löysivät keskustelujen kautta keinot tilanteen ratkaisemiseksi.

Pilvi Torsti (sd.) kertoo syksyn eduskunnassa olleen erittäin intensiivinen.

Ammatilliseen koulutukseen kohdistuneet leikkaukset olivat viime torstaina kyselytunnin aiheena, missä esitettiin kriisikokousta, jossa olisi paikalla kaikki koulutuksen järjestäjät. Lähtökohtainen ajatus ammatillisen koulutuksen uudistamiselle on Torstin mielestä ollut hyvä, koska oppilaille on haluttu tarjota henkilökohtaisempia oppipolkuja ja mahdollisuutta päästä työelämään paremmin mukaan.

– Uudistuksen yhteyteen ajoittui kuitenkin massiiviset taloudelliset supistukset rakenteellisen uudistuksen lisäksi, mikä on vaikea yhtälö kouluille, Torsti summaa.

Kun opiskelusta on pitänyt tulla entistä henkilökohtaisempaa, opettajia on samaan aikaan pistetty pihalle.

– Nuorilla on jopa epätietoisuutta siitä, missä heidän pitäisi olla, onko tänään opetusta vai pitääkö olla opiskelemassa itsenäisesti, Torsti huomauttaa.

Työharjoitteluun mentäessä oppilailla oli opittuna perusasiat, mutta nykyään ajatus on työssäoppiminen, jolloin perusasioiden opetus olisi siirtymässä työpaikoille, mikä on ihan eri asia. Tämä vaatii kuitenkin työpaikoilta esimerkiksi henkilöä, jolla on aikaa opettaa.

Haastattelun loputtua Torsti juokseekin silittämään muiden poliitikkojen kanssa paikalle saapuvaa ponia.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein (sd.) kertoo asioiden sujuvan hyvin valtuustossa. Kaupungin taloudellinen tilanne on siinä määrin hyvä, että Hussein painottaakin SDP:n haluavan pitää asukkaista huolta.

Hussein kertoi yhden syksyn tärkeimmistä päätöksistä olleen se, ettei kaupunki vuokraa tilojaan rasistisille tahoille.

– Helsinki on tasa-arvoinen kaupunki ja sen pitää olla myös kaikille turvallinen, Hussein toteaa.

Kaupunginvaltuutettu paljastaa, että seuraava projekti liittyy vanhuspuoleen, mutta siitä on luvassa lisätietoja vasta myöhemmin.

Kokenut kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) kehuu heti aluksi presidentti Sauli Niinistöä tämän ulkopoliitikasta. Suomen tulisi Tuomiojan mukaan ajaa entistä vahvemmin ihmisoikeuksien jakamattomuutta, naisten ja tyttöjen oikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta. Hän mainitsee Puolan ja Unkarin, joissa kehitys on mennyt aivan toiseen suuntaan.

Kysyttäessä pyöriikö ensi kevään eduskuntavaalien keskustelu jälleen maahanmuuton ympärillä kansanedustajalla on suora vastaus.

– Perussuomalaisethan elävät sillä kysymyksellä, mutta se ei ole Suomen ongelmista suurin.

Tuomiojan mielestä kestämätön kehitys on kaikkia yhdistävä tekijä. Ilmastopaneeli IPCC:n raportti oli kansanedustajan mielestä hiuksia pystyyn nostattavaa.

– Kestämättömään kehitykseen on herätty myöhään, vaikka ilmastonmuutoksesta on tiedetty. Politiikassa on kuitenkin paljon sellaisia, joiden mielestä ilmastonmuutosta ei ole, Tuomioja tuumasi.

 

 

 

 

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat