Populistipuolue yrittää haastaa – Merkelin pakolaispolitiikka punnitaan tänään

Kuva: Lehtikuva
33591139
Yhteensä yli 12 miljoonaa äänestäjää valitsee uudet osavaltioparlamentit Saksassa.

Saksan osavaltiovaaleissa äänestys näyttää alkaneen edellisiä, neljän vuoden takaisia vaaleja vilkkaammin, uutisoi saksalaismedia. Yhteensä yli 12 miljoonaa äänestäjää valitsee uudet osavaltioparlamentit Baden-Württembergissa, Rheinland-Pfalzissa ja Saksi-Anhaltissa.

Esimerkiksi Saksi-Anhaltissa aamupäivän äänestysprosentti oli viisi prosenttiyksikköä edellisiä vaaleja korkeampi, kertoo Frankfurter Rundschau. Rheinland-Pfalzissa nousu on ensi arvion mukaan tätäkin paljon suurempi.

Vaalien katsotaan mittaavan liittokansleri Angela Merkelin pakolaispolitiikan suosiota. Osavaltioiden äänestystulosten odotetaan ennakoivan myös ensi vuoden liittopäivävaaleja.

Mielipidekyselyjen mukaan Merkelin kristillisdemokraatit sekä sen hallituskumppani sosialidemokraatit ovat menettämässä asemiaan. Parlamentteihin on nousemassa uutena puolueena Merkelin linjaa arvosteleva, oikeistopopulistinen AfD.

Heidän vihakampanjansa oli kammottava.

Merkel ei ole toistaiseksi taipunut paineisiin sulkea rajoja, vaikka Saksaan tuli pelkästään viime vuonna yli miljoona ihmistä. Vaalipäivän aattona eilen Merkel kuitenkin korosti, että pakolaisten pitää integroitua saksalaiseen yhteiskuntaan.

– Odotamme pakolaisten ottavan vastaan nämä mahdollisuudet (integroitua). Se on heidän velvollisuutensa, ei pelkkä mahdollisuus, Merkel sanoi.

Sisäministeri Thomas de Maiziere puolestaan hyökkäsi selväsanaisesti AfD:tä vastaan kommenteissaan Die Welt -sanomalehdelle.

– AfD:llä ei ole poliittista aatetta tai pätevyyttä löytää ratkaisuja Saksan ongelmiin, de Maiziere tylytti.

AfD sai Stuttgartissa vaaliuurnille 74-vuotiaan Ingeborg Klumppin, joka halusi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, ettei puolue menestyisi.

– Heidän viime viikkoina ajamansa vihakampanja oli kammottava, eläkeläinen tuumi.

Ainakin 38 kuollut Italian maanjäristyksessä

Kuva: Lehtikuva-AFP
35835245
Italian maanjäristyksen raunioista etsitään pelastuneita.

Italiassa pelastustyöt jatkuvat aamuyöllä sattuneen voimakkaan maanjäristyksen jäljiltä. Ainakin 38 ihmistä on kuollut. Kuolonuhreja on löydetty eri kylistä maan keskiosassa.

Suomen Rooman-suurlähetystön lähetystösihteeri Tapio Rantanen sanoo, että italialaisviranomaisten mukaan kuolleiden joukossa ei tällä tietoa ole ulkomaalaisia.

Rantanen kuvailee järistyspaikkaa kohtuullisen syrjäiseksi alueeksi ja huomauttaa, että pelastustyöt pääsivät kunnolla alkamaan vasta aamun valjettua.

Maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6,2 ja se sattui alle 10 kilometrin syvyydessä. Järistys alkoi aamuyöllä puoli neljän jälkeen paikallista aikaa. Kymmeniä rakennuksia on sortunut ja useiden pelätään jääneen loukkuun niiden alle.

Järistyksen keskus sijaitsi Italian keskiosassa reilun 70 kilometrin päässä Perugian kaupungista. Järistys vavisutti rakennuksia 150 kilometrin päässä sijaitsevassa pääkaupungissa Roomassa asti.

Umbrian, Marchen ja Lazion maakuntien rajalla sijaitseva järistysalue on harvaanasuttua. Tuhoja on raportoitu ainakin Pescara del Trontosta, Amatricesta ja Accumolista.

Maanjäristys ei Helsingin yliopiston seismologisen instituutin mukaan ole voimakkuudeltaan kovin suuri.

– Tällaisia kuutosen maanjäristyksiä on noin 130 vuodessa. Osuessaan asutulle alueelle sillä on kuitenkin tuhovaikutuksia, kertoo tutkimusjohtaja Pekka Heikkinen seismologisesta instituutista.

Alue on lähellä paikkaa, jossa vuonna 2009 samansuuruisessa maanjäristyksessä kuoli vajaat 300 ihmistä. Aamuöisen maanjäristyksen tuhot eivät Heikkisen arvion mukaan kasva yhtä suuriksi.

Alueella on usein pienempiä maanjäristyksiä, sillä se osuu lähelle Apenniinien vuorijonon siirroskohtaa.

Heikkisen mukaan järistys tapahtui matalalla, alle 10 kilometrin syvyydessä. Silläkin on vaikutuksia, Heikkinen sanoo.

Japani: Pohjois-Korean ohjus kävi Japanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeellä

Kuva: Lehtikuva-AFP
35834490

Pohjois-Korea on jälleen testannut ballistisen ohjuksen laukaisua. Se ammuttiin sukellusveneestä maan itärannikolla keskiviikkona.

Asiasta kertoo Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap.

Japanin pääministeri sanoo Pohjois-Korean ohjuksen käyneen Japanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeellä. Pääministeri Shinzo Abe kertoi asiasta.

Aben mukaan Pohjois-Korean ohjus kävi Japanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeellä ensimmäistä kertaa. Aiemmin Abe kuvaili Pohjois-Korean testilaukaisua edesvastuuttomaksi teoksi.

Etelä-Korean puolustushaarakomentajien neuvoston tiedotteessa kerrotaan, että ohjus laukaistiin Japaninmerellä hieman ennen aamukuutta keskiviikkoaamuna paikallista aikaa. Tiedotteessa ei kerrota enempää yksityiskohtia asiasta, eikä myöskään sitä, onnistuiko testi.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat aloittivat maanantaina vuotuiset sotaharjoituksensa, mikä on lisännyt jännitteitä maiden ja Pohjois-Korean välillä.

Soulista ja Washingtonista on viestitetty harjoitusten olevan puhtaasti puolustuksen harjoittelua, mutta Pohjois-Korea on nähnyt harjoitukset provokaationa. Pohjois-Korea on muun muassa sanonut harjoitusten aiheuttavan epävakautta Korean niemimaalla.

Kaksi viikkoa kestävään harjoitukseen osallistuu 50 000 eteläkorealaista ja 25 000 yhdysvaltalaissotilasta. Heti harjoitusten alettua Pohjois-Korea uhkasi “ennakoivilla ydiniskuilla”. Jännitteitä on lisännyt myös Yhdysvaltain ja Etelä-Korean suunnitelma ohjustorjuntajärjestelmästä. Jännitteet ovat kasvaneet Korean niemimaalla tammikuun jälkeen.

YK:n nykyinen päätöslauselma kieltää Pohjois-Korealta kaikki ballististen ohjusten testaukset. Helmikuussa Pohjois-Korea laukaisema pitkän kantaman raketti sai YK:n tiukentamaan pakotteitaan.

Päätöslauselmista huolimatta Pohjois-Korea on laukaissut useita erilaisia ohjuksia menneiden kuukausien aikana. Viimeisimmän ohjustestin Pohjois-Korea teki tämän kuun alussa. Ohjus laskeutui tuolloin Japanin merialueelle. Eri testien onnistumisista on saatu vaihtelevia raportteja.

Clintonille gallupissa koko kuukauden parhaat luvut

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa Hillary Clinton johtaa Donald Trumpia 12 prosenttiyksiköllä presidentinvaalien tuoreessa mielipidekyselyssä. Uutistoimisto Reutersin tilaaman kyselyn toteutti Ipsos.
Clintonilla on nyt 45 ja Trumpilla 33 prosentin kannatus.

Tulos on Clinton kannalta tässä kuussa tehtyjen mielipidetiedustelujen paras.

Ipsos selvitti demokraattien ehdokkaan Clintonin ja republikaanien ehdokkaan Trumpin kannatusta 18.–22. elokuuta tehdyllä kyselyllä.

Tuloksesta myös ilmenee, että 22 prosenttia vastanneista ei ilmoittanut kannattavansa kumpaakaan pääehdokasta.

Kannastaan epävarmojen osuus on nyt suurempi kuin vastaavaan aikaan ennen vuoden 2012 presidentinvaaleja. Tuolloin pääehdokkaat olivat demokraattien Barack Obama ja republikaanien Mitt Romney.

Joidenkin analyytikkojen mukaan moni kannastaan epävarma saattaisi päätyä äänestämään jotakin muuta ehdokasta kuin Clintonia tai Trumpia.

Virossa presidentinvaalit – Miten käy demarien Eiki Nestorin?

Kuva: Kari Hulkko
nestoreikiheinaluomaeerohulkkokari
Sosialidemokraattien Eiki Nestor pyrkii Viron presidentiksi. Hän on Suomen ystävä ja puhuu kieltämme sujuvasti. Oikealla kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.).

Virossa puolueet käyvät ankaraa lehmänkauppaa presidentinvaalien lähestyessä. Hallituspuolueista reformipuolue ja sosialidemokraatit ovat sopineet tukevansa toistensa ehdokkaita parlamentin kolmella äänestyskierroksella.

Tämä tarkoittaa, että nämä kaksi saavat kasaan 45 ääntä vaaditusta 68:sta. Parlamentissa on 101 kansanedustajaa.
Ensimmäisellä kierroksella molemmat puolueet äänestävät sosialidemokraattien Eiki Nestoria, toisella ja kolmannella reformin Siim Kallasia. Sosialidemokraatit etsivät nyt ahkerasti lisää tukijoita ehdokkaalleen, ja katseet ovat kohdistuneet oppositiopuolue keskustaan, jonka äänillä Nestor tai Kallas voitaisiin valita.

Jos parlamentti ei saa valittua presidenttiä, valtionpäämiehen valitsevat valitsijamiehet.
Keskustan parlamenttiryhmän johtaja antoi Postimees-lehdelle ymmärtää, että keskusta voi tukea muiden puolueiden ehdokkaita, mutta hintana olisi paikka hallituksessa. Tämä tarkoittaisi sitä, että kolmas hallituspuolue IRL pullautettaisiin ulos.

Reformipuolueen puheenjohtaja ja pääministeri Taavi Roivas sanoi kertoessaan sovusta sosialidemokraattien kanssa, että presidentin valitseminen parlamentissa on koko ajan ollut puolueen tavoite.

– Reformipuolue ei todellakaan ole valmis rikkomaan toimivaa hallitusta, jotta presidentti saataisiin valittua, Roivas kuitenkin vakuutti.

Diili saattaa kuitenkin houkuttaa reformisteja, joiden ehdokasta ei ole koskaan valittu presidentiksi. Puolueella voi olla halua ratkaista asia parlamentissa, koska valitsijamiehet, joista yli kaksi kolmasosaa on paikallishallintojen edustajia, voivat olla arvaamattomia.

Viron puolueet ovat onnistuneet valitsemaan presidentin parlamentissa vain kerran eli vuonna 2011, kun Toomas Hendrik Ilves valittiin toiselle viisivuotiskaudelleen.

STT-BNS 

http://www.postimees.ee/3809231/keskerakonna-hind-siim-kallase-toetamise-eest-on-koht-valitsuses

Vanha suola janottaa: Sarkozy mukaan ensi vuoden presidentinvaalitaistoon Ranskassa

KUVITUSTA STT Sarkozyn UMP-puolue haravoi ääniä ///
Nicolas Sarkozy haaveilee paluusta takaisin Élysée-palatsiin.

Ranskan ex-presidentti Nicolas Sarkozy, 61, aikoo lähteä ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa. Sarkozy kertoi asiasta uuden, keskiviikkona ilmestyvän kirjansa esipuheessa.

– Tulevat viisi vuotta tulevat olemaan täynnä vaaroja, mutta myös toivoa. Tunnen, että minulla on voimia johtaa taistelua historiamme myrskyisällä hetkellä, Sarkozy kirjoitti.

Sarkozy johtaa keskustaoikeistolaista Tasavaltalaiset-puoluetta, mutta hän aikoo avustajiensa mukaan jättää puheenjohtajuuden keskittyäkseen vaalikampanjaansa.

Sarkozyn pahimpina kilpailijoina pidetään entistä pääministeriä Alain Juppea, istuvaa presidenttiä Francois Hollandea ja Kansallisen rintaman johtajaa Marine Le Peniä.

Sarkozy toimi Ranskan presidenttinä vuosina 2007–2012. Hän on ollut myös sisäministerinä ja valtiovarainministerinä.

STT-AFP