Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Uutiset

Porin Teatterin näytelmässä Mannerheim ja saksalainen suudelma Suomi elää kohtalon hetkiään

Kuva Porin teatteri. Janne Alhonpää.

Porin Teatterin näytelmä Mannerheim ja saksalainen suudelma kuvaa todellisuutta, jota Suomi eli vuosina 1918 ja 1941-1944. Näytelmän pääosassa ovat sisällissota jälkiselvittelyineen, jatkosota kärjistyvine tilanteineen sekä ylipäällikkö C.G.E. Mannerheim. Näytelmän on kirjoittanut Juha Vakkuri ja sen on ohjannut sekä sovittanut Christian Lindroos.

Susanna Virkki

Miksi esitystä esitetään Porissa nyt, kun Suomen itsenäisyyden, Mannerheimin syntymän ja sisällissodan muistovuosista on kulunut kovin vähän aikaa. Tämä oli ensimmäinen mietteeni. Näytelmän nähtyäni jouduin toteamaan, että ymmärtääkseen nykyisyyttä on hyvä jatkuvasti tiedostaa menneisyys. Tänä päivänä pienet valtiot taistelevat olemassaolostaan ja tunnustetuksi tulostaan aivan samoin kuin Suomi aikoinaan. Historiallisten tapahtumien valossa Suomen itsenäisyys on edelleen saavutus, jota ei saatu lahjaksi.

Kansan palvoma ja vihaama Mannerheim

Näytelmä ensimmäinen puoli käsittelee sisällissotaa ja sen jälkiselvittelyä. Väliajan jälkeen keskitytään jatkosotaan ja vuosien 1941-1944 tapahtumiin. Suomi elää kummassakin ajanjaksossa itsenäisyytensä kannalta kohtalokkaita hetkiä.

Mannerheimista on lukuisten tutkimusten ja tulkintojen myötä muodostunut ristiriitainen hahmo. Mannerheim tarkasteli asioita osana laajempaa eurooppalaista kokonaisuutta, mutta hän johti valkoista armeijaa suomalaisia punakaartilaisia vastaan. Joten yhtäältä hän oli sisällissodan valkoisten ihailtu kenraali, toisaalta punaisten vihattu lahtari. Jatkosodan aikana Mannerheim ei laittanut miekkaansa tuppeen ennen kuin Suomi on vapaa maa ja oli siten koko kansan palvoma. Katsojaäänestyksessä 2004 Mannerheim valittiin kaikkien aikojen suurimmaksi suomalaiseksi.

Tarkkaa näyttelijäntyötä

Janne Turkin esittämä Mannerheim on tiukkaryhtinen sotilas, mutta myös tunteva ihminen keskellä poliittisia selkkauksia ja nopeasti eteneviä tapahtumia. Katsojien eteen vyörytetään Mannerheimin lisäksi joukko henkilöhahmoja, joiden yksilöiminen on välillä vaikeaa. Tilannetta ei helpota se, että näyttelijöillä on monta roolitusta. Itselleni mieleen jäivät erityisesti Peter-Sebastian Lehtosen esittämä itsevarma saksalaisten joukkojen komentaja von der Goltz, Vesa Haltsosen kamariherra Hjalmar Linder sekä Oskari Penttilän suorapuheinen eversti Paasonen. He tekivät tarkkaa näyttelijäntyötä, toki koko ensemble. Jos jotain jäin kaipaamaan, niin Hjalmarin sisarpuolen Kittyn ja Mannerheimin välistä tunteen paloa.

Näyttelijä Janne Turkki Mannerheimin osassa Porin teatterin esityksessä

Näyttelijä Janne Turkki Mannerheimina Porin teatterin esityksessä. Kuva Porin teatteri. Janne Alhonpää.

Esityksen setappi lavastuksineen ja puvustuksineen toimii hyvin. Näyttämökuvat vaihtuvat saumattomasti Mustion linnan aristokratiasta Mikkelin komentohuoneen sotilaalliseen askeettisuuteen. Tekstit, aikalaiskuvat ja filminpätkät helpottavat katsojaa tilanteiden ja paikkojen hahmottamisessa. Uskon, että saman ajatuksen jakavat perjantaisessa päivänäytöksessä olleet koululaisetkin.

Jos tapahtumia ja henkilöitä juoksutetaankin tehokkaasti eteenpäin, niin pysähdystä tuodaan pienillä inhimillisillä hetkillä. Haavoittuneen sotilaan nyrkistä pudonnut kunniamerkki on koruttomuudessaan koskettava.

http://www.porinteatteri.fi/naytelma-1221-mannerheim_ja_saksalainen_suudelma.php

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE