Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Pormestari Lauri Lyly: Työttömien hyväksi avuksi havaittu palvelumalli säilytettävä

Pormestari Lauri Lylyn mukaan työllisyyskokeilua on voitava jatkaa.

Pääministeri Juha Sipilän (Kesk.) hallituksen ministeriöiden tilaama raportti “Osatyökykyisten reitit työllisyyteen – etuudet, palvelut, tukitoimet” ehdottaa uutta toimintamallia, joka on jo ollut käytössä Pirkanmaalla hyvin tuloksin. Siitä huolimatta se on vuoden lopussa pakko lakkauttaa osin samojen ministeriöiden tahdosta.

Tuoreen raportin mukaan nykyiset palvelut eivät selvitä riittävän yksilöllisesti ja monipuolisesti pitkäaikaistyöttömän työkykyä, palvelu- ja kuntoutustarvetta. Raportin mukaan vaikeimmin työllistyville on tarjottava yksilöllisiä ja heitä lähellä olevia työllisyyspalveluita.

Pirkanmaan alueellinen työkokeilun tiedotteen mukaan maakunnassa on jo omin keinoin asiassa onnistuttu. Pirkanmaan työkokeilusta vastaavien mukaan onnistunut kokeilu halutaan ajaa alas, koska maan hallitus pyrkii siirtämään palveluiden järjestämisvastuun maakunnille. Tämä vie palvelut entistä kauemmaksi niiden tarvitsijoista.

– Kuntien ja kaupunkien työvoima-asiantuntijat kohtaavat arjessa alueensa työttömiä. He tuntevat toisensa, ja luottamus rakennetaan näissä kohtaamisissa. Ei ole järkevää katkaista tätä yhteyttä ja toimintatapaa. Työvoimapalveluiden pitää olla siellä, missä alan asiantuntijat asiakkaansa parhaiten tuntevat. Näin palvelut ja apu saadaan yksilöllisiksi. Tämä toimintatapa tuo parhaat tulokset, Tampereen pormestari Lauri Lyly sanoo

Lylyn mukaan työllisyyskokeilua on voitava jatkaa ja sen hyvia menettytapoja ja käytäntöjä on hyödynnettävä jatkossakin, jos raportin ehdottama yli hallituskausien ulottuva työkykyohjelma tehdään ja toteutetaan.

Mitä Pirkanmaan kokeilussa on tehty toisin?

Pirkanmaalla jokainen työnhakija saa tukea henkilökohtaiselta OMA-valmentajalta. Työttömyyteen ja työllistämään perehtynyt erilaisista asiantuntijoista koostuva joukko tekee monialaista työtä. Joukkoon kuuluvat esimerkiksi työllisyysasiantuntijat, sosiaalityöntekijät, psykologit, terveydenhoitajat ja lääkärit. OMA-valmentajan palveluissa arvioidaan asiakkaiden työ- ja toimintakyvyn tilanne.

Tarkoitusta varten Pirkanmaalla on käytössä Kompassi-järjestelmä, jossa sähköisesti arvioidaan asiakkaan palvelutarve. Kokeilussa eri toimijoiden osaaminen yhdistyy yhden organisaation tueksi. Mukana ovat TE-palvelujen sekä kuntien työllisyyspalveluiden, työttömien osaamisen kartoituksen ja koulutuksen että sosiaali-ja terveyspalvelujen asiantuntijat ja asiantuntemus.

Kokeilussa toimii muun muassa lääkäritasoinen TYKY-palvelu, joka arvioi tarvittaessa tarkemmin asiakkaiden työ- ja toimintakyvyn sekä kirjoittaa lausunnot muun muassa Kelan ammatilliseen kuntoutukseen.

Tiedotteessa luvataan, että työttömien tarvitsemien palveluiden kokonaisuus on aina jonkun hallinnassa.

Tampereella hyviä tuoksia

– Vaste on hyvä. Hyvinvointipalvelujen edustajat vastaavat työkyvyttömyyteen liittyvistä selvityksistä, ja he tukevat tekemissään ratkaisuissa asiakkaita. Aktivointiasteet ovat korkeita, koko kokeilun osalta syyskuussa 41,8 prosenttia, tiedotteessa todetaan.

Tampereen osalta kokeilun aktivointiaste on 38,7 prosenttia. Aktivointiasteen muutos vuoden takaiseen on Tampereella 12,8 prosenttia, kun se koko maassa on 4,8 prosenttia (8/2018).

– Työllisyyskokeilun asiakkaat ovat tyytyväisiä. Passiivirahaa on muutettu aktiivisiksi palveluiksi, Tampereen kaupungin työllisyysjohtaja Regina Saari sanoo.

Tiedotteessa todetaan, että vastoin ministeriön tilaaman raportin tuloksia ja suosituksia hyviä tuloksia tuottanut toimintamalli ajetaan alas.

– Uudet ja vaikuttavat toimintatavat lakkautetaan vastoin asiakkaiden ja kokeilun toimijoiden tahtoa, näkemystä ja saatuja tuloksia.

– Raportissa kehuttu työllisyyspalvelujen kokonaisuus on siirtämässä vastuun kaikkein heikoimmassa asemassa olevien palvelutarpeiden arvioinnista yksityisille yritykselle. Voittoa tavoittelevat toimijat vastaavat jatkossa palveluista – lähellä ihmistä ja heidän arkea olevien kuntien ja kaupunkien sijasta. Tämä suuntaus on täysin päinvastainen kuin monissa Pohjoismaissa, jotka ovat tuloksien ja tilastojen valossa Suomen referenssimaita, tiedotteessa todetaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE