Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Pormestari Lauri Lylyn mielestä Tampereella on lähivuosina neljä isoa haastetta

Pormestari Lauri Lylyn mukaan isojen kaupunkien merkitys kasvaa niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Tampereen pormestarin Lauri Lylyn mielestä Tampereen kaupungin lähivuosien haasteissa tai tehtävissä on neljä isoa kokonaisuutta: tarve vahvistaa työllisyyttä, isojen infrahankkeiden toteuttaminen, talouden tasapainottaminen sekä sote- ja maakuntauudistus.

Lyly avasi maanantaina 13. marraskuuta Tampereen kaupunginvaltuuston talousarviokokouksen.

– Näiden neljän asian yhtäaikainen hoitaminen vaatii tältä valtuustolta ja meiltä kaikilta valtavaa muutosjohtamiskykyä ja edellyyttää meitä katsomaan pidemmälle tehdessämme tänään päätöksiä, Lyly sanoi.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Tampereen ensi vuoden talousarvion, vuosien 2018 -2021 taloussuunnitelman sekä Tampereen kaupunkistrategian. Strategain visio ja nimi on Tampere- Sinulle paras. Valtuusto hyväksyi myös kaupungin eettiset toimintaperiaatteet.

Lylyn mukaan kaupunkistrategia perustuu vahvaan näkemykseen siitä, että tulevaisuus on kaupunkien. Hänen mielestään erityisesti suurten kaupunkien rooli vahvistuu kansallisesti ja kansainvälisesti.

– Tampereella on mahdollista olla vuoteen 2030 mennessä noin 300 000 asukkaan viihtyisä ja elävä kaupunki.

Työ ja yrittäjyys ykkösasia

Lylyn mukaan työ ja yrittäjyys ovat ykköasia Tampereella niin nyt kuin tulevaisuudessakin. Työllisyyden vahvistaminen on tärkeää niin taloudellisesti kuin inhimillisestikin.

– Haluamme huolehtia kaikkien asukkaiden kiinnittymisestä kotikaupunkiinsa. Tämä haastaa myös kaupunkisuunnittelun. Hiedannanrannan kokonaisuus ja Ruotulan golfkentän alueen mahdollinen rakentaminen haastavat meidät ajattelemaan asioita uudella tavalla. Hiedanrannasta syntyy aikanaan älykkään kaupungin malliesimerkki. Kaupin kainalossa Ruotula sopisi mitä mainioimmin puukerrostalorakentamisen mallialueeksi.

Kasvutavoitteessa pysyminen edellyttää pormestarin mielestä myös etenemistä keskeisissä investointihankkeissa.

– Seutuhallituksen puitteissa olemme käynnistäneet selvitystyön ratikan linjojen jatkamisesta kuntarajojen yli. Selvitystyö osoittanee mielestäni sen, että erityisesti Pirkkalan, Kangasalan ja Ylöjärven tulisi edetä omissa ratkaisuissaan ja vaihtoehtojen etsimisessä nopealla aikataululla.

Lylyn mukaan naapurien suunnitelmat ovat tärkeitä Tampereellekin, vaikka kaupunki ei naapurien tonteille rakennakaan.

Kaiken kaikkiaan kaupungin investointitaso pysyy korkealla. Ulkoiset investoinnit ovat noin 203 miljoonaa euroa. Uutta lainaa otetaan 136 miljoonaa euroa ja asukaskohtainen lainamäärä nousee 3 040 euroon.

Talonrakennushankkeisiin osoitetaan ensi vuonna 51 miljoonaa euroa. Summa on nousemassa seuraavina vuosina yli 60 miljoonan euron.

Lylyn mukaan taloussuunnitelmakaudella varaudutaan panostamaan peruskoulujen ja päiväkotien talonrakennushankkeisiin vuosittain lähes 40 miljoonaa euroa. Kaupunginympäristön kehittämisen perusinvestoinnit ovat 46 miljoonaa euroa

Maakunta- ja sote-uudistus muuttavat paljon

Sote- ja maakuntauudistus niiden rinnalla tapahtuvien yhtiöittämisten myötä pudottaa kaupungin työntekijämäärää reilusta 14 000 henkilötyövuodesta noin 7 000:een. Silti kaupungin ydintehtävä on edelleen tamperelaisten hyvinvoinnin edistäminen.

Tähän luo osaltaa odotuksia se, että kaupungin ensi vuoden talousarvio on laadittu virkistyvässä taloustilanteessa. Tämä näkyy muun muassa siinä, että kaupungin työttömyysaste oli syyskuussa 13,7 prosenttia, mikä oli 4,1 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Lylyn mukaan työllisyyden vahvistaminen on keskeinen keino kaupungin talouden tasapainottamisessa. Tampereen seudulla olevalla työllisyyskokeilulla pyritään myös vähentämään työmarkkinatuen rahoitusosuutta.

Painopiste ennaltaehkäisyyssä

Pormestari sanoo, että ensi vuonna kaupunki jatkaa rakennemuutosten toteuttamista. Lähtökohtana on painopisteen siirtäminen perustason palveluihin ja ennaltaehkäisyyn.

– Ikäihmisten palveluita vahvistetaan merkittävästi. Lisäksi Tampere palkkaa lisää opettajia, erityisopettajia ja koulunkäynninohjaajia vastaamaan kasvavaan esi- ja perusopetuksen oppilasmäärään ja lisääntyvän psykososiaalisen tuen tarpeeseen. Ryhmäkoon alentamiseen suunnattu raha kohdistetaan erityisesti haasteellisten alueiden kouluihin ja peruskoulun isojen ryhmien pienentämiseen.

Lyly kertoo asettavansa työryhmiä monien kipeiden ongelmien ratkaisemiseksi.

– Näistä mainittakoon köyhyyden torjunta ja huumeongelmien haittojen ennaltaehkäisy. Odotan ryhmiltä konkreettisia ehdotuksia ongelmien ratkaisemiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE