Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Porojen laiduntaminen puhuttaa lumien sulaessa

Vaikka turisti pysähtyykin ottamaan porosta kuvaa peltoaukealla viljelijää näky ei ilahduta. Kevään tullessa paljastuvat porojen viljelyksille aiheuttamat vahingot.

– Jos talvella vähän lumen aikaan poljetaan tai kaivetaan peltoja, voi tulla jääpolte, joka tuhoaa kasvustoa, ja pelto routii enemmän. Porojen kaivaminen voi huonontaa kesäistä kasvua, kuusamolainen maanviljelijä Tuomo Pulkkanen sanoo.

Poronhoitoalueella paliskuntien velvollisuutena on aidata alueet, joissa porot aiheuttavat vahinkoa. Paraskaan aita ei kaikkia porovahinkoja estä.

– Porot aitaan ja ihmiset vapaaksi. Kielletään porojen vapaa laiduntaminen saamelaisalueen ulkopuolella. Liikenteen porovahingot kyseisen alueen paliskunnan korvattavaksi, niin silloin poromiehillä olisi intressiä ajaa ne porot pois tieltä, Pulkkanen lataa.

Tuomo Pulkkanen uskoo poronomistajien mailla tapahtuvan aitauksen vähentävän ratkaisevasti porojen aiheuttamia vahinkoja. Radikaali muutos vaatisi kuitenkin muutosta poronhoitolakiin.

“Joku ei syystä tai toisesta tykkää poroista.”

Valtio tarjoaa ensiavuksi ristiriitoihin porotalouden neuvottelufoorumia, joka tuo saman pöydän ääreen virkamiesten lisäksi paliskuntien ja maanviljelijöiden edustajat.

Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila toivoo poronhoidon neuvottelufoorumista käytännön tuloksia.

– Minun toiveeni on, että foorumissa päästään käsiksi konkreettisiin ongelmiin. Osassa kohteista porot aiheuttavat ongelmia, mutta osa tapauksista johtuu siitä, että joku ei syystä tai toisesta tykkää poroista. Keskustelua porovahingoista on käyty aina, Ollila huomauttaa.

Paliskunnilta ei irtoa ymmärrystä porojen laajamittaiselle aitaamiselle.

– Jos porojen täydellisestä aitaamisesta jollain alueella puhutaan, silloin puhutaan poronhoidon lopettamisesta kyseisellä alueella. Porojen aitaaminen on mahdotonta, sanoo Paliskuntien yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.

Poronhoitoalueella porot saavat liikkua vapaasti.

Suomessa on noin 193 000 poroa. Poronhoitoalue kattaa yli kolmanneksen Suomen pinta-alasta

Alue käsittää Lapin maakunnan (Kemi-Tornion aluetta lukuunottamatta sekä pohjoisosat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista).

Poronhoitoalueella porot saavat liikkua vapaasti, mutta viljelyksille aiheutuvat vahingot on poronhoitolain mukaan korvattava.

Vastuu porojen hoitamisesta on 54 alueellisella paliskunnalla, jotka ovat poronomistajien muodostamia poronhoitoyhteisöjä.

STT–PEKKA MOLIIS

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE