Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Porukka on valmis taistelemaan” – lakko hiihtokeskuksissa reilun puolen tunnin päästä

LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

PAMin arvion mukaan sadat työntekijät aloittavat lakon kuudessa hiihtokeskuksessa tänään kello 16.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Porukka on kyllä valmiina taistelemaan yksimielisesti työehtojensa ja kunnon palkankorotuksien puolesta, Palvelualojen ammattiliitto PAMin Pohjois-Suomen aluepäällikkö Mikkel Näkkäläjärvi kuvailee Demokraatille tilannetta Levillä.

Kello 16 alkava lakko koskee Rukan, Tahkon, Vuokatin, Levin, Pyhän sekä Ylläksen hiihtokeskuksia. Lakko päättyy lauantaina kello 24. Lakon piirissä ovat hissit ja välinevuokraamot. Hiihtokeskusten ravintoloihin, hotelleihin, kauppoihin tai muihin palveluihin lakko ei vaikuta.

Näkkäläjärvi kertoo työtaistelun syyksi jumiutuneet neuvottelut.

– Hiihtokeskukset ovat tehneet hienoa tulosta viime aikoina, siitä huolimatta palkankorotuksia työntekijöille ei ole saatu, vaikka elinkustannukset nousevat koko ajan.

Levillä viralliset hiihtokauden avajaiset on jo pidetty ja väkeä on liikkeellä Näkkäläjärven huomion mukaan. Osassa hiihtokeskuksista avajaisia oli suunniteltu viikonlopuksi. Vuokatin hiihtokeskuksen kausi oli tarkoitus avata perjantaina, mutta lakon takia avajaiset siirtyvät sunnuntaille.

PAM ja Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara neuvottelivat ensi vuoden palkankorotuksista pääsemättä sopuun. Neuvotteluja käytiin valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla. Hän kertoi neuvottelujen kariutumisesta maanantaina.

PAMIN puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen totesi tiedotteessa neuvottelujen päädyttyä umpisolmuun, että

esillä ollut palkankorotusten malli ei täyttänyt hiihtokeskustyöntekijöiden tämän päivän vaatimuksia.

– Hiihtokeskusalan viime kausi oli paras ikinä, varaa on palkankorotuksiin. Odotukset tuloksesta tälle talvelle ovat myös erittäin hyvät.

Rönni-Sällisen mukaan tavoitteena on turvata työntekijöiden ostovoima. PAMille eivät kelpaa esimerkiksi numerottomat kertaerät, jotka eivät paikkaa heikentynyttä ostovoimaa.

Mara puolestaan moitti PAMia sovittelun ajan passiiviseksi ja haluttomaksi etsimään ratkaisua, joka turvaisi yritysten toiminnan heikkenevässä taloustilanteessa ja kohtuullisen palkkaratkaisun työntekijöille.

Vuosi sitten neuvoteltu hiihtokeskusalan työehtosopimus päättyi lokakuun lopulla.

Otsikon kellonaikaa korjattu

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE