reijo_frank

Posti teki rikosilmoituksen – ilkivaltakin mahdollinen

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Posti on tehnyt rikosilmoituksen poliisille Helsingin Lauttasaaresta ulkoa löytyneistä postikimpuista. Lauttasaaren asukkaat huomasivat perjantaina ja maanantaina, että kimppusiteillä niputettuja posteja oli jalkakäytävällä.

Koska ilkivallan mahdollisuutta ei ole voitu sulkea pois, Posti on tehnyt poliisille rikosilmoituksen.

– Suhtaudumme tilanteeseen vakavasti. Kiitos ohikulkijoille havainnoista ja ilmoituksesta meille, että pääsimme nopeasti hakemaan kimput haltuumme. Kaikki postit on saatu jaettua vastaanottajille, aluepäällikkö Eikka Urpilainen Postista vakuuttaa.

Posti on tehnyt tapahtuman vuoksi muutoksia kimppujen jakeluun.

Luonnonsuojeluliitto kehottaa valmistamaan vappuasusteet vanhoista värikkäistä kankaista

Roskien kerääminen ja muoviastioiden suosiminen ovat askel kohti ekologista vappua, selviää Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) ekovappu-vinkeistä.

Vinkeissä kehotetaan vaihtamaan vappupiknikin kertakäyttöastiat muoviastioihin. Myös helposti lentoon lähteviä pieniä muovipusseja suositellaan välttämään.

Ulkona oleskelijoita muistutetaan myös roskien keräämisen tärkeydestä, sillä luontoon jäävät muovit ja muut jätteet voivat päätyä eläinten suuhun tai vesistöön.

Esimerkiksi ilmapallot ja serpentiinit voivat sisältää luonnolle ikäviä kemikaaleja. SLL kehottaakin askartelemaan vappuasusteita vaikka vanhoista värikkäistä kankaista.

Myös kierrätyksen suhteen tulee olla tarkkana, sillä SLL:n mukaan monet serpentiinit eivät sovi normaaliin paperinkierrätykseen niiden sisältämien aineiden takia.

Keskustelua aiheesta

Poliisi: ”Ei huomaa, että olisi vappu”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Opiskelijat juhlivat Havis Amanda -patsaan suihkulähteessä.

Helsingin poliisista kerrotaan vapun vieton alkaneen rauhallisesti ja poliisitehtäviä tulleen varsin maltillisesti. Kaivopuisto tunnetaan suosittuna vapun viettopaikkana, mutta ylikomisario Jere Roimun mukaan koleassa aattosäässä paikalle on saapunut lähinnä hanhia.

Sen sijaan perinteikkään Havis Amanda -patsaan eli Mantan lakitusta saapui katsomaan poliisin arvion mukaan 35 000 ihmistä. Ylikomisario Roimun mukaan suuren mittaluokan tapahtumat näkyvät myös poliisin varautumisessa.

– Viimeaikaiset tapahtumat maailmalla ovat aiheuttaneet sen, että meidän pitää ottaa huomioon uusia uhkakuvia, vaikkei ole minkäänlaista varsinaista uhkatilannetta.

Roimu sanoo poliisin eristäneen Kauppatorin alueen keskeiset väylät lakituksen aikaan.

Kolea sää rauhoittaa myös Itä-Suomessa.

Oulussa vapun vietto on sujunut rauhallisesti. Vanhempi konstaapeli Mikko Vuorio Oulun johtokeskuksesta kertoo neljän asteen lämpötilan ja pienen vesisateen pitäneen juhlakansan maltillisena ja harvalukuisena.

– Ei huomaa, että olisi vappu. Sää näyttää olevan paras poliisi, Vuorio naurahtaa.

Myös Itä-Suomessa kolea sää on rauhoittanut vapun juhlintaa. Rikoskomisario Markus Taskisen mukaan toistaiseksi on ollut rauhallista, ja poliisilla on ollut tehtäviä saman verran kuin tavallisena viikonloppuna.

Turussa kirkkaan taivaan alle Liljan patsaan lakitusta kerääntyi katsomaan tuhansia ihmisiä, arvioi komisario Joonas Tikka Lounais-Suomen tilannekeskuksesta.

– Toistaiseksi on ollut kohtuullisen rauhallista. Poliisi oli paikalla lakituksessa, minne kokoontui paljon ihmisiä, mutta se meni ilman murheita, Tikka kertoo.

Tampereella poliisi on varmistanut kevyenliikenteen sujuvuutta Rongan tunnelissa, jonne on kokoontunut viitisenkymmentä kadunvaltaajaa. Poliisin mukaan kadunvaltaus sujuu rauhallisesti.

Keskustelua aiheesta

Huomenna etelässä lämpenee mukavasti

Kuva: Kari Hulkko

Vapun koleimmat säät on nyt Etelä- ja Keski-Suomessa koettu, kertoo Ilmatieteen laitos.

Sää poutaantuu vappuaaton illan ja yön aikana, ja huomisesta on tulossa monin paikoin aurinkoinen etelässä. Samalla lämpötila kohoaa paikoin yli kymmeneen asteeseen.

Pohjoisessa sää jatkuu vielä pilvisenä ja huomisen mittaan saataneen paikoittaisia räntäsateita. Sateita on viime päivien aikana saatu viidestä viiteentoista millimetriä koko maassa.

Vappu sujunut toistaiseksi rauhallisesti.

Vapun vietto on sujunut toistaiseksi rauhallisesti ympäri maata. Oulun johtokeskuksen mukaan neljä lämpöastetta ja vesisade ovat pitäneet juhlakansan maltillisena ja harvalukuisena.

Myös Itä-Suomen tilannekeskuksen mukaan kolea sää on rauhoittanut juhlintaa, sillä poliisilla on ollut saman verran tehtäviä kuin tavallisena viikonloppuna.

Turussa vapputapahtumat ovat sujuneet rauhallisesti, kerrotaan Lounais-Suomen tilannekeskuksesta. Myös Helsingin poliisista kerrotaan tehtäviä olleen maltillisesti.

Tampereella on ollut käynnissä kadunvaltaus, jonka poliisi kertoo sujuneen rauhallisesti.

Keskustelua aiheesta

Manta sai lakkinsa kosteassa säässä – paikalla 35 000 katsojaa

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Vappuaaton perinteikäs Havis Amanda -patsaan eli Mantan lakitus tapahtui tänä vuonna epävakaassa säässä.

Helsingin poliisi arvioi Twitterissä noin 35 000 ihmisen seuranneen lakitusta koleasta säästä huolimatta.

Mantalle puetaan lakki vappuaattoisin kello 18, ja sen hoitavat pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat.

Tänä vuonna kiertävä lakitusvuoro osui ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan tehtäväksi.

Keskustelua aiheesta

Mitä myöhemmin lumi sulaa, sitä suurempi tulvariski

Kuva: Jorma Ollila

Lapissa ja osassa Pohjois-Pohjanmaata tulvista odotetaan keskimääräistä suurempia, kertoo Tulvakeskus.

Tulvien suuruuteen vaikuttaa lumen vesiarvo ja myöhäinen sulamisajankohta. Mitä myöhemmin lumi sulaa, sitä suurempi on nopean sulamisen aiheuttama tulvariski.

Osassa Pohjois-Pohjanmaata ja Lapissa lumen sulamisen arvioidaan alkavan toukokuun alkupuolella.

Muualla Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla tulvahuippujen arvioidaan osuvan toukokuun alkuun. Lämpenevä sää kasvattaa virtaamia, jotka taas voivat irrottaa jäitä Pohjois-Pohjanmaalla ensi viikolla. Jäät puolestaan saattavat synnyttää jääpatoja.

Myös osa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun luonnontilaisista järvistä on nousemassa keskimääräisen kevätkorkeuden yläpuolelle. Järvien vedenkorkeudet ovat nousussa myös Etelä- ja Keski-Suomessa. Osa Lounais-Suomen, Pirkanmaan ja Hämeen järvistä jäänee kesäksi normaalia alemmaksi.

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka tekee yhteistyötä ely-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.

Keskustelua aiheesta