Postilta shokki-ilmoitus: Potkut uhkaavat jopa 860 työntekijää

Lehtikuva
Lehtikuva

Posti aloittaa yt-neuvottelut. Posti perustelee ratkaisua jakelumäärien voimakkaan vähentymisellä ja asiakastarpeiden muuttumisella. Henkilöstöä voidaan vähentää jopa 860 työntekijällä.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoo, että digitalisaatio on pudottanut postin jakelumäärät jo 1960-luvun tasolle. Vuonna 2015 kotimaan jakeluvolyymien pudotus vähensi Postin tuloja noin 75 miljoonaa euroa. Tänä vuonna liikevaihdon menetyksen arvioidaan olevan vähintään 50-70 miljoonan euron luokkaa.

– Meidän on siis pakko sopeuttaa ja uudistaa omaa toimintaamme, jotta Postilla säilyy taloudellinen kyky rakentaa uutta liiketoimintaa korvaamaan vähenevää postinjakelua. Koska muutos on historiallisen raju, joudumme valitettavasti kohdentamaan säästöjä myös henkilöstöön. Uskon, että jatkossa voimme myös luoda työpaikkoja, erityisesti paketti- ja logistiikkapalveluissa.

Malisen mukaan Postin nykyinen tulos ei ole tavoitellulla tasolla. Postialalle saatu uusi
työehtosopimus oli askel oikeaan suuntaan, mutta hänen mukaansa työehtosopimus ei keventänyt Postin palkkakustannuksia. Syksyn postilakko päättyi uuteen sopimukseen marraskuun lopulla.

– Postin kustannusrakenne on edelleen liian korkea. Me voimme pärjätä, investoida ja säilyttää työpaikkoja vain toimimalla kilpailukykyisesti.

Posti käynnistää yhteistoimintaneuvottelut 2.2.2016. Tavoitteena on, että vähennystarpeesta mahdollisimman paljon voidaan toteuttaa vapaaehtoisten järjestelyjen, eläköitymisten, lomautusten ja muiden toimien kautta. Lisäksi suunnitteilla on osa-aikaistuksia.

Tarkempi vähennystarve selviää yhteistoimintaneuvottelujen aikana.

Neuvottelut koskevat Posti Group Oyj:n, Posti Oy:n ja Posti Kiinteistöt Oy:n organisaatioita Suomessa. Vähennystarve koskee tuotannossa perusjakelua, koko myynti- ja asiakaspalvelua sekä konsernin ja tuotannon hallintoa.

Muutos ei koske Postin muita palveluja kuten sanomalehtien varhaisjakelua, postikeskuksissa ja logistiikkakeskuksissa tehtävää postinlajittelua, paketti-, rahti- ja varastopalveluja tai postin palvelupisteverkostoa (postit, pakettiautomaatit ja noutopisteet).

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat