Kotimaa

Potilas oireeton, ei jälkitarkastusta – Eläkeläisjärjestö teki kantelun piittaamattomasta kohtelusta

Demokraatti
Demokraatti
Demokraatti

Eläkkeensaajien keskusliitto EKL on tehnyt kantelun ja selvityspyynnön kaihileikkauspotilaiden epätasa-arvoisesta kohtelusta. Liitto ei hyväksy sitä, että kaihin käypä hoito -suosituksia ei oteta kaikissa sairaanhoitopiireissä huomioon.

– Vaikka suosituksessa pidetään kaihileikkauksen jälkeistä jälkitarkastusta tärkeänä, kaikki piirit eivät tee niitä edelleenkään. Kaikilla potilailla ei kuitenkaan ole varaa käydä yksityisellä sektorilla jälkitarkastuksessa, EKL huomauttaa.

Esimerkiksi Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ei pidä jälkitarkastuksia tarpeellisina, jos potilas on oireeton.

Potilaalla ei ole mahdollisuutta arvioida itse silmänpainettaan.

– Kyse on kuitenkin leikkausten jälkeisten komplikaatioiden mahdollisimman varhaisesta toteamisesta. Potilaalla ei ole mahdollisuutta arvioida itse silmänpainettaan, sarveiskalvon, etukammion ja tekomykiön tilaa tai tutkia silmänpohjaa leikkauksen jälkeisten komplikaatioiden poissulkemiseksi kuten jälkitarkastuksessa tehdään, EKL muistuttaa.

Eläkeläisten järjestö pyytää eduskunnan oikeusasiamiestä ja sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoa (Valvira) selvittämään Kainuun kuntayhtymän ohjeistuksista piittaamattoman menettelyn.

EKL haluaa myös selkeyttä ohjeistuksiin ja tehostusta valvontaan.

Eduskunnan oikeusasiamies totesi jo vuonna 2012, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HYKS) silmätautien klinikka ja Jorvin sairaala menettelivät lainvastaisesti, koska ne ohjasivat potilaan leikkauksen jälkitarkastukseen yksityiselle potilaan omalla kustannuksella.

Oikeusasiamiehen mielestä piirin olisi pitänyt järjestää jälkitarkastus potilaalle joko itse tai käyttää muita vaihtoehtoisia keinoja. Myös Valvira on aiemmin antanut samat ohjeet sairaanhoitopiireille.

Kaihileikkauspotilaiden yhdenvertaisesta kohtelusta on kysynyt eduskunnassa myös kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.).

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat