Politiikka

Pöysti sote-aikatauluista: ”Jos lähdetään lausuntokierrokselle, menee marraskuulle”

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Sote-valmistelua johtava virkamies, tuleva oikeuskansleri Tuomas Pöysti näkee yhtiöittämisvelvoitteen kaatumisen eniten työllistävänä yksityiskohtana maakunta- ja sote-lakien valmistelussa.

– Kilpailuneutraliteetti on jatkovalmistelun ehkä tarkimmin arvioitava kysymys, Pöysti sanoo.

Yhtiöittämisvelvoitteen taustalla oli EU-lainsäädännön tulkinta, jolla pyrittiin saattamaan yksityiset ja julkiset sote-palveluiden tarjoajat samalle viivalle kilpailun näkökulmasta.

Sote-lait pitäisi saada hyväksyttyä eduskunnassa lokakuun aikana, muuten keskustan ja kokoomuksen poliittinen sopimus saattaa vaarantaa tammikuun maakuntavaalien järjestämisen.

– En mene sanomaan, että se ei välttämättä onnistu tai voi onnistua määräaikaan mennessä. Jos lähdetään lausuntokierrokselle, silloin se ei missään tapauksessa voi olla mahdollista lokakuun aikana vaan menee marraskuulle aikaisintaan.

Lausuntokierroksen tarve riippuu Pöystin mukaan siitä mitä lakiesityksessä lähdetään muuttamaan. Jos tehdään vain se, mitä perustuslakivaliokunta käskee tekemään, laajaa kierrosta ei hänen mukaansa välttämättä tarvita.

– Esimerkiksi kilpailuneutraliteettikysymyksen osalta lausuntokierros on asiaankuuluva menettely. Yhtiöittämisvelvollisuudesta on jo kuusi sataa lausuntoa, joista viisi ja puolisataa oli kielteisiä. Ihan samoin sanoin sitä ei kannata kysyä uudestaan.

Pöystin mukaan maakuntavaalien pitäminen alkuperäisessä aikataulussa olisi mahdollista, jos valinnanvapauslain ja maakuntalakien käsittely eriytetään.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta tyrmäsi tänään lausunnossaan pakkoyhtiöittämisen perustuslain vastaisena ja edellytti valinnanvapauslain uutta valmistelua.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat